Συμφωνία Τατούλη – Γερουλάνου για την αύξηση των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με σκοπό τη διάσωση και τη συντήρηση τους και απώτερο στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου σημειώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πνελοποννήσου την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2011.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος ........
Τατούλης εξέφρασε δημόσια την ευχαρίστησή του για την αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού και σημείωσε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετική λόγω της σύμπτωσης της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς με την επίσκεψη αυτή.
Ο κος Γερουλάνος από την πλευρά του δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν και η τρίτη Περιφέρεια την οποία επισκέπτεται, αποτελεί την πιο σημαντική λόγω του μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο έχει υιοθετήσει και το οποίο υποστηρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης δημιουργεί μια άλλη αντίληψη για τη ζωή του πολίτη, στις σημερινές συνθήκες κρίσεις, λόγω της ιστορικότητας του τοπίου και των φυσικών και αναλλοίωτων ομορφιών του τοπίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απώλεια του Νίκου Παπάζογλου, αυτές τις μέρες, δημιουργεί υποχρεώσεις λόγω της παρακαταθήκης του έργου του.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον έπαινό του προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, όχι ως νέας αυτοδιοικητικής πρότασης, αλλά ως νέου σχεδίου διοίκησης της χώρας και ίσως της τελευταίας ελπίδας για έξοδο της χώρας από την κρίση. Η απόφαση μεταφοράς εξουσιών από το κέντρο στην Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και επιλογής του μοντέλου διακυβέρνησης υπογράμμισε ο Κ. Πέτρος Τατούλης προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια πλέον, όπως και στο παρελθόν, είναι σε θέση να δώσει λύσεις προς την αναγέννηση της χώρας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Υπουργείου Πολιτισμού και θα είναι αρωγός στην αλλαγή πλεύσης και στο σχεδιασμό με νέους κανόνες. Στο νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλεφθεί η δημιουργία Οργανισμού Προώθησης των απαιτούμενων δυνατοτήτων προκειμένου να είναι εφικτή η ανταπόκριση στις απαιτήσεις συνέχισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας ακόμα ότι θα πρέπει ο νόμος να παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιριών, καθώς και τη σύσταση δεύτερης αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί η αποκέντρωση των εξουσιών προς την Περιφέρεια για ευελιξία και στοχευμένα αποτελέσματα σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης καταλήγοντας ότι η Περιφέρεια υιοθετεί τη λογική προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος μέσω του διαδικτύου λόγος για τον οποίο αυτό απαιτείται επανεξέταση του φορέα προβολής και του επιτελικού χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, η οποία θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά είπε, να γίνει με τη συνεργασία της Περιφέρειας, γιατί αυτή γνωρίζει καλύτερα τα ειδικά χαρακτηριστικά. Ο Περιφερειάρχης έθιξε και το ζήτημα της διαχείρισης των Σύνθετων Τουριστικών καταλυμάτων από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και την ανάπτυξη Θεματικών Πάρκων για τη δημιουργία της σύγχρονης εμπειρίας σε συνδυασμό με τη μυθολογία της Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε ακόμη, τη δημιουργία κινήτρων για τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας τους «νεκρούς» μήνες, με παροχή διευκολύνσεων σε αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και διευθέτηση του ζητήματος της παροχής βίζας σε ταξιδιώτες εκτός χωρών της Συνθήκης Σέγκεν.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, η συνεργασία με το Υπουργείο είναι εξαιρετική και μέσω αυτής έχει επιτευχθεί αύξηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τον πολλαπλασιασμό των σχετικών πόρων. Εντάσσονται κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλά σημαντικά έργα με σκοπό τη διάσωση και τη συντήρηση τους και απώτερο στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου.
Με προσωπική υπόμνηση ο κ. Τατούλης ζήτησε τη στήριξη του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας και κατ’ επέκταση την ανάγκη ολοκλήρωσης του Μεγάρου Χορού, καθώς αποτελεί κορυφαίο διεθνή θεσμό.
Μέσω της συνεργασίας με το Υπουργείο δόθηκε λύση σε σημαντικά, αλλά προβληματικά μέχρι σήμερα, έργα, όπως τα κάστρα Ανδρούσης, Κορώνης, Μεθώνης και του πρώτου υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου στο Ναβαρίνο.
Η Περιφέρεια στον τομέα του πολιτισμού έχει υλοποιήσει ένα νέο θεσμό, το «Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείων», για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία με την Περιφέρεια Μασσαλίας, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Το Φεστιβάλ αυτό υπακούει στη λογική της συνένωσης των λαών σε πνεύμα φιλίας και ειρήνης. Μέρος του Φεστιβάλ θα αποτελέσει το «Φεστιβάλ Μεγάλων Κάστρων» με εξέχοντα ρόλο στο Δεσποτάτο του Μορέως και στα κάστρα της Μονεμβασιάς, του Μιστρά και του Γερακίου. Για το κάστρο της Μονεμβασιάς γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη Σπάρτη και στο στόχο ανάδειξής της σε πόλη υψίστης σπουδαιότητας, όπως η Αθήνα για την Αττική. Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του νέου μουσείου της Σπάρτης, ενώ για το θέμα του αρχαίου θεάτρου το ζητούμενο είναι το πάντρεμα της αρχαίας κληρονομιάς με τη βυζαντινή. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη στήριξη των έργων της έκθεσης της Νεαπόλεως και του θεάτρου του Γυθείου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το υπό ένταξη έργο στο ΕΣΠΑ είναι ο Πύργος Μούρτζινων στην Καρδαμύλη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας προτεραιότητα έχει δοθεί στους στρατώνες και στο Μουσείο του Άργους, ενώ υπάρχει σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Άργους. Παρέμβαση τέλος γίνονται στις Μυκήνες, στη Μηδέα και στη Λάρισα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας το βασικό πρόβλημα είναι το μουσείο της Κορίνθου, ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν το λιμάνι των Κεχρεών και της Ασσίνης. Ο χώρος των Ισθμίων επιπρόσθετα χρήζει διερεύνησης για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Στην Αρκαδία η βίλα του Ηρώδη του Αττικού αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, ενώ παρεμβάσεις απαιτούνται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως στη Θωκνία, του Αγίου Παντελεήμονα στο Μεθύδριο, την Παναγία στο Ροεινό.
Στον τομέα του αθλητισμού ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη αφενός την ολοκλήρωση των εν εξελίξει σχεδιασμών και αφετέρου τον προγραμματισμό για το μέλλον. Το ιστορικό υπόβαθρο στην Πελοπόννησο είναι σημαντικό και για το λόγο αυτό χρήζουν βελτίωσης τα στάδια της Καλαμάτας, της Τρίπολης και του κλειστού γυμναστηρίου της Νεάπολης.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του Περιφερειάρχη, ζητά δύο άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο του πολιτισμού, την επιστροφή των διδύμων Κορινθιακών Κούρων και την επιστροφή της εικόνας του Ελκόμενου Χριστού Μονεμβασιάς.
Ο κ. Τατούλης έκλεισε την ομιλία του με το αίτημα στήριξης της Κορώνης και της Βυτίνας ως σημαντικά κέντρα Μεσογειακής Διατροφής της UNESCO.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.