Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κριτική στις δηλώσεις Κουσελά από τον Οδυσσέα Βουδούρη

Στις 23 Δεκεμβρίου 2010, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, που εισηγήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός αυτός προέβλεπε, για το πρώτο εξάμηνο του 2011, 25,1 δισ. € έσοδα. Στο πρώτο εξάμηνο 2011 εισπράχθηκαν όμως μόνο 21,8 δισ. €, δημιουργώντας ένα έλλειμμα 3,3 δισ. €, με συνέπεια τη σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, που είχε θέσει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Η αστοχία αυτή ήταν μια από τις αιτίες που ανάγκασε την Κυβέρνηση να πάρει στη συνέχεια πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ωστόσο, οι στόχοι εσόδων είχαν κριθεί, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως αναγκαίοι και ρεαλιστικοί. Αναγκαίοι για να βγούμε από την κρίση και ρεαλιστικοί διότι, αν το οικονομικό επιτελείο επεδείκνυε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, μπορούσαν να επιτευχθούν.

Η αναφορά αυτών των δεδομένων οδηγεί .........

αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αστοχία το πρώτο εξάμηνο 2011 στην υλοποίηση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο, που τον είχε εισηγηθεί. Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Η πολιτική υπευθυνότητα όμως επιτάσσει σε όσους πρωταγωνίστησαν στην οικονομική πολιτική της συγκεκριμένης δύσκολης περιόδου, να αναλύσουν τι συνέβη, κάτι που εμπεριέχει προφανώς και την αυτοκριτική. Αυτό βέβαια οφείλει να κάνει και ο κ. Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη είσπραξη των εσόδων. Η επίκληση «μεγάλων συμφερόντων» ως εξήγηση μιας αποτυχίας μπορεί να ληφθεί υπόψη αν αυτά κατονομαστούν. Ειδάλλως, ισοδυναμούν με προσπάθεια προσωπικής δικαιολόγησης. Υπεύθυνος πολιτικός είναι όποιος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, χωρίς να επιχειρεί να τις μετακυλήσει σε τρίτους. Εύχομαι αυτό να πράξει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά «λίστες φοροφυγάδων», θεωρώ αυτονόητο πως όποιος βρεθεί κάτοχος τέτοιων στοιχείων οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση να τα παραδώσει στις δικαστικές Αρχές, είτε είναι απλός πολίτης είτε -ακόμη περισσότερο- αν είναι κυβερνητικό στέλεχος.

2 σχόλια:

  1. Οταν το πλοιο βουλιαζει τα ..ποντικια δεν το εγκαταλειπουν απλως..αλλα δαγκωνει το ενα το αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΥΠΝΑΤΕ....ΕΛΛΗΝΕΣ.....ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ...ΟΧΙ στα λαμόγια.....που δε μεγάλωσαν στον ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.