Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Άρθρο του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Για να επιλέξετε ένα ασύρματο τηλέφωνο θα πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας μερικούς παράγοντες οι όποιοι αναφέρονται πιο κάτω.

Βάρος.

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής ενός ασύρματου τηλεφώνου είναι το βάρος του ακουστικού. Θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και να μην δυσκολεύει τη μετακίνηση μας στο χώρο που θα χρησιμοποιούμε τη συσκευή.

Διαστάσεις.

Εξίσου σημαντικές με το βάρος είναι και οι ...........

διαστάσεις της συσκευής οι οποίες θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μας εξασφαλίζουν ελευθερία κινήσεων όπου τις χρησιμοποιούμε. Μια μεγάλων διαστάσεων συσκευή δεν μεταφέρεται εύκολα και δεν τοποθετείται π.χ. στην τσέπη μας σε περίπτωση που δεν θέλουμε να την κρατάμε στο χέρι μας.

Μπαταρία.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι το σοβαρότερο κομμάτι ενός ασύρματου τηλεφώνου θα αναφερθούμε στην συνέχεια για τις μπαταριές.

Αυτονομία.

Η αυτονομία που θα έχει ένα ασύρματο τηλέφωνο είναι άμεση συνέπεια του τύπου της μπαταριάς. Επιπλέον όμως εξαρτάται και από τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο, δηλαδή από το πόσο μιλάμε με αυτό αλλά και με ποιο τρόπο φορτίζουμε την μπαταρία του. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να πούμε ότι εφ όσον δεν υπάρχει η τεχνολογία ιόντων λιθίου, θα πρέπει να φορτίζουμε πάντα την μπαταρία, μόνο όταν θα έχει εξαντληθεί τελείως η ενέργεια της.

Εξοπλισμός-λειτουργίες.

Οπωσδήποτε, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε με ευκολία χωρίς να δεσμευόμαστε από το μήκος του καλωδίου. Αυτό είναι κάτι που όλες οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να μας εξασφαλίσουν. Υπάρχει όμως και κάποιος έξτρα εξοπλισμός και λειτουργίες όπως ανοικτή ακρόαση, ενδοεπικοινωνία, πολλά ακουστικά στην ίδια βάση, μνήμες τηλεφώνων, δόνηση, hands free, Bluetooth, λειτουργία αποστολής μηνυμάτων, φωτιζόμενα πλήκτρα, ημερομηνία και ώρα, ανοικτή ακρόαση, ψηφιακό αυτόματο τηλεφωνητή, κεντρικό πλήκτρο πλοήγησης ελληνικό μενού, φυσικά αναγνώριση κλίσης επανάκληση τελευταίου αριθμού λίστα αναπάντητων κλήσεων, διάρκεια κλήσης επιλογή μελωδίας η τόνου κουδουνισμού και δυνατότητα ρύθμισης αυτών κ.α. τα οποία θα βρούμε σε μερικά μόνο τηλέφωνα.

Οι προδιαγραφές των ασύρματων τηλεφώνων ως προς την εμβέλεια είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των εταιριών 300 μέτρα σε ανοικτό και 100 μέτρα σε κλειστό χώρο. Σε πραγματικές συνθήκες η απόσταση που θα δουλέψει ικανοποιητικά το ασύρματο τηλέφωνο μας είναι μέχρι 250 περίπου μέτρα σε ανοικτό χώρο χωρίς εμπόδια και 50 περίπου μέτρα σε κλειστό χώρο. Μπορούμε όμως με κατάλληλες τεχνικές και εφ όσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αυξηθεί αυτή η απόσταση κατά πολύ ακόμα (σε τμήματα των 200 μέτρων).

Οθόνη.

Πολλοί από τους χρήστες ασύρματων τηλεφώνων δεν ενδιαφέρονταν για την ύπαρξη η μη οθόνης στο τηλέφωνο τους μέχρι που ήρθε η υπηρεσία αναγνώρισης κλήσης και πλέον η ύπαρξη της γίνεται απαραίτητη. Σε μερικά τηλέφωνα θα βρούμε έγχρωμες οθόνες 1,8 έως 2 ιντσών διάμετρο.

Κόστος.

Το κόστος μιας τέτοιας συσκευής εξαρτάται άμεσα από όλα αυτά που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα. Όπως είναι φυσικό, η τιμή του προϊόντος είναι ανάλογη με το επίπεδο εξοπλισμού που παρέχει η κάθε συσκευή.

Μπαταρίες ασυρμάτων τηλεφώνων

Η ζωή μιας μπαταρίας είναι περιορισμένη. Μάλιστα το πιο σημαντικό για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της είναι η σωστή φροντίδα της.

Αλλά ας γνωρίσουμε πρώτα τους τύπους μπαταριών που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες συσκευές, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους.

Νικελίου-Καδμίου.

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλα τα ασύρματα τηλέφωνα αυτός ο τύπος μπαταρίας αποφεύγεται. Αν το τηλέφωνο σας λοιπόν είναι εφοδιασμένο με τέτοιου είδους μπαταρία, θα πρέπει να την αλλάξετε, επιλέγοντας κάτι διαφορετικό.

Πλεονεκτήματα.

Ιδανική για συσκευές με υψηλή κατανάλωση ενέργειας.
Εύκολα προσαρμόσιμη σε διαφορετικές θερμοκρασίες εξωτερικών χώρων.

Μειονεκτήματα.

Ύπαρξη του βλαβερού στοιχείου καδμίου,

Ευπρόσβλητη στις επιδράσεις της θερμοκρασίας.

Νικελίου-Μετάλλων Υδριδίου.

Αυτός ο τύπος μπαταρίας υπάρχει πλέον σε όλα τα νέα ασύρματα τηλέφωνα σχεδόν χωρίς εξαίρεση. Έτσι προτιμάται σε κάθε περίπτωση από τις μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου για τους εξής λόγους.

Σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα από την μπαταρία νικελίου-καδμίου,
Λιγότερο ευπρόσβλητη μνήμη από την αντίστοιχη νικελίου-καδμίου
Χαμηλή επίδραση προς το περιβάλλον.

Μειονεκτήματα

Ευαισθησία στη ζέστη.

Λιθιου-Λιθιου Πολυμερών.

Ο νέος λοιπόν αυτός τύπος μπαταριών βρίσκεται μόνο σε πιο ακριβές συσκευές, σε ασύρματα τηλέφωνα πολυτελείας με λίγα λόγια των οποίων η τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ. Παρόλα αυτά δεν παρουσιάζει εξαιρετικές διαφορές από τους δυο παραπάνω τύπους. Συγκεκριμένα:

Υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τον όγκο που έχει η μπαταρία.
Μικροί χρόνοι επαναφορτισης.

Μειονεκτήματα:

Απουσία κάποιας ιδιαίτερης ηλεκτρονικής λειτουργίας, τιμή ιδιαίτερα υψηλή.

Ακούστε λοιπόν τι χρειάζεται πραγματικά η μπαταρία σας και πως μπορείτε να εμποδίσετε τη πτώση στην απόδοση της.

Οι μπαταρίες δεν κρατούν για πάντα. Η αιτία έναρξης των φαινομένων φθοράς είναι η επίδραση αυτού που χαρακτηριστικά ονομάζεται μειωμένη ενεργειακή μνήμη της μπαταρίας.

Έτσι, ακόμα και αν ολόκληρο το βράδυ το ασύρματο τηλέφωνο βρίσκεται στην βάση που κανονικά φορτίζεται, σε πολλούς χρήστες έχει τύχει κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας να ακούγεται από το τηλέφωνο ένας εκνευριστικός ήχος που δηλώνει ότι η μπαταρία έχει κιόλας τελειώσει. Μετά από αυτό, με ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό τρόπο το τηλέφωνο ενδέχεται να σταματήσει να λειτουργεί σχεδόν αμέσως. Αυτό συχνά αποτελεί αιτία της συνήθειας θα λέγαμε του τηλεφώνου να μην εκμεταλλεύεται ολόκληρο το εύρος φόρτισης, πρακτικά να μην παίρνει σε κάθε φόρτιση όλο το ρεύμα που απαιτείται προκείμενου να γεμίσει ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος της μπαταρίας του. Εάν αυτό γίνεται κάθε φορά από την πρώτη φόρτιση και έπειτα, είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια δεδομένη κατάσταση, η οποία θα συμβαίνει κάθε φορά που φορτίζουμε τη μπαταρία του τηλεφώνου μας.

Αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω εξαρτάται βέβαια (επηρεάζοντας θετικά η αρνητικά) από την όλη χωρητικότητα της μπαταρίας της συσκευής, καθώς και από τη διάρκεια ζωής του ασύρματου τηλεφώνου σας. Τεχνικά λοιπόν η απόδοση της συσκευής πέφτει πολύ πιο εύκολα απ ότι φυσικά θα έπεφτε με μια καινούρια μπαταρία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως επίσης μικραίνει και ο χρόνος φόρτισης, αλλά και η διάρκεια λειτουργίας της συσκευής.

Αυτό συμβαίνει λοιπόν μόνο όταν μεταφέρουμε το ασύρματο μας τηλέφωνο μετά από κάθε συνομιλία ξανά στην βάση που κανονικά φορτίζει, ώστε να φορτίσει η μπαταρία έστω για λίγο. Στις συσκευές όμως, οι οποίες λειτουργούν κάτω από συνθήκες έντασης -επειδή για παράδειγμα το απαιτεί το πολύπλοκο τους μενού- σε σημείο μάλιστα εξάντλησης των μπαταριών, ο πιο πάνω τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα μετά από καιρό.

Στις καινούριες ασύρματες συσκευές με μπαταρίες Νικελίου Μετάλλου Υδριδίου πρέπει επίσης να προσέξετε, ότι κάθε φορά που η μπαταρία τελειώνει, θα πρέπει να την αφήνετε να αδειάζει όσο το δυνατόν περισσότερο, εάν είναι δυνατόν να σταματήσει η λειτουργία της συσκευής από έλλειψη ενέργειας. Πράγμα που με λίγα λόγια σημαίνει να μην τοποθετείτε σε καμία περίπτωση το ασύρματο τηλέφωνο σας μετά από κάθε συνδιάλεξη ξανά στην βάση του, γιατί έτσι συντελείτε και εσείς στην δημιουργία μιας κακής ενεργειακής μνήμης.

Το ιδανικό λοιπόν -αν και κάπως απίθανο- για το τηλέφωνο και την μνήμη του θα ήταν να μην τηλεφωνείτε τόσο πολύ από την συγκεκριμένη ασύρματη συσκευή. Οπότε είτε συμβιβάζεστε με την ανακοίνωση των DECT τηλεφώνων περί χρόνου loading κοινού για όλους, είτε πολύ απλά τοποθετείτε κάθε απόγευμα το τηλέφωνο στη βάση του να φορτίζει, πράγμα που είναι σίγουρα καλύτερο από το να φορτίζετε την συσκευή μετά από κάθε συνομιλία σας και θα πρέπει να αφήνεται η συσκευή όσο το δυνατόν περισσότερο να φορτίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.