Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αντώνης Σαμαράς στην πολιτική Επιτροπή: Σε κατάσταση ημιδιάλυσης η κυβέρνηση

Πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μιλώντας στην συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την ότι έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πολλαπλά και αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών», επικαλούμενος το «επικολυρικό δράμα», όπως είπε, που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τις εξαγγελίες της Τρόικας, την εγκύκλιο για τους ημί-υπαίθριους που αποσύρθηκε πριν κυκλοφορήσει, τις δημόσιες διαφωνίες για το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τις παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων.

«Κορυφαίος παράγοντας και ιστορικό στέλεχος του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τα συνόψισε όλα ...........

αυτά με πέντε λέξεις: "Τρείς λαλούν και δυο χορεύουν". Συμφωνούμε απόλυτα. Έτσι ακριβώς είναι η κυβέρνηση», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της ΝΔ ότι το μνημόνιο «δεν βγαίνει» επαληθεύεται.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νέα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού, παραβρίσκεται και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεναγήθηκε νωρίτερα στα νέα γραφεία από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, καθώς ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε το χώρο, αφού δεν είχε παραστεί κατά τα επίσημα εγκαίνια που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης.

Αναλυτικά η ομιλία του

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα θέλω να σταθούμε σε δύο πράγματα, σε δύο κρίσιμες διαπιστώσεις. Από τις οποίες προκύπτει κι ένα σημαντικό πολιτικό συμπέρασμα:

* Η πρώτη διαπίστωση: Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημί-διάλυσης και ημί-παράλυσης.
Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες αρρυθμίες κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για πολλαπλά, μαζεμένα και αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών.

Από το… «επικολυρικό δράμα» που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τις εξαγγελίες της Τρόικας για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις καταγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, τις διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, τις διαψεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και τις… διαψεύσεις των διαψεύσεων του Πρωθυπουργού!

-- Μέχρι την εγκύκλιο για τους ημί-υπαίθριους που αποσύρθηκε πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει. Αποκαλύπτοντας ότι στο υπέρ-υπουργείο, του υπέρ-συντονιστή υπουργού κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει ο άλλος!

-- Μέχρι τις δημόσιες διαφωνίες κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου για το ρόλο του Οικονομικού Εισαγγελέα στη δίωξη του Οικονομικού εγκλήματος.

-- Μέχρι τις παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων και τις μόνιμες διαφωνίες μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος και του υπουργού Υποδομών, με τελευταία αφορμή την πετρελαιοκίνηση.

Κορυφαίος παράγοντας και ιστορικό στέλεχος του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τα συνόψισε όλα αυτά με πέντε λέξεις: «Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν»!

Έτσι ακριβώς το είπε…
Συμφωνούμε απόλυτα. Έτσι ακριβώς είναι η κυβέρνηση:
Τρείς λαλούν και δυό χορεύουν!

Και η δεύτερη διαπίστωση: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει αυτή την εικόνα της διάλυσης, η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι έχει Σχέδιο. Ότι οι προτάσεις της πέρσι τον Ιούλιο ήταν σωστές, ήταν μπροστά από τα πράγματα, έχουν ήδη επαληθευθεί κι έρχονται σήμερα να το παραδεχθούν όσοι τότε τις αγνόησαν ή τις διαστρέβλωσαν.

-- Τι είπαμε εμείς πέρσι; Είπαμε ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Όμως σήμερα όλοι παραδέχονται ότι είχαμε δίκιο…

-- Τι άλλο είπαμε πέρσι; Ότι ένα βασικό σφάλμα του Μνημονίου είναι ότι δεν φρενάρει, αντίθετα πολλαπλασιάζει το χρέος. Δεν σταματά τη δυναμική ελλειμμάτων -χρέους, την ενισχύει και την ανατροφοδοτεί. Και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Όμως σήμερα όλοι παραδέχονται ότι είχαμε δίκιο…
Και όταν το ΠΑΣΟΚ μας ζητούσε στήριξη, δεν ήθελε συναίνεση – ήθελε συνενοχή! Γιατί κατά βάθος δεν έχουν διάθεση συναίνεσης – έχουν φόβο ευθύνης!

-- Τι άλλο είπαμε πέρσι; Ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αδρανή ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, για να μειώσουμε απευθείας το χρέος και να για ανακουφιστούμε από τα βάρη της εξυπηρέτησής του. Αλλιώς δεν θα βγούμε ποτέ από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Όμως σήμερα όλοι παραδέχονται ότι είχαμε δίκιο…

-- Τους είχαμε πει ότι η συνολική αντικειμενική αξία του δημοσίου είναι πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο περίπου το συνολικό μας χρέος.
Μας είπαν, στην αρχή, ότι δεν υπάρχει, τάχα, τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία…
Ύστερα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε διεθνές ακροατήριο, στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε ότι τα ακίνητα του Δημοσίου πράγματι ξεπερνούν τα 270 δισεκατομμύρια…

-- Τους είχαμε πει ότι από το σύνολο της περιουσίας αυτής, μπορούσαμε σύντομα να βρούμε περί τα 50 δισεκατομμύρια ρευστότητας. Και μπορούσαμε να το κάνουμε, χωρίς ξεπούλημα και χωρίς απώλεια κυριότητας. Δηλαδή, χωρίς να πουλήσουμε.
Αυτές ακριβώς τις λέξεις είχαμε χρησιμοποιήσει: «Αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση». Και 50 δισεκατομμύρια μπορούμε σύντομα να τα βρούμε «χωρίς απώλεια κυριότητας».
Στην αρχή μας είπαν ότι ακόμα κι αν το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου είναι τόσο όσο το είχαμε εμείς υπολογίσει - κι είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός - δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε 50 δισεκατομμύρια.

Κι ήλθε την περασμένη Παρασκευή η ίδια η Τρόικα και παραδέχθηκε το ίδιο μέγεθος: 50 δισεκατομμύρια!
Και στην αρχή η κυβέρνηση προσυπέγραψε τη θέση αυτή.
Ύστερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε την Τρόικα σε… μεταμεσονύχτιο διάγγελμά του!
Ύστερα βγήκε η Τρόικα σε κυριακάτικες εφημερίδες και ζήτησε, όχι αξιοποίηση αλλά εκποίηση! Και μας υπέδειξε: πουλήστε κι εκείνο, πουλήστε και το άλλο, πουλήστε και το παρακάτω…

Κι ύστερα βγήκε ο Πρωθυπουργός και είπε… «δεν πουλάμε τίποτε»! Και θα βγάλουμε και νόμο που θα το απαγορεύει! Και θα το βάλουμε και στο Σύνταγμα…
Και πριν προλάβει να χαρεί την «υπερήφανη» δήλωσή του, αποκαλύψαμε ότι και στο αρχικό Μνημόνιο και σε όλες τις επικαιροποιημένες εκδοχές του η κυβέρνηση είχε προσυπογράψει την πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου!
Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν, υποσχέθηκε ότι θα βγάλει νόμο που θα απαγορεύει εκείνο που ο ίδιος είχε ρητά και επανειλημμένως δεσμευτεί να κάνει.
Όμως, αν κάποιος Υπουργός ή Υφυπουργός του βγάλει εγκύκλιο που λέει τα αντίθετα; Ας σοβαρευτούμε.

Και μετά το άλλαξαν το «τροπάρι» κι άρχισαν να μας ρωτούν: γιατί δεν συμφωνούμε;
Αλλά ρωτώ: Με τι να συμφωνήσουμε;

-- Με την πρόταση της Τρόικας που ρητά ζητά εκποίηση περιουσίας, όταν εμείς είχαμε εξ αρχής αποκλείσει την εκποίηση;

-- Με την κυβέρνηση που και προσυπέγραψε τις θέσεις της Τρόικας, αλλά και τις… κατήγγειλε ταυτόχρονα; Που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές, αλλά κι έχει δεσμευτεί να βγάλει νόμο για να τις… απαγορεύει;
Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα η κυβέρνηση τα είπε όλα! Και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ! Και υπέρ και κατά! Και θα πουλήσει και δεν θα πουλήσει!

Η αλήθεια είναι άλλη και την ξέρουμε όλοι: Η Τρόικα κατάλαβε ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο. Η Τρόικα κατάλαβε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία δεν σπάει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης.
Μόνο που η Τρόικα ενδιαφέρεται πρωτίστως να καλύψει τα αδιέξοδα του Μνημονίου…
Ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για να απαλλαγούμε από την υπερχρέωση και από το Μνημόνιο.

Υπάρχουν και κάποιοι που – καλόπιστα τις περισσότερες φορές – μας ρωτούν: Γιατί εσείς αποκλείετε την πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας;

Η απάντηση είναι απλή: Το κράτος δεν είναι όπως κάθε ιδιώτης. Το κράτος μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία στη γη και στα ακίνητά του νομοθετώντας!
Μπορεί να ορίσει χρήσεις και συντελεστές εκμετάλλευσης. Μπορεί για παράδειγμα, ακόμα και ξεχασμένες εκτάσεις, να τις μετατρέψει σε «φιλέτα». Γι’ αυτό, το κράτος είναι προτιμότερο να αξιοποιήσει επενδυτικά ή εμπορικά τα ακίνητά του, κι όχι να τα πουλήσει. Κι ιδιαίτερα σε τέτοια περίοδο…
Επενδυτική αξιοποίηση είναι τα ΣΔΙΤ.

Εμπορική αξιοποίηση είναι η ενοικίαση, οι μισθώσεις, οι μακροχρόνιες μισθώσεις, τα leasing. Όλα αυτά σου επιτρέπουν να βγάζεις εισόδημα από ακίνητα που, ως τώρα, είναι ερειπωμένα ή εγκαταλειμμένα, τα έχουν καταπατήσει ή απειλούν να τα καταπατήσουν…

Από το κράτος εξαρτάται απολύτως να τα «καθαρίσει» και να αναδείξει την αξία τους. Κι όταν το κάνει μπορεί να προεισπράξει, με πολλούς τρόπους, μέρος από τα μελλοντικά έσοδά τους, χωρίς να χάσει την κυριότητά τους. Κι έτσι να βρει και το ρευστό που χρειάζεται τώρα και να τα κρατήσει.
Με πολλούς τρόπους μάλιστα. Όπως είναι η «προχρηματοδότηση», δηλαδή το bridge financing, που από τις 7 Ιουλίου το έχουμε αναφέρει κι αυτό…
Ή όπως είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια Ακινήτων και οι εταιρίες Holding Ακινήτων…

Γι’ αυτό, δεν πουλάμε! Δεν είμαστε «κολλημένοι» σε στερεότυπα. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του να τα αξιοποιήσουμε χωρίς να πουλήσουμε.
Αλλά να τα αξιοποιήσουμε! Όχι να τα αφήσουμε να ερημώνουν, να απαξιώνονται, να τα νέμονται σφετεριστές ή να τα εποφθαλμιούν καταπατητές.

Συνολική στρατηγική προτείναμε, ήδη, από τις 7 Ιουλίου πέρσι: Να τα προστατέψουμε, να τα ανακτήσουμε, να τα αξιοποιήσουμε και να τα κάνουμε όπλο για να καταπολεμήσουμε το χρέος και να βγούμε από την κρίση και τα αδιέξοδα του Μνημονίου.

Εμείς αναδείξαμε το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Και το επιβάλαμε στην πολιτική ατζέντα. Και δείξαμε ότι έχουμε λύσεις. Και ότι ήμασταν μπροστά και στις διαπιστώσεις και στις προτάσεις.

Και δεν κάνουμε ούτε πίσω ούτε πλάγια. Ξέρουμε που πάμε και προχωράμε μπροστά. Και δεν μας βγάζουν από το δρόμο μας…

Αλλά δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν αυτά που λέμε, ούτε να κάνουν αυτά που τους υποδεικνύουμε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έμαθε πολύ καλά να μοιράζει υποσχέσεις και παροχές από δανεικά. Τώρα που διαψεύστηκαν οι υποσχέσεις, τώρα που δεν υπάρχουν πια δανεικά για να τα μοιράσει, αποδείχθηκε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να «παραδώσει τα κλειδιά της χώρας» και να κάνει ό,τι του λένε.

Εμείς, επιμένουμε στο Σχέδιό μας. Επιμένουμε στις προτάσεις μας. Και μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, μέσα στον Απρίλιο, θα εμφανίσουμε επικαιροποιημένο το Σχέδιό μας. Το «Ζάππειο-ΙΙ».
Ήδη, το ετοιμάζουμε.
Την ίδια στρατηγική εξόδου από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Την ίδια στρατηγική αποδέσμευσης από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.
Και προτάσεις πιο εξειδικευμένες:
Και για την άμεση Ανάκαμψη.
Και για τη μείωση του χρέους με αξιοποίηση της περιουσίας.
Και για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων από τις αδικίες που υπέστησαν.
Και για την υποκίνηση της Ανάπτυξης.

Ανάπτυξης, φίλες και φίλοι, Ανάπτυξης!

Αυτή τη στιγμή με την κρίση στη νότια Μεσόγειο, έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε στην Ελλάδα για το επόμενο καλοκαίρι όλη τη κρουαζιέρα της μείζονος περιοχής. Ποιος κάνει κάτι για προσελκύσει εταιρίες;

Τα υπουργεία που δεν έχουν λύσει ακόμα πού θα υπάγεται το Λιμενικό;

Η Κυβέρνηση που άφησε το «καμποτάζ» δήθεν λυμένο, ενώ αυτό που έπρεπε να έχει κάνει, το έκανε λειψά και στραβά;

Και μια που μιλάμε για την κρίση σε Τυνησία, Αίγυπτο, τώρα και Αλγερία και Λιβύη, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου ανησυχούν για νέο κύμα λαθρομεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής μας.
Ανησυχούν και οι Ισπανοί. Πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία να το συζητήσω με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόϊ.
Αλλά ανησυχούν και οι Γάλλοι. Και οι Ιταλοί.
Απ’ όλους οι πιο εκτεθειμένοι είμαστε εμείς, οι Έλληνες.
Τι μέτρα παίρνονται; Και από ποιόν; Από μια κυβέρνηση που τη μια φτιάχνει νόμο που διευκολύνει τη μαζική πολιτογράφηση λαθρομεταναστών και τους προσελκύει και την άλλη εξαγγέλλει… «φράχτες» για να τους κρατήσει απ’ έξω;
Από μια κυβέρνηση που δεν διανοείται καν να βάλει σε ευρωπαϊκή βάση το πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία με την ενθάρρυνση και προώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα;
Ένα ερώτημα και μια διαπίστωση:

-- Το ερώτημα πρώτα: αν ήξερε πως θα έλθουν τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα ψήφιζε πέρσι το νέο νόμο για την πολιτογράφηση μεταναστών; Αφήνουμε κάθε βουλευτή το ΠΑΣΟΚ να το σκεφτεί μόνος του.
Και να το απαντήσει…

-- Και η διαπίστωση: Τώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να πιέσει την Τουρκία για την επανα-προώθηση λαθρομεταναστών. Αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται αλλού. Εντελώς αλλού…

-- Και μια διαπίστωση ακόμα: δεν ξέρουμε που οδηγούνται οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ελπίζουμε στο καλύτερο. Αλλά και ανησυχούμε. Όπως όλοι οι Ευρωπαίοι. Κι όχι μόνον οι Ευρωπαίοι…

Τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να διακηρύξουμε ΑΟΖ και να σπεύσουμε να την οριοθετήσουμε μαζί με τις άλλες χώρες, όπου έχουμε επικάλυψη ορίων.
Μεταξύ των οποίων με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
Με την Κύπρο και το Ισραήλ δεν έχουμε πρόβλημα.
Με την Αίγυπτο πρέπει να βιαστούμε.
Λίγο αργότερα μπορεί να είναι αργά. Ακούει κανείς;

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση είναι αλλού. Εντελώς αλλού…
Εμείς, όμως, είμαστε εδώ!

Είπαμε στον Ελληνικό λαό ότι τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Μέχρι τώρα αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.

Υποσχεθήκαμε στον Ελληνικό λαό ότι του προσφέρουμε διέξοδο. Αποδείξαμε ότι το μπορούμε.

Είχαμε δίκιο και στην κριτική μας. Είχαμε δίκιο και στις προτάσεις μας.

Ενισχύσαμε την αξιοπιστία μας. Σε μια εποχή που η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος βρίσκεται στο Ναδίρ. Σε μια στιγμή που η αξιοπιστία της κυβέρνησης κατρακυλά.

Και προτείναμε πριν λίγες εβδομάδες να εξεταστεί από σώμα δικαστικών το «πόθεν έσχες» όλων εκείνων που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974. Για να δούμε ποιοι πλούτισαν απότομα και περίεργα από την Πολιτική. Με ένα τρόπο που δεν μπλέκεται σε προβλήματα με το Σύνταγμα και «παραγραφές»…
Για να ξεκαθαρίσει η «ήρα από το στάρι».
Για να αποκατασταθεί διαφάνεια στην πολιτική!
Γιατί η διαφάνεια είναι το «οξυγόνο» της Δημοκρατίας. Και τώρα έχει γίνει η ανοιχτή πληγή της Δημοκρατίας μας.

Και το ΠΑΣΟΚ ακόμα να μας απαντήσει. Κι ας το έχει αποδεχθεί η κοινωνία.


Δείξαμε, λοιπόν, ότι προχωράμε ίσια, δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις, δεν πέφτουμε σε παγίδες, δεν ξεφεύγουμε από την πορεία μας.

Ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα στον πανικό του, τη μια διαρρέει πρόωρες εκλογές και την άλλη τις αποκλείει.
Μόνοι τους το διαρρέουν, μόνοι τους το διαψεύδουν. Κι ύστερα το ξανά-διαρρέουν…

Εμείς «δε τσιμπάμε»! Προχωράμε το δρόμο μας. Δεν μας απασχολούν τα πολιτικάντικα καμώματα μιας κυβέρνησης που παραπαίει.

Όλες οι ενδείξεις πιστοποιούν ότι έχουμε περάσει το σημείο καμπής και έχουμε δυναμική, έχουμε ούριο άνεμο.
Χτίζουμε μια σχέση Εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία.
Υπογράφουμε ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο διεξόδου με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Υπογράφουμε κι ένα Πολιτικό Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας.

Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Δεν κοροϊδεύουμε κανένα. Λέμε σε όλους αυτά που πιστεύουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε την ισοπέδωση των πάντων.
Εξηγήσαμε καθαρά ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη στάση «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», που υιοθετούν κάποιοι. Αλλά δεν διστάσαμε να πούμε, αναλύοντας το φαινόμενο, ότι είναι η κυβέρνηση που πυροδοτεί με την αναλγησία της και με την ανευθυνότητά της αυτές τις συμπεριφορές.

Είχαμε προβλέψει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι η εφαρμογή του Μνημονίου και τα αδιέξοδα στα οποία θα οδηγήσει δυναμιτίζουν την κοινωνία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή.
Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα. Το «δεν πληρώνω» δεν εμφανίστηκε ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι. Τώρα εμφανίστηκε! Μετά από τους πρώτους έξη μήνες του Μνημόνιου. Γιατί άραγε; Αναρωτήθηκε κανείς;

Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο πρώτος που υιοθέτησε το «δεν πληρώνω» είναι η ίδια η κυβέρνηση! Που χρωστάει επιστροφές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κατασκευαστικές και εξαγωγικές, αλλά και σε αγρότες. Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι από τους «μπαταξήδες». Είναι η ίδια ο πρώτος μπαταξής…
Κι όχι μόνο «δεν πληρώνει», αλλά και ζητά από αυτούς στους οποίους η ίδια χρωστάει, να πληρώσουν εκείνοι τις δικές τους οφειλές στο κράτος χωρίς συμψηφισμό...

Εμείς επιμένουμε στο συμψηφισμό που δεν θα κόστιζε τίποτε και θα ήταν ανακούφιση για πολλούς κλάδους της Οικονομίας.
Αλλά είπαμε: η κυβέρνηση είναι αλλού. Εντελώς αλλού…

Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές και απέναντι σε τέτοια κυβέρνηση, εξ αρχής ανίκανη και ανεύθυνη, και σήμερα εμφανώς παραζαλισμένη, η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.

-- Με τις ιδέες της. Τις ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.

--Με την κριτική της. Που και υπευθυνότητα δείχνει, και την αλήθεια υπηρετεί και σε κανένα δε χαρίζεται.

-- Με τις προτάσεις της. Που ανοίγουν αληθινή διέξοδο από την κρίση. Και δημιουργούν Ελπίδα και Προοπτική.

Δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε Δεξιούς και Αριστερούς. Όλοι συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύουν το ίδιο από την κρίση κι από τα αδιέξοδα. Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία. Και δίνουμε στο λαό, όχι υποσχέσεις, όχι ψέματα, όχι ξύλινη γλώσσα, αλλά ένα Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας με όλη την κοινωνία.

Εδώ και μια εβδομάδα κάτι έχει αλλάξει: όταν έγιναν αυτά που έγιναν, όταν ακούσαμε να μας λένε «πουλάτε για να ξελασπώσετε»...

Χτύπησαν το Έλληνα στο ευαίσθητο σημείο του: Στο φιλότιμο!
Και ξέρετε κάτι; Ο Έλληνας μπορεί να διαφωνεί σε όλα, να τσακώνεται με όλους, να είναι πολύ υπομονετικός και πολύ απείθαρχος ταυτόχρονα, πολύ ανθεκτικός και πολύ απρόβλεπτος ακόμα…
Αλλά έχει Αξιοπρέπεια! Κι όταν του θίξει κανείς τόσο βάναυσα το φιλότιμο, τότε αυτό το αίσθημα Αξιοπρέπειας, γίνεται φοβερό όπλο. Που ξεσηκώνει τους πάντες και ενώνει τους πάντες.
Αυτό το συμβόλαιο Αξιοπρέπειας υπογράφουμε κάθε μέρα με τους Έλληνες.
Με όλους τους Έλληνες.
Με όλη την κοινωνία.
Μέχρι τώρα χαράσσαμε το δρόμο της Ελπίδας μέσα στο σκοτάδι.
Τώρα που ο δρόμος που χαράξαμε αρχίζει να προσελκύει όλο και περισσότερους, δείχνουμε που οδηγεί: Όχι απλώς στην έξοδο από την κρίση…
Αλλά και σε με μια κοινωνία και σε μια Δημοκρατία, όπου όλοι θα έχουμε δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια. Ο καθένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί ως Έθνος.
Και η Αξιοπρέπεια θα είναι ταυτόχρονα, σύμβαση λειτουργίας του πολιτεύματος και ιδανικό που θα ανυψώνει όλους και θα ενώνει όλους.

Ο Γραμματέας μας θα σας μιλήσει αμέσως για τα οργανωτικά.
Για το πώς θα ανεβάσουμε την ετοιμότητά μας.
Πως θα κάνουμε πράξη αυτό που λέμε: «άνοιγμα στην κοινωνία» και τη δημιουργία ενός «μεγάλου πλειοψηφικού ρεύματος».
Δεν θα μας χαρίσει τη νίκη κανένας.
Δεν θα πέσει η νίκη στα πόδια μας σαν «ώριμο φρούτο»…
Θα την χτίσουμε βήμα-βήμα. Και θα είναι στέρεη.
Γιατί τη χρειαζόμαστε, όχι για να κυβερνήσουμε κι εμείς «ένα-δύο τέρμινα»…
Αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα!

-- Αυτό περιμένουν από μας, πριν απ’ όλα τα μέλη και οι ψηφοφόροι μας.

-- Αυτό περιμένουν από μας και όλοι εκείνοι που δεν ψηφίζουν γιατί νιώθουν απελπισμένοι.
-- Αυτό περιμένουν από μας κι όσοι μας ψήφισαν κάποτε, τους απογοητεύσαμε, κι ύστερα ψήφισαν άλλα κόμματα κι απογοητεύθηκαν διπλά.

-- Αυτό περιμένουν κι όσοι δεν μας ψήφισαν ποτέ και ψάχνουν κι αυτοί ελπίδα να πιαστούν.
Αυτό περιμένουν όλοι.

-- Ελπίδα για να ακουμπήσουν…

-- Και Αξιοπρέπεια για να σταθούν με το κεφάλι ψηλά.

Να ξανά-πιστέψουν στον εαυτό τους και στον τόπο τους.
Γιατί λαός που έχει χάσει το κουράγιο και τον αυτοσεβασμό του δεν πάει πουθενά…
Ενώ ο Έλληνας που θα νιώσει ξανά Αυτοπεποίθηση και Αυτοσεβασμό δεν σταματιέται με τίποτε.

Σύμφωνο Αξιοπρέπειας χτίζουμε με τους Έλληνες.
Σύμφωνο Ελπίδας και Αξιοπρέπειας.

Σας Ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.