Με αφορμή την επιβολή, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και την οριστικοποίηση του τέλους επί των ακινήτων σε διπλάσια των αρχικών επίπεδα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση και η Τρόικα θεωρούν, ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δυνατόν να επιβληθεί, μεταξύ άλλων, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αγωνίζονται να επιβιώσουν στην δραματική πλέον κατάσταση της Αγοράς.
Είναι βέβαιο ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν .......
είναι σε θέση αντικειμενικά να καταβάλουν το συγκεκριμένο τέλος για τα ακίνητα των επιχειρήσεών τους και όσοι το πράξουν θα στερηθούν και την τελευταία ρανίδα ρευστότητας, που τους έχει απομείνει. Η εξαίρεση των ακινήτων αυτών από το μέτρο, θα ήταν ο μόνος έμμεσος τρόπος στήριξης της επιβίωσης των επιχειρήσεων.
Είναι συνεπώς αδύνατο σ’ αυτή τη συγκυρία οι ΜμΕ να ανταποκριθούν στο σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων που για πρακτικούς λόγους τους απαριθμούμε για να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο και αναφέρω επιγραμματικά στις πρόσθετες φορολογίες και ρυθμίσεις που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί και είναι:
1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων
2. Ετήσια εισφορά αλληλεγγύης στα δηλωθέντα ή τεκμαρτά εισοδήματα
3. Τέλος επιτηδεύματος σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
4. ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011
5. Ημιυπαίθριοι
6. Νέα περαίωση
7. Νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας
8. Πρόστιμο για τα αυθαίρετα
Ασφαλώς, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, στους οποίους έχουμε αναφερθεί πλειστάκις στην επικοινωνία μας με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως π.χ. η πάταξη της παραοικονομίας και του παραεμπορίου, η μεταφορά των πολυκαταστημάτων και Σούπερ Μάρκετ εκτός πόλεων, ο περιορισμός των υπαίθριων παζαριών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την λειτουργία των, η στήριξη των ΜμΕ με χρηματοδοτικά προγράμματα και δάνεια, που θα τους έδιναν την πολυπόθητη ανάσα, η συνέχιση των δημοσίων επενδύσεων ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται στα έργα υποδομής, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων με την έναρξη λειτουργίας του One Stop Shop, η μείωση των επιτοκίων των πυροδανείων και η μεταφορά των δανειακών υποχρεώσεων των ΜμΕ (ΤΕΜΠΜΕ κ.λπ.) τουλάχιστον για πέντε χρόνια με επιτόκια τα ίδια που δανείζονται οι Τράπεζες από την ΕΚΤ, η κατάργηση όλων των Φόρων υπέρ Τρίτων (Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων κ.α.), η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η άμεση διεκπεραίωση και χρηματοδότηση των ενταγμένων επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο –είτε αυτό αφορά την προκαταβολή, είτε τον έλεγχο για την χρηματοδότηση του εκτελεσμένου έργου-, η μείωση του ΦΠΑ για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και το τουριστικό προϊόντων στο χαμηλότερο συντελεστή ακολουθώντας άλλες ανταγωνιστικές χώρες ή τουλάχιστον να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο δηλ. 13%, το πάγωμα για όσο διαρκή η κρίση των Τελών ΟΤΑ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Κι ακόμη, η μείωση των ενοικίων, για την οποία δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει τίποτε, ενώ δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε μισθωμένα ακίνητα βάζουν λουκέτο κάθε εβδομάδα…….
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει, επιδεικνύοντας τον αναγκαίο ρεαλισμό, να συνειδητοποιήσει ότι ένα ακόμη, και μάλιστα τόσο υψηλό, τέλος, απλά θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες ΜμΕ, που ήδη πνέουν τα λοίσθια…..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.