Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

20 χρόνια GSM

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Την 1η Ιουλίου 1991 πραγματοποιήθηκε η πρώτη GSM κλήση σε εμπορικό δίκτυο, μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Φιλανδίας Harri Holkeri και του αντιδημάρχου της πόλης Tampere Karina Suonio. Το πρώτο δίκτυο GSM αναπτύχτηκε από τις Tenokia και Siemens-σήμερα Nokia Siemens Networks- για τον Φιλανδό παροχο Radiolinja που σήμερα λειτουργεί με την εμπορική ονομασία Elisa

Κατά την διάρκεια της πρώτης αυτής κλήσης οι ...........

δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα πλεονεκτήματα της νέας ψηφιακής GSM τεχνολογιας, μεταξύ των οποίων και η εξαιρετική ποιότητα φωνής, η ασφάλεια των συνδιαλέξεων και το γεγονός ότι η αποθήκευση της ταυτότητας της σύνδεσης στην κάρτα SIM επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέγουν τη συσκευή της αρέσκειας τους.

Το Global System for Mobile communications (GSM) υιοθετήθηκε το 1987 ως το ευρωπαϊκό πρότυπο για τις ψηφιακές κινητές επικοινωνίες. Αυτή η 2ης γενιάς τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας είχε επιπλεον την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων, πέραν της φωνής. Η υψηλή ποιότητα των κλήσεων φωνής, η δυνατότητα διεθνούς περιαγωγής και η υποστήριξη νέων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), έθεσαν τις βάσεις για την ταχύτατη εξάπλωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο αριθμός των συνδρομητών GSM αυξήθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη. Μέσα στην πρώτη μόνο δεκαετία (2001) ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, σε 838 GSM δίκτυα σε 234 χώρες και ανεξάρτητες περιοχές ανά τον κόσμο, υπάρχουν 4,4 δισεκατομμύρια συνδρομητές και κάθε μέρα πραγματοποιούνται 1 εκατομμύριο νέες συνδρομές: ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 12 συνδρομές το δευτερόλεπτο. Το GSM ήταν η πρώτη ψηφιακή τεχνολογία που στηριζόταν σε ανοικτά πρότυπα και έθεσε τις βάσεις για τη μαζική χρήση των κινητών τηλεφώνων. Το GSM συνεχίζει να εξελίσσεται και θα παραμείνει και στις επόμενες δεκαετίες μαζί με τα 3G και LTE. Όταν αναπτύχτηκε το δίκτυο και κατασκευάστηκε το πρώτο Nokia κινητό τηλέφωνο GSM για αυτή την πρώτη κλήση, ελάχιστοι τολμούσαν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον. Κανένας από όλους εκείνη την εποχή που είχαν ασχοληθεί με την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσε να φανταστεί τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε η τεχνολογία αυτή στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να θυμηθούμε πως η Nokia παρουσίασε το πρώτο GSM τηλέφωνο, το Nokia 1011, το 1992. το τηλέφωνο αυτό υπήρξε το πιο δημοφιλές της εταιρείας, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 250 εκατομμύρια συσκευές.

Η GSM τεχνολογία, όπως πρωτοτυποποιήθηκε από την 3GPP, εξελίχθηκε περαιτέρω στις τεχνολογίες EDGE 3G και LTE. Τα δίκτυα τρίτης γενιάς 3G WCDMA έχουν δυνατότητες υψηλοτέρων ταχυτήτων για τη διακίνηση δεδομένων και μεγαλύτερη χωρητικότητα για την ανάπτυξη κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η τεχνολογία LTE, η οποία βρίσκεται ήδη σε εμπορική λειτουργία σε περισσότερα από 20 δίκτυα παγκοσμίως, σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας αυτής. Κύριος μοχλός ανάπτυξης του LTE αποτελεί η ραγδαία αυξανομένη ανάγκη για χωρητικότητα για κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα GSM, 3G,και LTE αποτελούν εξέλιξη της ίδιας τεχνολογίας και, ως συνέπεια, τα δίκτυα αναπτύσσονται και επεκτείνονται ανάλογα με τις ανάγκες τους για κάλυψη και χωρητικότητα, έχοντας εξασφαλισμένη τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.