Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Πριν αγοράσετε κινητό τηλέφωνο

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Δεκάδες δυσνόητα τεχνικά χαρακτηριστικά προκαλούν… πονοκέφαλο στους καταναλωτές πριν από την αγορά νέου κινητού τηλεφώνου. Αν ψάχνετε μια συσκευή ικανή να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις, εξοικειωθείτε με τις παραμέτρους που πρέπει να προσέξετε στις γραμμές που ακολουθούν!

Οι εποχές όπου αγοράζαμε κινητό με μοναδικό κριτήριο πόσες επαφές χωράει ή αν μας αρέσει το κεντρικό του μενού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Πλέον, τα σύγχρονα τηλέφωνα θυμίζουν περισσότερο ..........

laptop σε μικρογραφία παρά συσκευές επικοινωνίας. Παρακάτω, προσπαθούμε να σας βγάλουμε από το δαιδαλώδη λαβύρινθο των ορολογιών οδηγώντας σας προς την επιλογή που ταιριάζει περισσότερο στις προσωπικές σας ανάγκες! Εφόσον, λοιπόν, αναζητείτε μια συσκευή που να μπορεί να αντικαταστήσει επάξια μια φωτογραφική μηχανή και ένα media player, σιγουρευτείτε πως θα πάτε «διαβασμένοι» στα καταστήματα, ρίχνοντας μια ματιά στις συνοπτικές συμβουλές μας…

Οθόνη

Η οθόνη τείνει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιλογή αρκετών καταναλωτών. Αφενός το μέγεθός της, αφετέρου η ανάλυση και το πλήθος χρωμάτων που μπορεί να απεικονίσει παίζουν σημαντικό ρόλο αν θέλετε να βλέπετε video και φωτογραφίες στο κινητό σας. Τα πιο σύγχρονα κινητά μπορούν να προβάλλουν μέχρι και 16 εκατ. διαφορετικά χρώματα, ενώ οι μεγάλες αναλύσεις εξασφαλίζουν λεπτομέρεια και ποιότητα στις απεικονίσεις. Για παράδειγμα, μια οθόνη ανάλυσης 320×240 pixels είναι χωρισμένη σε 320 στήλες και 240 γραμμές.

Κάθε εικονοστοιχείο αυτού του νοητού πλέγματος μπορεί να πάρει διαφορετικό χρώμα, άρα όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσο πιο πολλές οι στήλες και οι γραμμές και άρα τόσο πιο πυκνό (κατά συνέπεια λεπτομερές) το πλέγμα. Σημαντικότατη παράμετρος σε μία οθόνη είναι, επίσης, το αν είναι οθόνη αφής (touch screen). Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείτε με ένα απλό άγγιγμα του δαχτύλου σας να κάνετε «κλικ» σε οποιαδήποτε περιοχή της. Παράλληλα, αν δεν είστε όλη μέρα κλεισμένοι σε κάποιο γραφείο, δώστε ιδιαίτερο βάρος στον φωτισμό της οθόνης και στο κατά πόσο είναι ευδιάκριτη υπό το φως του ηλίου.

Κάμερα

Η ψηφιακή κάμερα είναι ακόμα ένα σημείο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των κορυφαίων μοντέλων κινητών. Κύριο μέτρο σύγκρισης (χωρίς να αποτελεί πανάκεια) είναι η ανάλυση του φακού της, μετριέται με Megapixels και αντανακλά το πόσο υψηλής ανάλυσης φωτογραφία μπορεί να παράγει η συγκεκριμένη φωτογραφική. Στην αγορά κυκλοφορούν κάμερες κινητών με αναλύσεις που ποικίλουν, με δημοφιλέστερες αυτές των 3,2MP, 5MP, 8MP και πρόσφατα ακόμα και 12Mpixels! Σε πολλές συσκευές θα βρείτε και δεύτερη κάμερα στην πρόσοψη, ανάλυσης 0,3MP (VGA), που χρησιμεύει για αναμετάδοση του προσώπου μας σε βιντεοκλήσεις. Τα megapixels, παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση μιας ψηφιακής κάμερας. Οι κατασκευαστές κινητών έχουν προβεί σε συνεργασίες που τους έχουν εξασφαλίσει επώνυμα οπτικά μέρη που θα ζήλευαν αρκετές φωτογραφικές μηχανές του εμπορίου. Αν, λοιπόν, είστε φανατικοί της φωτογραφίας, φροντίστε η κάμερα του κινητού σας να διαθέτει ένα καλό flash, δυνατότητα autofocus, zoom και, γιατί όχι, την ικανότητα να καταγράφει ακόμα και video σε υψηλή ανάλυση (High Definition ή για συντομίαHD). Οταν μάλιστα συνδυάζει και GPS δέκτη, επιθυμητή είναι και η λειτουργία geotagging, η οποία συνδέει στο χάρτη κάθε σας λήψη με την τοποθεσία όπου την πραγματοποιήσατε!

Ήχος

Το πρώτο… θύμα των σύγχρονων κινητών ήταν τα MP3 Players, καθώς σύντομα τα τηλέφωνα εμπλουτίστηκαν με δυνατότητες αναπαραγωγήςήχου. Ξεκίνησαν δειλά-δειλά με πολυφωνικά ringtones και κατέληξαν όχι απλώς στην αναπαραγωγή MP3 τραγουδιών, αλλά σε ολοκληρωμένες προτάσεις ψυχαγωγίας που διαθέτουν πανίσχυρα ενσωματωμένα ηχεία, equalizer, ραδιόφωνο και αχανή αποθηκευτικό χώρο για να στεγάσει την ψηφιακή σας δισκοθήκη.

Για τους αθεράπευτα μουσικόφιλους προτείνουμε να φροντίσουν το κινητό τους να έχει υποδοχή ακουστικών 3,5mm, προκειμένου να είναι συμβατή με τα ακουστικά που χρησιμοποιούν σπίτι για το στερεοφωνικό ή το PC τους. Διαφορετικά, θα υποχρεωθούν να καταφύγουν σε λύσεις ακουστικών του κατασκευαστή του συγκεκριμένου κινητού. Φυσικά, συσκευές που υποστηρίζουν το πρότυπο A2DP μπορούν να διοχετεύσουν ήχο υψηλής ποιότητας ακόμα και σε ασύρματα Bluetooth ακουστικά. Και επειδή η απληστία σε αποθηκευτικό χώρο δεν έχει τέλος, προτείνουμε εκτός από μνήμη του κινητού κάποιων gigabyte, να υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης κάρτας μνήμης.

Σχεδιασμός

To design αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία μάχης των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εταιρείες έχουν επιστρατεύσει ακόμα και γνωστές φίρμες όπως Dolce & Gabbana, Prada, Armani, Levis κ.ά. για να επισφραγίσουν με μια τέτοια συνεργασία την υπεροχή τους όσο αφορά την υψηλή αισθητική των προϊόντων τους. Η ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων είναι πραγματικά ανεξάντλητη και, ευτυχώς, στο συγκεκριμένο τομέα δεν χωρά ιδιαίτερη ορολογία, παρά μόνο οι κατευθύνσεις που επιβάλλει το γούστο σας. Βάσει του σχεδιαστικού στυλ, τα κινητά χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: bar, clamshell και slide. Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία των «συρταρωτών» slide κινητών έδειχνε να υπερισχύει έναντι της ελαφρώς παλαιομοδίτικης clam, μα οι οθόνες αφής επανέφεραν πάλι σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα… ξεχασμένα bar κινητά ενιαίου όγκου, καθώς συχνά πλέον λόγω των touch screens το πληκτρολόγιο είναι περιττό!

Χειρισμός

Ισως για την πλειονότητα των καταναλωτών, ο εύκολος χειρισμός ενός κινητού αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο για την απόκτησή του. Κύριο λόγο σ’ αυτόν τον τομέα έχουν οι τρόποι με τους οποίους αλληλεπιδρά ο χρήστης με τη συσκευή. Ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι ο χειρισμός μέσω οθόνης αφής ενώ έδαφος κερδίζουν και τα μοντέλα με πλήρες αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο, για εύκολη πληκτρολόγηση SMS και e-mails. Σε πολλές οθόνες αφής μπορείτε να γράψετε με το συνοδευτικό πενάκι και κατάλληλο λογισμικό να μετατρέψει το χειρόγραφό σας σε ηλεκτρονικό κείμενο. Υποκατηγορία των οθονών αφής είναι οι Multi Touch Screens, οι οποίες αναγνωρίζουν πολλαπλά ταυτόχρονα αγγίγματα στην επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα να μπορείτε να περιστρέψετε, π.χ., φωτογραφίες χρησιμοποιώντας και τα δυο σας δάχτυλα.

Extra ευκολίες

Τα αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά των κινητών δεν σταματούν εδώ. Μια σειρά μικρές ευκολίες περιμένουν να τις εξερευνήσετε για να κάνουν την ζωή σας πιο άνετη και ενίοτε πιο διασκεδαστική! Από αισθητήρες Accelerometer, που αναγνωρίζουν την περιστροφή του κινητού, είτε για να περιστρέψουν κατάλληλα την οθόνη είτε για να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για σχετικά games, μέχρι αναγνώριση ομιλίας ή εκφώνηση του ονόματος καλούντος, πλήθος χρήσιμων δυνατοτήτων ενδεχομένως να στεγάζονται ήδη στο τηλέφωνό σας. Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, σίγουρα μία από τις εκατοντάδες διαθέσιμες στο εμπόριο συσκευές θα σας ταιριάζει… γάντι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.