Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη στο Φιλιτρινό Φράγμα από 18 Κινέζους ειδικούς

Το Φιλιατρινό φράγμα στη Χριστιανούπολη επισκέφθηκε χθες το πρωί 18μελής αντιπροσωπεία της Κινεζικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, Γιώργο Ντουνιά, για να δουν από κοντά το έργο και να συζητήσουν με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας που το κατασκευάζει για την ειδική μέθοδο κατασκευής!

Σημειώνεται πως τα μέλη της κινεζικής ...........

αντιπροσωπείας είναι από τα κορυφαία στο αντικείμενό τους παγκοσμίως. Είναι η ομάδα επιστημόνων που έχει φτιάξει το Φράγμα των Τριών Ποταμών στην Κίνα, που είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο!

Οι Κινέζοι ειδικοί επισκέφθηκαν το Φιλιατρινό φράγμα μετά και από πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, καθώς ενδιαφέρονταν για τη μέθοδο κατασκευής που χρησιμοποιείται και η οποία τελευταία γνωρίζει μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή: το «ισχνό κυλινδρούμενο σκυρόδεμα», όπως λέγεται!
Οι Κινέζοι ειδικοί, στα γραφεία της Κοινοπραξίας, ενημερώθηκαν για το έργο από τον εκπρόσωπό της, Βαγγέλη Αντωνίου και τον εργοταξιάρχη Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο. Συζήτησαν επί μακρόν για την κατασκευή, ενώ έδειξαν εντυπωσιασμένοι από τη μεθοδολογία!

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου θαύμασαν την αρχιτεκτονική του βυζαντινού μνημείου και ενημερώθηκαν για το έργο! Ακολούθως, επισκέφθηκαν το φράγμα και είδαν από κοντά τις εργασίες, ενώ είχαν συζήτηση για το έργο και αντίστοιχα έργα στην Κίνα!
Σε δηλώσεις του – με τη βοήθεια μετάφρασης από τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων- το μέλος της αντιπροσωπείας της Κινεζικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, κ. Γου, σημείωσε πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θερμό μας κλίμα, τα πολλά ελαιόδεντρα και τα πολλά αμπέλια. Αν και ήρθαν για το φράγμα, ταυτόχρονα έκαναν και μια επίσκεψη στην εκκλησία, που είναι ένα πολύ αρχαίο μνημείο και εντυπωσιάστηκαν. Κύριος σκοπός τους, πάντως, ήταν να επισκεφθούν το φράγμα και στη συνέχεια να έχουν και ένα μικρό “workshop”…

Ο κ. Γου αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα, τον ταμιευτήρα και τα πλεονεκτήματα που θα έχει στη συνέχεια για την άρδευση της περιοχής. Για δε την Κίνα, είπε ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλα έργα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούν την ανανεώσιμη ενέργεια του νερού. Αυτή τη στιγμή, δε, έχουν 200 γιγαβατόρες, που είναι πολύ μεγάλη ισχύς για ενέργεια!
Με τη σειρά του, ο κ. Ντουνιάς δήλωσε: «Εμείς καλέσαμε την κινεζική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί τη χώρα μας κι επειδή ενδιαφέρονταν ειδικά γι’ αυτή τη μέθοδο κατασκευής, τους φέραμε στο Φιλιατρινό φράγμα. Στην Ελλάδα σήμερα η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο χτίζοντας ταμιευτήρες! Άλλος τρόπος να διαχειριστούμε το νερό, με τη “δίαιτα” που έχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει. Όπως ξέρετε, έχουμε λίγους μήνες πολλή βροχή, άρα ο μόνος τρόπος είναι να έχουμε μία λογική ταμίευση, καλά σχεδιασμένη, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό για άρδευση, ύδρευση και παραγωγή ενέργειας».

Αναφερόμενος στη μέθοδο που χρησιμοποιείται στο Φιλιατρινό φράγμα, είπε: «Χρησιμοποιείται μία τεχνολογία κατασκευής η οποία δεν είναι τελείως μοντέρνα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει εξάπλωση. Είναι μία κατασκευή που λέγεται “ισχνό κυλινδρούμενο σκυρόδεμα”! Δηλαδή, κτίζεται το φράγμα με πολύ μικρότερο όγκο απ’ ό,τι τα συνήθη χωμάτινα φράγματα, από ένα υλικό το οποίο είναι αδρανές, όπως είναι τα αδρανή σκυροδέματος, αλλά που δε χρειάζεται να έχουν τόσο πολύ μεγάλη αντοχή, και με πάρα πολύ λίγο τσιμέντο. Δηλαδή, με 50 κιλά τσιμέντο στο κυβικό και λίγο ιπτάμενη τέφρα κατασκευάζονται τα φράγματα αυτά. Είναι πολύ οικονομικά, πολύ γρήγορα στην κατασκευή τους και πολύ ασφαλή!».

Ο εργοταξιάρχης Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο «Θ» για το έργο, σημείωσε: «Είμαστε περίπου στο 70%. Το έργο έχει ακόμα περίπου ένα με ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι πηγαίνουν όλα με βάση το πρόγραμμα, ενώ οι διάφορες δυσκολίες ξεπερνιούνται. Υπάρχει θέληση, πιστεύω, από όλους. Απομένει να ολοκληρωθεί το σκληρό επίχωμα, δηλαδή το κυρίως σώμα του φράγματος, το οποίο θα τελειώσει περίπου το Πάσχα. Μετά, μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνουν τα σκυροδέματα του ανάντι μανδύα στεγάνωσης και η ανωδομή του φράγματος. Επίσης, ταυτόχρονα με την κατασκευή του φράγματος θα ολοκληρωθεί και η επαρχιακή οδός…».

Για, δε, την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας, είπε: «Έχουμε σήμερα μια επίσκεψη που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων, τον κ. Ντουνιά, από 18 Κινέζους ειδικούς στην κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων. Είναι, μάλιστα, το τιμ που έχει κατασκευάσει το Φράγμα των 3 Ποταμών, που λειτουργεί ήδη στην Κίνα. Είναι περίπου 22,5 δισ. δολάρια ο προϋπολογισμός του έργου που έχουν κάνει, οπότε καταλαβαίνετε με τι έχουν ασχοληθεί. Το έργο αυτό παράγει ηλεκτρικό ρεύμα σαν 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

8 σχόλια:

 1. θα περασουν χρονια αλλα θα του φτιαξετε αγαλμα του χοντρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπα!!! θα ήρθαν για να ανοίξουν κινέζικο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οχι ενα αγαλμα ,αγαλματα πρεπει να του φτιαξουμε΄.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ..
  θα του φτιαξουμε και στο αχρηστο γηπεδο,και στο εξαμβλωμα του γυμνασιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για σταματήστε λίγο τις ειρωνείες γιατί υπάρχει και η διαγραφή. Ειρωνείες παρακαλώ σε άλλα blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εξαμβλωμα εισαι και φαινεσαι.Αν δεν σου αρεσουν ή αν εισαι ζηλιαρης και δεν θες να βλεπεις αυτα τα εργα να πας να μεινεις πισω απο το βουνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δειτε και λιγο μακρια!!!!Ηρθανε αυτοι που σε λιγα χρονια θα διαχειριζοντε τα υδατα του τοπου μας.Σε καθε λούμπα (οπως λεμε και στον τοπο μας) θα εχουν προσβασει οσοι πληρωνουν αδρα!Περιμενετε σε λιγο και θα δειτε ωραια πραγματα απο τους ''ειδικους''και αυτα περι τεχνογωσιας να τα πουλησουν αλλου οι Μογγολοι.Α,και αντιπροσωπια ποιανου????Της Κινας ή καποιου μεγαλοεπενδυτη????Καλημερα σε ολους του Φιλιατρινους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.