Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΟΤΑ: ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σήμερα ακούστηκε και στα υπουργικά αυτιά, σε αυτά του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου και παρεβρέθηκε, ό,τι συζητιόταν παρασκηνιακά από τους δημάρχους, και το είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr: σε περίπτωση που συνεχιστεί να σφίγγεται το «οικονομικό ζωνάρι» στους δήμους, τότε από Σεπτέμβριο θα υπάρξει λίστα με παραιτήσεις δημάρχων.

Το είπαν ξεκάθαρα, εκφράζοντας τη .............

δυσαρέσκεια του συνόλου των παρευρισκομένων δημάρχων, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης και η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. Μάλιστα, όλοι οι δήμαρχοι κατέστησαν σαφές πως τα 2,7 δισ. ευρώ, τα εγγεγραμμένα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι το «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων.

Στυλιανίδης: «Θα σας ενημερώσω για ό,τι μου πουν»

Ο υπουργός Εσωτερικών, παίρνοντας το λόγο, δε μετέφερε καμία πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού αναφορικά με τη μη περικοπή πόρων στην Αυτοδιοίκηση, ένα, δηλαδή, από τα ζητούμενα της συνάντησης μαζί του. Και επιπλέον, δεν αναφέρθηκε στο ποσό που του ζητεί το υπουργείο Οικονομικών να περικόψει από το χαρτοφυλάκιό του, στην προσπάθεια να εξοικονομήσει το Δημόσιο 11,6 δισ. ευρώ. Το μόνο που μετέφερε στους δημάρχους ήταν η υποστήριξη Σαμαρά στο Δίκτυο κατά της φτώχειας, που θα έχει ως επίκεντρο τους... δήμους, πολλοί εκ των οποίων -και το έχει γράψει πλειστάκις η ιστοσελίδα- παραπαίουν.

Επανέλαβε δε πως έχει ενημερώσει τους αρμοδίους και έχει στείλει επιστολές για τα μείον 300 εκατ. ευρώ του Σαχινίδη προς τους δήμους από τους ΚΑΠ και για τα 213,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή την 4η δόση των οφειλόμενων ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών). Αλλά και εκεί, η δήλωσή του επιδέχεται πολλές ερμηνείες: «Θα σας ενημερώσω για ό,τι μου πουν», σημείωσε, δείχνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο πως δεν έχει καμία δέσμευση -επί του παρόντος- στα χέρια του.

Πηγές, πάντως, του υπουργείου Εσωτερικών, ερωτηθείσες από την aftodioikisi.gr, για τα 1 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο τραπέζι για περικοπές από την Αυτοδιοίκηση (600 εκατ. ευρώ ως... πρώτη δόση, και 400 εκατ. ευρώ... τελική τιμή), δε θέλησαν ούτε να επιβεβαιώσουν αλλά ούτε και να διαψεύσουν την πληροφορία.

«Ξένος δάκτυλος» η περικοπή συμβούλων

Αναφορικά με την περικοπή των συμβούλων δημάρχων και περιφερειαρχών, τους οποίους ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης θεωρεί ως απαραίτητο «όργανο» για την καλή λειτουργία των δήμων -έστειλε άλλωστε και σχετική επιστολή στην ΚΕΔΕ- ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης τη χαρακτήρισε ως «σπέκουλα, η οποία δεν προήλθε από εμάς», αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι προήλθε από το υπουργείο Οικονομικών.

Αθανασίου: Άρση ασυμβίβαστου δημάρχων

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ανέδειξε δύο θέματα:

Το πρώτο αφορά στην «απελευθέρωση» των προσλήψεων στους μικρούς δήμους της χώρας, «διότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το ελάχιστο έως καθόλου προσωπικό που έχουν».
Το δεύτερο αφορά -και σε αυτό έχει αναφερθεί η aftodioikisi.gr- στην άρση του ασυμβίβαστου δημάρχου και επαγγέλματος (σ.σ.: ως γνωστόν δεν μπορεί ένας δήμαρχος να ασκήσει το επάγγελμά του μετά την εκλογή του).

Σε αυτό, όμως, το σημείο, κάποιοι δήμαρχοι -σκεπτόμενοι πίσω από τις δηλώσεις Αθανασίου- αναρωτήθηκαν σε μεταξύ τους συζητήσεις: «Μήπως η κατάργηση του ασυμβίβαστου, σημαίνει άμεσα και νέες περικοπές στους μισθούς, αφού θα δίνεται η δυνατότητα σε έναν αιρετό να ασκήσει το επάγγελμά του, και να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να "συμπληρώνει" το εισόδημά του;»

«Λουκέτο» και στις περιφέρειες;

Πάντως, οι μειωμένοι πόροι δεν επηρεάζουν μόνον τους δήμους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση νησιώτη περιφερειάρχη στην aftodioikisi.gr, ο οποίος σημείωνε πως εφέτος πήρε ΚΑΠ κατά 86% μειωμένους, σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει υπηρεσίες του.

Μάλιστα, σημείωνε με έμφαση, πως το αθηνοκεντρικό κράτος κοιτά να «ανακυκλώσει» τον εαυτό του, «χτυπά» την περιφέρεια, και δεν καταλαβαίνει πως από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. «Κόβουν από την Αυτοδιοίκηση πόρους, την ίδια ώρα που οι νέοι υπουργοί -και το είδαμε αυτό με τις συναντήσεις που είχαν με τον κ. Στουρνάρα- δε φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν "το μαχαίρι στο κόκκαλο". Πήγαν στις συναντήσεις με... περικοπές της πλάκας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

aftodioikisi.gr

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 1ΟΥΛΙΟΥ 2012 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012. ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.