Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ο Όλι Ρεν επιβεβαιώνει τα… χάλια μας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της πριν από λίγο, αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και το έλλειμμα στις χώρες της ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένει ύφεση 6% για το 2012, 4,2% το 2013 και στροφή στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%.

Για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης ..........

προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το τρέχον έτος, αύξησή του κατά 0,1% για το 2013 και 1,4% για το 2014.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τις εκτιμήσεις της γαλλικής και ισπανικής κυβέρνησης ως προ το έλλειμμα. Για την Γαλλία προβλέπει ποσοστό 3,5% για το τρέχον αλλά και το επόμενο έτος (έναντι στόχου 3%), ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας εκτιμάται σε 8% του ΑΕΠ φέτος, 6% το 2013 και 6,4% το 2014.

Αν σε όλα αυτά τα ωραία συνυπολογίσει κανείς ότι τα οικονομικά πλάνα των κυβερνήσεων διακρίνονται πάντοτε από υπερβολική αισιοδοξία, τότε συμπεραίνει εύκολα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να περνάει φάση βαθιάς κρίσης.

Όπως μεταδίδει τέλος ο Guardian, την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βιώνει περίοδο «μακροοικονομικής προσαρμογής» που θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμα. Σημείωσε την γενική πτώση στην ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τόνισε την ανάγκη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συνεχίσουν της προσπάθειες εξισορρόπησης των οικονομιών τους, αν επιθυμούν να επιστρέψουν σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Υστερόγραφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.