Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εισπρακτικές εταιρίες στο κυνήγι ληξιπρόθεσμων

Εισπρακτικές εταιρείες εμπλέκει στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν πια τα 42 δις ευρώ το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος απαντώντας ερώτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος σύντομα ολοκληρώνεται .........

η διαδικασία επιλογής νομικών και λογιστικών συμβούλων για να διαχειριστούν τα ληξιπρόθεσμα ενώ «οργανώνουμε τη συνεργασία μας με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες εξειδικεύονται στην είσπραξη ιδιωτικών χρεών και τραπεζικών χρεών».

Η τοποθέτηση του Βενιζέλου προκάλεσε αίσθηση δεδομένου ότι είναι γνωστός ο τρόπος που λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες και το μέγεθος της πίεσης που ασκούν στους οφειλέτες προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η στροφή του υπουργείου Οικονομικών στις εισπρακτικές εταιρείες αναδεικνύει και το μέγεθος του αδιεξόδου που βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα.

«Χρειαζόμαστε και έναν παράπλευρο μηχανισμό, χρειαζόμαστε όλους τους παράπλευρούς μηχανισμούς και τους ιδιώτες και τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και φυσικά μηχανισμούς όπως είναι η ΔΕΗ που λειτουργεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα με προφανή ενόχληση αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του τέως γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ.Σπινέλλη αναφορικά με το περιβόητο σύστημα «4-4-2».

«Ο κ. Σπινέλλης και το στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Λέκκας, φέρονται με βάση δημοσιεύματα να είπαν σε μία εκδήλωση επιστημονικών φορέων ότι είναι πασίγνωστο πως λειτουργεί στην Ελλάδαο κανόνας «40-40-20». Δηλαδή πως οι Εφοριακοί υπάλληλοι λένε στον ελεγχόμενο ιδιώτη: 20% το κράτος, 40% εμείς οι ελεγκτές και 40% εσύ.

Αυτό το ακούω και εγώ, το ακούτε και εσείς, μπορεί να λέγεται μεταξύ τυρού και αχλαδιού, δεν μπορεί να το λέει ένας πρώην δημόσιος λειτουργός που μόλις απεχώρησε από την υπηρεσία χωρίς να το έχει πει και χωρίς να το έχει τεκμηριώσει μόλις προηγουμένως και ένα εν ενεργεία στέλεχος της υπηρεσίας. Εάν όμως απ’ αυτό μπορεί να προκύψει έστω και ένα συγκεκριμένο στοιχείο και να πιάσουμε την άκρη ενός νήματος που οδηγεί σε συγκεκριμένο κύκλωμα, αυτό θα γίνει.

Μόλις, λοιπόν, το διάβασα, τηλεφώνησα στον Εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος τον κ. Πεπόνη και τον παρεκάλεσα να διατάξει άμεση προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει τους δύο αυτούς κυρίους ό,τι γνωρίζουν που δεν το είπαν στην υπηρεσία τους, να το πουν στον Εισαγγελέα. Διότι από τη γενική φήμη, την υποψία έως την συγκεκριμενοποίηση της καταγγελίας υπάρχει μία απόσταση».

Έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες" σε όλους τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει φορολογικός επανέλεγχος, καθώς και έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλου του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε ο υπουργός Οικονονικών, Ευ. Βενιζέλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εφοριακών κ. Χ. Νικολακόπουλο και τον Πρόεδρο των εργαζομένων του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) κ. Ν. Ρουμελιώτη, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί –μιλώντας σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή- ο μεν πρώτος, ότι οι εφοριακοί δέχονται διαχρονικά παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ο δε δεύτερος ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να του παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία ενώ, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του προσωπικού και των στελεχών των Υπουργείου Οικονομικών και να μη γενικεύονται κατηγορίες, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει φορολογικός επανέλεγχος, καθώς και έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλου του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ προέβαλε τηλεοπτικά τον ισχυρισμό ότι εάν δοθεί σχετική εντολή της πολιτικής ηγεσίας, μπορεί –μέσω των συστημάτων της ΓΓΠΣ- να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Βενιζέλος έδωσε προς τον Γ. Γραμματέα της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη, την εντολή να εντάξει στο επιχειρησιακό σχέδιο άμεσων δράσεων της ΓΓΠΣ τις προτάσεις των εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ για ελέγχους και διασταυρώσεις.

market beast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.