Πληρωμές στις τράπεζες, ηλεκτρονικές δηλώσεις και τέλη μέσω TAXIS φέρνει η κατάργηση των 127 ΔΟY σε όλη την Επικράτεια που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους. Ο υφυπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του δημιουργούν ένα μοντέλο «γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών» για τις Εφορίες που θα λειτουργούν καθώς αναμένεται η απεμπλοκή τους από ένα πλήθος δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η .............
επεξεργασία των πληρωμών από τις βάσεις δεδομένων και τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και η διασύνδεσή τους με τα πιστωτικά ιδρύματα. Η ΓΓΠΣ επεξεργάζεται ήδη βεβαιωμένους και ρυθμισμένους φόρους προκειμένου έως το τέλος του έτους να είναι πληρωτέοι απευθείας στις τράπεζες. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για παράβολα και τέλη, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking.
Οσο για τις ουρές που παρατηρούνται κάθε χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ήδη η ΓΓΠΣ έχει δημιουργήσει το περιβάλλον της ηλεκτρονικής υποβολής η οποία από το 2013 είναι υποχρεωτική για όλους. Στο πεδίο των ΔΟΥ παραμένει η διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για τη διενέργεια ελέγχων και τις σχετικές καταλογιστικές πράξεις επιβολής φόρων, ενώ συνολικά θα δέχονται συναλλαγές με τους φορολογούμενους σχετικά με υποθέσεις που αφορούν στον έλεγχο φορολογίας κεφαλαίου, μεταβιβάσεων, ακίνητης περιουσίας, ΚΒΣ κ.λπ.
Συνολικά και επί της διαδικασίας, στο πόρισμα που παρουσίασε χθες η Ειδική Επιτροπή
Ενοποιήσεων ΔΟΥ σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού κ. Στουρνάρα, του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη και όλων των Γενικών Διευθυντών που εμπλέκονται στο θέμα της ενοποίησης των ΔΟΥ προβλέπεται έως το τέλος του έτους:
* στην Αττική να παραμείνουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28),
* στη Θεσσαλονίκη να παραμείνουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6),
* σε κάθε ένα από 13 Νομούς να παραμείνουν 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35): Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδική,
* σε κάθε ένα από 36 Νομούς να παραμένει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114 ΔΟΥ) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων. Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.
Τέλος, λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές – παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.
Το όφελος από τις ενοποιήσεις των ΔΟΥ ανέρχεται σε 800.000 ευρώ ανά μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου. Άρα το συνολικό όφελος για το κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ.
Αδέσμευτος τύπος
ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΙΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΗ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΟΥ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω το λέει. Και μάλιστα ξεκάθαρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"* σε κάθε ένα από 13 Νομούς να παραμείνουν 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35): Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδική,
* σε κάθε ένα από 36 Νομούς να παραμένει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58)."
Δεν βάζουμε μέσα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.. Τις αφήνουμε έξω.
Στους Νομούς που θα μείνουν δύο ΔΟΥ δεν αναφέρεται πουθενά η Μεσσηνία.
Εκει που θα μείνει μία μόνο ΔΟΥ είναι μέσα και η Μεσσηνία.
Ξαναδιάβασε το δημοσίευμα. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις.
McH