Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Εγκρίθηκε η 6η δόση. Έρχεται "κούρεμα 60%" και νέες θυσίες

Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της 6ης δόσης προς τη χώρα μας και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα χρήματα θα βρίσκονται στα κρατικά ταμεία εντός των πρώτων δεκαπέντε ημερών του Νοεμβρίου καθώς αναμένεται και η έγκριση από τον Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής πληροφορίες ανέφεραν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συστήσει την αποδέσμευση της 6ης δόσης από το Ταμείο στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για την οριστικοποίηση.........

ενός δεύτερου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα με τον κατάλληλο συνδυασμό πρόσθετης χρηματοδότησης από κρατικές και ιδιωτικές πηγές.

Ωστόσο το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών επισημαίνει ότι η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει επιδεινωθεί συγκριτικά με την προηγούμενη αξιολόγηση. Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή και κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση για περαιτέρω πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, έκανε λόγο για "ιδιαίτερα σημαντική είδηση". Ικανοποιημένοι δήλωσαν από την απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς και της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο. Μάλιστα η τελευταία τόνισε πως η απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης "αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα, η οποία αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της" και πρόσθεσε πως η απόφαση ανοίγει το δρόμο για το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: "Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα".

Mega Channel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.