Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Παπαδήμος: Δεν καταργείται το τέλος στα ακίνητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών γίνεται προσπάθεια εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν, να εξαιρούνται του τέλους για τα ακίνητα, που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε, προβλέπεται αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης για εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν.

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στην εγκύκλιο προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτενκοι με χαμηλό εισόδημα ή άτομα με αναπηρία που θα εξαιρούνται του τέλους.
Αναφορικά με τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στον .........

υπολογισμό του τέλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οφείλονται στα λανθασμένα στοιχεία που είχαν για τα ακίνητα οι δήμοι. Ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι θα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τη διόρθωση των όποιων λαθών έχουν γίνει και πως από την επόμενη χρονιά το τέλος θα μοιράζεται σε δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην αποπληρωμή του. Παράλληλα, όμως, ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το χαράτσι, το οποίο είπε ότι είναι αναγκαίο για τη δημοσιονομική αναπροσαρμογή που επιχειρείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τα όσα θα αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι πολίτες θα υποχρεούνται να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού ακόμα και για τους λάθος λογαριασμούς της ΔΕΗ και η επιστροφή του επιπλέον ποσού θα γίνεται με τους λογαριασμούς του ειδικού τέλους του 2012.

Συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Εν τω μεταξύ, σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ένα μέρος των –πολλών- προσφυγών που έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές.
Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ βρίσκονται έξω και από τη ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και συνταξιούχοι στη ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητούνται, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων. Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Μιλώντας στο Σκάι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, δήλωσε ότι ο Σύλλογος με την αίτηση ακύρωσης, ζητά από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν η σύνδεση του έκτακτου φόρου με την διακοπή της ηλεκτροδότησης, είναι εκβιαστική, παράνομη ή συνταγματική. Ο ίδιος εξήγησε ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν φέρει ανταποδοτικά οφέλη για του ιδιοκτήτες ακινήτων και για το λόγο αυτό όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο.

Eklogika.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Ορίστε. Δεν μας έφτανε η χούντα των jefry Papandreos και Μπένι, μας ήρθε και η Χούντα Παπαδήμου. Ενός ΜΗ εκλεγμένου πρωθυπουργού αλλα απλά διορισμένου με μέσον πρωθυπουργού. ΟΥΣΤ ΡΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.