Αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής.
Η διοίκηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) αμφισβητεί τη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής καθώς και για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ενώ αναφορικά με τις προτάσεις για τη λιγνιτική παραγωγή θεωρεί ότι πλήττουν τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς.
Με δηλώσεις του σε εκδήλωση, την Τετάρτη, ........
ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αν.Καλλιτσάντσης, ζήτησε άμεση απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ανέφερε ακόμη ότι οι εταιρίες - μέλη του Συνδέσμου έχουν επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 2.175 μεγαβάτ οι οποίες υποαπασχολούνται και παράγουν ζημιές.
Ειδικότερα, για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι έχουν υπερεκτιμηθεί οι «μονοπωλιακές χρεώσεις» (δίκτυα, ΥΚΩ) και έχουν συμπιεστεί αντίστοιχα, οι «ανταγωνιστικές» που εκφράζουν το κόστος παραγωγής.
Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει επίσης ότι διατηρούνται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος των ηλεκτροπαραγωγών ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Όλα αυτά, πάντα κατά τον Σύνδεσμο, εμποδίζουν την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη ανταγωνισμού.
Για τις προτάσεις που κατέθεσε την Τετάρτη η κυβέρνηση στην ΕΕ, που προβλέπουν ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ευρωπαϊκών εταιριών οι οποίες θα αποκτήσουν έτσι πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει αφενός ότι δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του Μνημονίου και αφετέρου ότι αποκλείουν τους Έλληνες ηλεκτροπαραγωγούς από την πρόσβαση στο λιγνίτη αφού η ανταλλαγή θα γίνεται με παραγωγή σε άλλη χώρα - μέλος.
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ακόμα ότι η αξιοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις υπάρχουσες μονάδες φυσικού αερίου είναι ο φθηνότερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020, διαφορετικά χρειάζονται επενδύσεις ύψους 21 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές την επόμενη δεκαετία, οι οποίες με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται απίθανο να υλοποιηθούν.
Ήδη, αν δεν αλλάξει το «μείγμα» της ηλεκτροπαραγωγής, από το 2013 με την κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα η ηλεκτροπαραγωγή (και σε τελικό στάδιο οι καταναλωτές) θα επιβαρύνονται με 1 δισ. ευρώ ετησίως για την αγορά δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.