Μέσα στον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης και των αδιέξοδων πολιτικών που επιτείνουν την ύφεση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, βλέπουμε την Κυβέρνηση Παπανδρέου ,μετά από την αξιολόγηση και των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν πλέον σημαντικό και διευρυνόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ν΄ αναζητά διεξόδους διαφυγής .
Έτσι ξεκινούν επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα και «κρυφτούλι» με τους θεσμούς.
Ως φαίνεται σχεδιάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος..........
στις αρχές Οκτωβρίου, με στόχο την εκτόνωση της «Αγανάκτησης» των πολιτών, και την προσπάθεια να εμφανιστεί ο Γιώργος Παπανδρέου ως ο ηγέτης μίας ακόμη μεγάλης θεσμικής μεταρρύθμισης της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά τη βεβιασμένη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Σκέφτονται να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, χωρίς να έχουν εξεύρει ακόμη το ερώτημα που υποτίθεται πρέπει να είναι εθνικής ή μείζονος σημασίας για την πορεία του Ελληνικού λαού, όπως ορίζει μέχρι σήμερα το Σύνταγμα.
Αναζητώντας διεξόδους διαφυγής από την έντονη λαϊκή αγανάκτηση που αντανακλά σε όλους τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους , αλλά και στους απλούς βουλευτές, θα επιχειρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, το σχέδιο «δημοψήφισμα».
Τα δημοψηφίσματα, ως έκφραση άμεσης δημοκρατίας, είναι αποδεκτά και έπρεπε να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Π.χ. άριστη στιγμή θα ήταν η αποδοχή ή όχι του μνημονίου 1, η εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης ή το μεσοπρόθεσμο. Είναι άλλωστε πολιτικές επιλογές που δεσμεύουν μακροχρόνια τη Χώρα και κάλλιστα μπορούσε να έχει ζητηθεί η συμμετοχή του λαού.
Δεν επιτρέπεται όμως, να αποτελούν την εύκολη λύση για να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, η δυσθυμία και η αγανάκτηση .
Η Χώρα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα, πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσιάζει σημάδια εκτροχιασμού.
Την ίδια ώρα οι επιτελείς της Τρόικας, που εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, δε φαίνεται να πείθονται από το Οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο που επιμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά το τελευταίο τετράμηνο είναι πιο έντονη και ότι το χαμένο έδαφος έχει ελπίδες να καλυφθεί.
Έτσι, τα έσοδα συνεχίζουν να είναι χαμηλότερα φέτος κατά 1,9 δισ. καθώς στα κρατικά ταμεία μπήκαν στο επτάμηνο του 2011 μόνο 29,9 δισ. αντί των 31,4 πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστροφές ήταν υψηλότερες στα 3,1 δισ. από 2,7 πέρυσι.
Άσχημη εικόνα παρουσιάζουν και οι δαπάνες που αυξάνονται κατά 2,7 δισ. αντί να μειώνονται, όπως ορίζει το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος κατά 25%, που έφτασε ήδη τα 15,6 δισ. έναντι 12,4 την ίδια περίοδο πέρυσι, γεγονός που θέτει επιτακτικά το ερώτημα αν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι φανερό πως η μόνη απεμπλοκή από το αδιέξοδο είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Που κρίνει συνολικά πολιτικές και πρόσωπα.
Δεν είναι στιγμή απλώς για τη δημιουργία «άλλοθι» για να γαντζωθούν απλώς στην εξουσία, αλλά για γενναία παραδοχή του λάθους και εκκίνησης άλλου μείγματος πολιτικής, προκειμένου να περισωθεί τουλάχιστον, ότι έχει απομείνει!
Αντωνία Μπούζα
Μέλος Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης Ν.Δ.
Μέλος Τομέα Ενημέρωσης και ΜΜΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.