Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η 6η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας. [ VIDEO ]

Ξεκίνησε και επίσημα χθες Σάββατο η 6η Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών παρουσία παραγωγών αλλά και πολιτών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο εκπρόσωπος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας κ. Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας πολίτες και παραγωγοί καρπουζιού.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της ...........

Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας κ. Βιβή Παντελάκη είπε ότι η 6η γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας πραγματοποιείται εν μέσω πολιτικών εξελίξεων. Γίνονται πολλές γιορτές αγροτικών πρόϊόντων ανα την Ελλάδα. Γίνονται άλλες τρεις γιορτές καρπουζιού να την Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Ρόδος.
Στην δική μας έχει η ενημέρωση των αγροτών και η διαφήμιση του καρπουζιού Τριφυλίας.
Στην διαφήμιση έχουν υπάρξει πολλές παρουσιάσεις σε κανάλια εφημερίδες κλπ.
Στο Διαδίκτυο ψάχνοντας κάποιος την λέξη καρπούζι βρίσκει την σελίδα της γιορτής watermellon messinias.
Στην περυσινή εκδήλωση η παρουσία του Λουδοβίκου των Ανωγείων αν και κάποιοι εξέφρασαν επιφυλάξεις λειτούργησε υπέρ μας διαφημιστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι το καρπούζι αντικατέστησε σε καλλιέργεια την πατάτα όπου δεν άφηνε εισόδημα στους παραγωγούς.
Το κράτος ευθύνεται γιατί δεν έχει δώσει δομή και υποδομές ώστε τα προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά.
Για ανταγωνιστικό προϊόν πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία. Σήμερα η κρίση είναι πολιτική κρίση θεσμών, αξιών κλπ.
Αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα το οποίο τελειώνει το 2013 αλλά τώρα φτιάχνονται και τα δίκτυα. Γεγονός που σημαίνει ότι το κράτος σχεδίαζε στο πόδι.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος. το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού και καταναλωτή. Το κίνημα της πατάτας έδειξε την κίνηση που έπρεπε αν κάνει το συνεταιριστικό κίνημα. Δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά έδειξε την κατεύθυνση.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι το δημοπρατήριο πρέπει να γίνει εκεί που είναι η παράγωγή. Εκεί που τα αγροτικά προϊόντα παίζονται σε χρηματιστηριακή διαδικασία. Και επέμεινε το δημοπρατήριο να γίνει στην περιοχή μας.

Στην ομιλία του ο Giuzeppe Circella Commercial Manager - Εμπορικός Διευθυντής με έδρα της Μπολώνια της Ιταλίας παρουσίασε την ιταλική αγορά του Καρπουζιού η οποία είναι γύρω στα 100.000 στρέμματα με μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι εξαιτίας των πολύ χαμηλών περσινών τιμών.
Από την περσινή παραγωγή στην Ιταλία χάθηκε μεγάλο μερος της λόγω των πολύ χαμηλών τιμών και φέτος είναι πολύ πιο συγκρατημένοι.
Η Συγκομιδή του καρπουζιού ξεκινά προς τα τέλη του Μαίου στην Σικελία και μετα η κεντρική Ιταλία με τα θερμοκήπια και αμέσως μετά η Νότια Ιταλία με υπαίθριες καλλιέργειες οι οποίες ξεκινούν τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη παραγωγή είναι Ιούλιο και Αύγουστο.
Η ποιότητα των Ελληνικών είναι καλύτερη από την δική τους.
Για την φετινή χρονιά η Ιταλία δεν περιμένει ιδιαίτερα καλή παραγωγή λόγω πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Η παραγωγή καρπουζιού κυμαίνεται από 40 - 50.000 τόνους ενω τόνισε ότι η σημαντικότερη χώρα εξαγωγών στην Ιταλία γι αυτούς είναι η Ελλάδα.
Εχουν καλή άποψη για το καρπούζι αλλά αναζητούν σταθερότητα στην ποιότητα το μέγεθος το σχήμα τα χρώματα. Είναι ένα σημείο που πρέπει να βοηθηθεί.

Ο υπεύθυνος για τα κολοκυνθοειδή στην Ευρώπη κ. Γιώργος Κοντοσφύρης αναφέρθηκε στο ποια είναι η καλλιέργεια σε όλη αυτή την ζώνη πως επηρρεάζεται η καλλιέργεια σε όλη αυτή την ζώνη.
Είπε ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ υψηλή τεχνολογία στην παραγωγή, είναι η μονη εξαγώγιμη χώρα μαζί με την ουγκαρία. Χρειάζεται να συντονιστεί περισσότερο την παραγωγή, το brand του προϊόντος να κυνηγήσουμε την ποιότητα και χριάζεται μαι σταθεροποίηση στην ποιότητα του προϊόντος.

Υπάρχει φέτος μια πολυ μεγάλη αισιοδοξία οτι θα πάμε καλά ότι οιι τιμές θα είναι πολυ καλές.
Ολοι θα πρέπει αν συνεταιριστούν να συνυπάρξουν και να σταθεροποιήσουν την ποιότητα.

Το μελος του αγροτικού Συλλόγου φιλιατρών τέλης Καναβός ζήτησε να αλλαχθεί το όνομα Καρπούζι μεσσηνίας σε Καρπούζι τριφυλίας, όνομα με το οποίο ξεκίνησε.

Ο Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς είπε ότι το δημοπρατήριο πρέπει να γίνει στην περιοχή όπου υπάρχει η παραγωγή και ζήτησε να υλοποιηθεί το μητρώο αγροτών.

Θυμίζουμε ότι το διήμερο λήξης της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας θα γίνει στις 29 και 30 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.



4 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ;
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;
    ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΧΑΖΟΜΑΡΑ.
    HTAN ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΠΟΙΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμπεριστατωμένη και λεπτομερής η ενημέρωση σας για ένα προϊόν τόσο σημαντικό στην αγροτική παραγωγή, οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής μας, όσον αφορά την καλλιέργεια και την προώθησή του στις αγορές του εσωτερικού και κυρίως εκείνες του εξωτερικού...Οι ομιλητές φαίνονται να υποστηρίζουν την προσπάθεια και να θέλουν την περαιτέρω εξεύρεση τρόπων καλύτερης προώθησης του καρπουζιού και των άλλων αγροτικών προϊόντων, με την δημιουργία δημοπρατηρίου που κατ’ αρχήν ακούγεται θετικό. Η γιορτή του καρπουζιού που καθιερώθηκε πια για 6η χρονιά, που έχει σκοπό να ενημερωθούν οι αγρότες και να διαφημιστεί το προϊόν, θεωρώ ότι είναι επίσης ένα πολύ θετικό βήμα. Εύχομαι η φετινή παραγωγή να είναι πάνω από τις προσδοκίες των καλλιεργητών...η εμπορική του ζήτηση και οι τιμές του, να τους ανταμείψουν!!! Συγχαρητήρια στο Φιλιατρά Νιουζ για την ενημέρωση και τον Χάρη για το πολύ καλό video που συνοδεύει το άρθρο τόσο μοναδικά συγκεντρώνοντας την ουσία της σημαντικής εκδήλωσης για τα Φιλιατρά μας!!!
    Χρυσάνθη Λεβεντάκη Κοντέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια σε όλους όσους διοργανώνουν τη γιορτή αυτή σε τόσο δύσκολους καιρούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.