Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Την Δευτέρα και όχι αύριο η νεα "φορο- καμπάνα"

Για τότε, μεταφέρθηκε η ανακοίνωση του εθνικού επχιειρησιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το πρόγραμμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών, Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης, διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Χ.Καστανίδη, και Προστασίας του Πολίτη Χ.Παπουτσή.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει .......

μέτρα και στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με ορίζοντα τριετίας, δηλαδή θα έχει διάρκεια από το 2011 έως και το 2013 στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες των μέτρων του προγράμματος.

Ειδικότερα θα στοχεύουν στον έλεγχο φυσικών προσώπων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία σε αντίθεση με την περιουσιακή κατάστασή τους και το επίπεδο διαβίωσης, σε ελέγχους για την απόδοση του ΦΠΑ καθώς και για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου από το οποίο το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά εσόδων.

Σημειώνεται ότι, βάσει του αρχικού σχεδιασμού τα παραπάνω μέτρα επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο.

Πάλι με φόρους θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες! - Θα γονατίσουν και τον τουρισμό - 'Ολα τα είδη από το 13 στο 23%;

Η νέα παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης να προβλέψει για ακόμα μια φορά το έλλειμμα, προσθέτει νέα βάρη στους ώμους των πολιτών που έχουν ήδη λυγίσει.
Η νεα μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε θα προσπαθήσει να κλείσει με τον εύκολο τρόπο! Δηλαδή με αυξήσεις των υπαρχόντων φόρων και με το ξεχείλωμα του ΦΠΑ γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό ιδιαίτερα τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.

'Ολα δείχνουν σα να είμαστε ακόμα στην εκκίνηση της προσπάθειας να βγούμε από το αδιέξοδο και κάθε τρεις και λίγο εξαγγέλονται νέοι φόροι πάνω στους ήδη υπάρχοντες.

'Ετσι, για ακόμα μια φορά το υπουργείο Οικονομικών υψώνει τη σημαία του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής. Ενός πολέμου που έχει κυρηχθεί πάμπολλες φορές αλλά δεν έχει χυθεί σταγόνα αίμα.

'Ετσι, εξαγγέλεται και πάλι «μαχαίρι» στις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, αλλά και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει την «τρόϊκα» ότι το φετινό «πακέτο» παρεμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ επαρκεί για να καλύψει την «τρύπα» που άνοιξε η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010.

Άμεσα -πιθανότατα αύριο- το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνει το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Από αυτό εκτιμάται ότι φέτος μπορεί να προκύψουν έσοδα ακόμα και 1 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι αισιόδοξος και απομένει να φανεί στην πράξη εάν είναι και εφικτός.

Στα "σκαριά" όμως έχει το υπουργείο και ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος –μαζί με ολόκληρο το έκτακτο φετινό πακέτο μέτρων- σε σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Κατά την διάρκειά της σύσκεψης θα αναζητηθούν νέες φοροδοτικές «δεξαμενές» αλλά και «ζώνες» εξοικονόμησης δαπανών που δεν περιλαμβάνει ο «χάρτης» του Μνημονίου.

Κατά τις πληροφορίες, στη συνάντηση θα εξετασθεί και η κατάθεση ενός «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή που θα προβλέπει την αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 40 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και 1-2 ευρώ ανά φιάλη ποτών.

Σε ότι αφορά τα καύσιμα η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ΕΦΚ μετά τις υψηλές τιμές της βενζίνης που επικρατούν στην αγορά.

Αντίθετα, πιο ξεκάθαρο είναι το οικονομικό επιτελείο σε μία νέα αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας.

Το μίνι νομοσχέδιο θα συνοδεύει πιθανότατα το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο των 27 δις. ευρώ στην Βουλή.

Και τα δύο νομοσχέδια θα συζητηθούν με το ειδικό κλιμάκιο της Τρόικας που έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα Αθήνα, ενώ μετά από μία εβδομάδα θα καταφθάσουν και οι επικεφαλής που θα αφιχθούν περί τις 10 Μαίου.

Οι απεσταλμένοι Βρυξελλών και Ουάσιγκτον έρχονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.