Τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια θα δανείζεται με εγγύηση το Δημόσιο για τα επόμενα έξι χρόνια, και θα επιδοτεί τους εργολάβους να μειώσουν τις τιμές, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Οι συμβάσεις του 2007 προβλέπουν ότι από το 2013, και σε ορισμένα έργα έως το 2022, το Δημόσιο θα εισπράττει μέρος των εσόδων από τα διόδια, που σε τιμές 2010 είχαν υπολογιστεί σε 23 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη ολοκληρώνονται ..........
οι συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών με τους εκπροσώπους των αναδόχων, με στόχο τη σημαντική μείωση των τιμών σε τμήματα που είναι υπό κατασκευή και μικρότερη στα υπόλοιπα. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη τέτοια συνάντηση με του αρμόδιους του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Σπάρτη, ο οποίος στο κύριο τμήμα του αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμφωνήθηκαν μειώσεις της τάξης του 10-15% στα ήδη έτοιμα 130 χλμ.
Την ίδια στιγμή, από τις 3 Μαρτίου ισχύει ο νόμος 3920/2011, που ορίζει ότι σε περίπτωση μη καταβολής διοδίων επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ, με το οποίο επιβαρύνεται «ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος». Αυτό μπορεί να μειωθεί στο μισό αν καταβληθεί μέσα σε δέκα ημέρες. Αν δεν πληρωθεί η οφειλή κοινοποιείται στην Εφορία. «Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως», αναφέρει η διάταξη, που όμως δεν κάνει λόγο για κάμερες στους σταθμούς. Γεγονός που σημαίνει ότι η Τροχαία θα πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στους σταθμούς διοδίων για να καταγράφει όσους αρνούνται να πληρώσουν.
Το κίνημα Δεν πληρώνω προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από την πλευρά του, το κίνημα κατά των διοδίων ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτΕ.
«Θα αξιοποιήσουμε τις διατάξεις του μόνου 390/2010 και υπολογίζουμε ότι σε ένα εξάμηνο θα έχουμε απόφαση του ΣτΕ για την επίμαχη διάταξη, την οποία θεωρούμε αντισυνταγματική», αναφέρει στην Ελευθεροτυπία ο αεροναυπηγός Τάκης Κουρής, από τη διαδημοτική επιτροπή της βορειο-ανατολικής Αττικής. Η επιτροπή είναι αποφασισμένη με την πρώτη βεβαίωση προστίμου να καταφύγει στα ένδικα μέσα. Ο νόμος του 2010 προβλέπει ότι μια υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο ΣτΕ αμέσως μετά το διοικητικό πρωτοδικείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.