Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αργούν οι επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ

Τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν χιλιάδες πολίτες για να πάρουν τα χρήματα από την επιστροφή φόρου για το έτος 2010. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιστροφές ύψους 1.500 ευρώ και άνω θα καθυστερήσουν λόγω της μη έγκαιρης προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε συνδυασμό με τον μεγάλο φόρτο εργασίας και τις ελλείψεις προσωπικού στις ΔΟΥ.

Τα δυσάρεστα νέα αφορούν όσους δεν .........

προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις ΔΟΥ εντός του προβλεπόμενου από τον νόμο ορίου (δέκα ημέρες). Οι καθυστερήσεις γίνονται ακόμη πιθανότερες δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας των εφοριακών σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή άνω των 1.500 ευρώ πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τη φορολογική δήλωσή τους, προεκτυπωμένη ή μη κατά περίπτωση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών εντός δέκα ημερών από την παραλαβή του εκκαθαριστικού τους σημειώματος (όπως αναγράφεται και στο εκκαθαριστικό).
Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, τότε το αρμόδιο τμήμα ή γραφείο εισοδήματος τους διαγράφει από την κατάσταση επεξεργασίας και μετά τη διαγραφή διαβιβάζει τη δήλωσή τους στο γραφείο επιστροφών, το οποίο μετά τους σχετικούς ελέγχους θα τη στείλει στη ΓΓΠΣ.
Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, θα χάσουν τη σειρά τους από κάποιον που ήταν πιο πίσω στη λίστα και η επιστροφή του φόρου τους θα αργήσει ακόμη περισσότερο.

Τι προβλέπεται
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του υπουργείου Οικονομικών, για τους πιο πάνω φορολογούμενους που έχουν διαγραφεί από την κατάσταση επεξεργασίας, όταν τελικά προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η διαδικασία που θα ακολουθείται έχει ως εξής:

-Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης (σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομιστεί) είναι σωστό, θα συντάσσεται ΑΦΕΚ επιστροφής (Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης) και θα διαβιβάζετε στο γραφείο επιστροφών για την εξόφλησή του.
- Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι διαφορετικό, θα συντάσσεται το πιο πάνω ΑΦΕΚ και στη συνέχεια θα ενεργείται εκκαθάριση τροποποιητικής δήλωσης, η οποία υποβάλλεται βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών και η όλη διαδικασία θα τακτοποιείται στη ΔΟΥ.
- Για τους φορολογούμενους που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι (οφειλέτες κτλ.) το ποσό της επιστροφής τους στέλνεται στην αρμόδια ΔΟΥ με μαγνητικά ατομικά εκκαθαρισμένα ΑΦΕΚ από τη ΓΓΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.