Επερώτηση στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη με θέμα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", η οποία θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 3/10/2001, απέστειλε πρίν λίγες μέρες και συγκεκριμμένα στις 23 Σεπτμβρίου ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος.
Αναλυτικά η επερώτηση που θα συζητηθεί αναφέρει τα εξής: ......
Κύριε Περιφερειάρχα,
Από τις 19/9/2011 (Α.Π.:154.746/ΨΣ4646-Α2), η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (με τον Κωδικό Πρόσκλησης 30 & Τίτλο, Ψηφιακές Υπηρεσίες Αιρετών Περιφερειών), έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις Αιρετές Περιφέρειες, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π) «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Οι προτεινόμενες πράξεις θα πρέπει να εμπίπτουν σε έναν ή και περισσότερους τομείς παρέμβασης, όπως:
1. Εξυπηρέτηση πολιτών/Επιχειρήσεων
2. Προγραμματισμός και Διαχείριση
3. Έλεγχος και Εποπτεία
4. Πολιτισμός και Τουρισμός
Η υποβολή προτάσεων από τις Αιρετές περιφέρειες στο πλαίσιο της πρόσκλησης θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου 2011. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε.Π «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους. Κάθε περιφέρεια δύναται να υποβάλλει ως φορέας πρότασης έως τρεις (3) προτεινόμενες πράξεις και ο μέγιστος διαθέσιμος προϋπολογισμός ένταξης των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται σε 2.000.000ευρώ ανά Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, είχα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του Συνδυασμού μας και είχα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας. Μάλιστα τότε είχα προτείνει και συγκεκριμένες δράσεις και έργα, αλλά και στενή συνεργασία στο πλαίσιο προγραμμάτων μεταξύ Περιφέρειας και Καλλικρατικών Δήμων. Αντικείμενο των ανωτέρω δράσεων και έργων θα ήταν η προβολή και αξιοποίηση του Πολιτιστικού και Φυσικού – Τουριστικού δυναμικού, η ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο είχα προβλέψει τους άξονες προτεραιότητας της πρόσφατης πρόσκλησης του αναφερόμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Πρόσφατα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, κάνατε λόγο για ενεργοποίηση όλων των δομών για στήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, κάνατε λόγο και για την ενεργοποίηση του Ινστιτούτου Μεταφοράς Τεχνολογίας και την πρόθεσή σας η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταστεί πρότυπο ψηφιακής Περιφέρειας και καινοτομίας στην Τεχνολογία.
Με δεδομένο ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας και επειδή υπό τις ειδικές σημερινές οικονομικές συνθήκες καθίσταται από αναγκαία έως απαραίτητη η εκμετάλλευση κάθε προγράμματος της Ε.Ε, επιθυμώ να πληροφορηθώ εάν η παρούσα πρόσκληση του Ε.Π. και οι κύριοι άξονες δράσεων που ανέφερα αποτελούν άμεσους στόχους για υποβολή προτάσεων εκ μέρους της Περιφέρειας προς την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Επίσης επιθυμώ να πληροφορηθώ τα εξής:
α) Αν προτίθεται και πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκμεταλλευτεί προς όφελος των κατοίκων της αυτό το Πρόγραμμα.
β) Αν ναι, ποιοι θα είναι οι άξονες προτεραιότητας που θα κατευθύνεται τις πιθανές υποβολές των προτάσεων έργων στην Περιφέρειά μας;
Επίσης θεωρώ, ότι είναι απαραίτητη και άμεση η δημιουργία ενός κεντρικού portal στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δικτύωση με αυτό όλων των Καλλικρατικών Δήμων σε θέματα εξυπηρέτησης πολιτών, επιχειρηματικότητας και διαχείρισης Πολιτιστικού και Τουριστικού δυναμικού. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα Τεχνολογικό Πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για τον Πολιτικό Σχεδιασμό, όπως αυτό το οποίο στην Ευρώπη ονομάζεται σήμερα ως «έξυπνη Περιφέρεια». Επομένως το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π) δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία προς την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Τέλος θεωρώ, ότι όλα, σε όσα αναφέρθηκα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν δημιουργούν κανένα κόστος, αντιθέτως παρέχουν πολλά οφέλη τα οποία ειδικά στις μέρες μας θα μπορούσαν να αποτελούν στην κυριολεξία Επιχειρηματική Αιμοδοσία. Οι δυνατότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» αποτελούν μια καλή αρχή για τη δημιουργία της ¨έξυπνης Περιφέρειας¨.
Ο ερωτών, Περιφερειακός Σύμβουλος
Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.