Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Κυβέρνηση λουκέτων! Kλείνουν το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στην Καλαμάτα και ιδρύουν άλλο στην Τρίπολη! Επιπολαιότητα στην ακολουθούμενη αγροτική πολιτική

Η Μεσσηνία είναι ένας Νομός όπου ο πρωτογενής τομέας στηρίζει δυναμικά μαζί με τον τουρισμό την τοπική οικονομία.

Η καλλιέργεια του ελαιοκάρπου αποτελεί σχεδόν την κύρια αγροτική ενασχόληση με παραγωγή περίπου 50.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως.

Η ποιότητα του προϊόντος αποτελεί και το θετικό πλεονέκτημα της παραγωγής της Μεσσηνίας, με το 95% της παραγόμενης ποσότητας να κατατάσσεσαι στην καλύτερη κατηγορία: του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου καθώς διαθέτει οξύτητες πολύ πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο, ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης κυμαίνονται κάτω των ανώτερων επιτρεπτών ορίων που ισχύουν από τον επίσημο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάγκη για την παραγωγή ακόμη πιο .........

ανταγωνιστικών προϊόντων και η ανάγκη για έρευνα σε πειραματικές καλλιέργειες ποικιλιών φυτικών ειδών ( ελιά, κηπευτικά κλπ) ώθησε την Πολιτεία , στην ίδρυση και λειτουργία στην Καλαμάτα Ινστιτούτου του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) Ελιάς και Οπωροκηπευτικών.

Το Μάϊο του 2011 μάλιστα εγκρίθηκε πίστωση 306.770 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για τις υποδομές του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας για διαπίστευση δοκιμών σε ελαιόλαδο και για τη συμπλήρωση των κτιριακών και των εργαστηριακών υποδομών του.

Σήμερα με μία εντελώς ακατανόητη απόφαση, ανακοινώνεται ότι καταργείται το ερευνητικό Κέντρο στην Καλαμάτα και αποφασίζεται να δημιουργηθεί άλλο στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ένα ήδη στελεχωμένο και εργαστηριακά άρτιο κέντρο κλείνει και αποφασίζεται η δημιουργία νέου !

Ποία λογική επιτρέπει να εφαρμόζονται τέτοιες άστοχες πολιτικές και ποία λογική επιτρέπει τη συνεχή υποβάθμιση της Μεσσηνίας χωρίς την παραμικρή αντίδραση;

Επιτέλους υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση της Μεσσηνίας στο χώρο της Κυβερνώσας παράταξης ;

Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε συνεχώς «δακρύβρεχτες» ανακοινώσεις συμπόνοιας , στήριξης και δήθεν αγώνα υπέρ των δικαίων αιτημάτων μας και στο τέλος να εισπράττουμε σαν Νομός μόνο «λουκέτα», ανεργία και υποβάθμιση.

Μπορεί να γίνεται μία προσπάθεια για την εμπέδωση Περιφερειακής συνείδησης στους Πελοποννησίους, αλλά τέτοιες λογικές λουκέτων έτοιμων υποδομών σε ένα Νομό και μεταφορά τους σε άλλο, οξύνει τις αντιπαραθέσεις και καλλιεργεί τον τοπικισμό.

Το ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα έπρεπε αντί λουκέτου, ν΄αναβαθμιστεί για να συνεχίσει να ενισχύει και να βοηθά τους καλλιεργητές, να παράγουν ποιοτικά άριστα αγροτικά προϊόντα είτε συμβατικής καλλιέργειας είναι αυτά, είτε βιολογικής και όχι να πετιέται κι αυτό στον κάλαθο των αχρήστων!!

Ξεχνάει φαίνεται η Κυβέρνηση ποιοί τομείς μπορεί να ενισχύσουν την παραπαίουσα Ελληνική οικονομία γι αυτό και τους μεταχειρίζεται τόσο επιπόλαια και αδιάφορα!
Τουρισμός και πρωτογενής τομέας δοκιμάζονται από την έλλειψη πολιτικής στόχευσης, με αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο!

Αντωνία Μπούζα -Κωνσταντέλου
Μέλος τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης Ν.Δ
Μέλος τομέα ενημέρωσης ΝΟ.Δ.Ε. Μεσσηνίας

2 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΜΑΛΟΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ Ο Κ.ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΕΘΙΑΓΕ,ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΚΑΜΑΡΩΝΑΝΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ.ΓΙΑ ΠΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ
    ΛΙΓΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ...........ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. h kyria pisteuei pws milaei se kokolezous..ti na leei... patsa akauaristh uelei etsi gia zwgrafia autoi kai oi 299 pou einai sthn voulh!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.