Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Νίκος Παναγιωτόπουλος: "Λουκάνικα Φιλιατρών" με γεύσεις από όλη την Ελλάδα

Με γεύσεις που υπηρετούν την παράδοση της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και γεύσεις που κανείς συναντά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα "Λουκάνικα Φιλιατρών" του Νίκου Παναγιωτόπουλου προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις.
Γεύσεις που μέσα τους κρύβουν την .............

παράδοση της περιοχής των Φιλιατρών τόσο σε λουκάνικα όσο και σε παστό, αλλά και γεύσεις που έχουν επιλεγεί από το Μέτσοβο, την Θεσσαλία και την Μακεδονία σε διάφορους τύπους λουκάνικων, περιλαμβάνονται στην γκάμα των προϊόντων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του ασχολήθηκε με το οικογενειακό κρεοπωλείο αλλά καθώς -από ό,τι φαίνεται- είναι ένα ανήσυχο και επιχειρηματικό πνεύμα, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Ετσι το λουκάνικο που παρασκεύαζαν, στάθηκε η αφορμή το 2008 να δημιουργήσει το αλλαντοποιείο και να φτιάξει τα "Λουκάνικα Φιλιατρών" με βασικό προϊόν το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο που φτιάχνει η περιοχή και σιγά - σιγά να προστεθούν και τα άλλα προϊόντα.
Οπως μας εξηγεί και ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος, το 2008 πάρθηκε η απόφαση για αυτή την επιχειρηματική κίνηση και έτσι την ξεκίνησε με παραδοσιακό λουκάνικο, παστό και καπνιστό, στην αρχή δειλά – δειλά με μικρές ποσότητες, οι οποίες όμως συνεχώς αυξανόταν αφού υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό. Ετσι η επιχείρηση χρόνο με το χρόνο έχει ανοδική πορεία, χωρίς όμως σε τίποτα να επηρεάσει τον αρχικό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα.

Ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όμως μας είπε, πιστεύει ότι αυτή η καλή πορεία οφείλεται στο γεγονός ότι τηρείται η παράδοση σε ό,τι έχει να κάνει με το κάπνισμα που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με ξύλα και όχι με πριονίδι όπως εφαρμόζεται κατά κόρον. "Τη νοστιμιά του ξύλου δεν μπορεί να την δώσει τίποτα άλλο ούτε να το αντικαταστήσει τίποτα", μας τόνισε.
Παράλληλα όμως δεν έμεινε μόνο στην παραδοσιακή συνταγή αλλά αναζήτησε συνταγές και γεύσεις από όλη την Ελλάδα τις οποίες και δοκίμασε κάνοντας όμως πολλούς πειραματισμούς μέχρι να καταλήξει στην τελική συνταγή για το κάθε λουκάνικο.
Πειραματισμοί που σε πολλές περιπτώσεις διήρκεσαν μέχρι και 1,5 χρόνο μέχρι να βγει στην αγορά και την κατανάλωση. Ετσι έγιναν πολλές δοκιμές από τον κόσμο, ακόμη και ερωτηματολόγιο υπήρξε και φυσικά ψήθηκαν πολλά λουκάνικα σε διάφορες παραλλαγές ώστε να επιλεγεί αυτό που θα έκανε το κοινό να το προτιμήσει.

Σήμερα η αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση η οποία αποτελείται από το αλλαντοποιείο που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών και το κρεοπωλείο στον πεζόδρομο της πόλης, έχει να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μια γκάμα από προϊόντα:
- Το χωριάτικο λουκάνικο που φτιάχνεται στα Φιλιατρά, το οποίο εξακολουθούν και φτιάχνουν σήμερα όπως εδώ και 40 χρόνια.
- Το διπλέτο που περιλαμβάνει δύο είδη κρέατος, χοιρινό και μοσχάρι, το οποίο συμπληρώνουν καπερνέ, σοβιγιόν και γραβιέρα με μια συνταγή που έρχεται από το Μέτσοβο.
- Το χοιρινό με πράσο με συνταγή από την Θεσσαλία.
- Το πικάντικο με λιαστή ντομάτα, πικάντικο, με σκόρδο με συνταγές από την Μακεδονία.
- Το λουκάνικο κοτόπουλο με φρέσκο κρεμμύδι, λευκό κρασί και λευκό πιπέρι.
- Το παραδοσιακό φιλιατρινό παστό με ελαιόλαδο και το χοιρινό καπνιστό το οποίο ωριμάζει μόνο με τον καπνό όπου μένει για 24 ώρες.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα κανείς μπορεί να τα βρει και να τα αγοράσει εκτός από το κρεοπωλείο των Φιλιατρών σε όλη την Τριφυλία, την Πυλία και την Ζαχάρω, σε σούπερ μάρκετ και σημεία πώλησης τροφίμων και κρεάτων.
Στόχος της επιχείρησης, όπως μας τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι να κρατήσουν σταθερή την ποιότητά τους και για να γίνει αυτό σημαίνει όχι μεγάλες ποσότητες ώστε η παραγωγή να ελέγχεται απόλυτα και να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Εξάλλου αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που απορρίφθηκε πρόταση συνεργασίας με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς η ποσότητα παραγωγής θα έπρεπε να εκτιναχθεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα παραγωγής. Με γνώμονα όμως την ποιότητα και την παράδοση από τον ίδιο επιλέχθηκε να διατηρήσουν την παραγωγή τους σε απόλυτα ελεγχόμενα μεγέθη έτσι ώστε κάθε βήμα να είναι σταθερό και σίγουρο για την διασφάλιση της ποιότητας.

Στοιχεία της επιχείρησης
"Λουκάνικα Φιλιατρών"
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αλλαντοποιείο Φιλιατρά
Κρεοπωλείο
Πεζόδρομος Φιλιατρών
Τηλ. 27610 32194

2 σχόλια:

  1. μπράβο στον συμπολίτη μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βλέπω την ώρα να τα δοκιμάσω, αν δεν τα βρίσκουμε στην Αθήνα θα πρέπει ν' αγγαρέψω τα ξαδέρφια μου να μου φέρουν στην Αθήνα :)
    Θανάσης Κολοκυθάς της Μπίας το γένος Ν. Λαμπρόπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.