Τη διαβεβαίωση ότι οι τιμές στην αγορά θα έχουν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα έδωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ κάλεσε τις πολυεθνικές που καταφεύγουν σε υπερτιμολογήσεις αγαθών να συμμορφωθούν με το νόμο, διαμηνύοντας ότι διαφορετικά θα προσπαθήσει να τους εφαρμόσει ο ίδιος.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ...........
Real, ο κ. Χρυσοχοΐδης, παραδέχθηκε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο τιμών στη χώρα και απέδωσε το γεγονός αυτό στην ανυπαρξία καταναλωτικού κινήματος, αλλά κυρίως στη μέθοδο που λειτουργούν οι μηχανισμοί της αγοράς, που –όπως είπε- είναι άναρχος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ο καθένας τις τιμές με έναν τρόπο που είναι τελικώς παράνομος.
Εξήγησε εν συνεχεία ότι το υψηλό επίπεδο των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, «οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα από 20-30%. «Αυτό έγινε ανεκτό από την πολιτεία για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να συνεχίσει. Σε αυτό το ζήτημα, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι η δική του αποστολή, ως πολιτικού, είναι να προσπαθήσει να εφαρμόσει τους νόμους.
Ο υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση του τιμάριθμου, η οποία σε μεγάλο βαθμό υποστήριξε ότι οφείλεται στις αυξήσεις σε ΔΕΗ, συγκοινωνίες, κρατικές και ημικρατικές ΔΕΚΟ. Χαρακτήρισε πάντως δικαιολογημένους τους «φόρους και τις αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφασίστηκαν από το κράτος, καθώς όπως ανέφερε, «υπάρχει θέμα εσόδων και δεν υπήρχε άλλος τρόπος σε αυτή τη φάση τουλάχιστον που το κράτος είναι ανοργάνωτο να συγκεντρωθούν χρήματα άμεσα».
Αναγνώρισε ακόμη ότι το γεγονός αυτό πολλές φορές έχει και αντίθετες επιπτώσεις όσον αφορά στην κατανάλωση, η οποία πέφτει, γιατί ακριβαίνουν τα πράγματα, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων και συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα των ΔΕΚΟ, οι οποίες ασκούν ένα κοινωνικό έργο. Οι αστικές συγκοινωνίες για παράδειγμα στην Αθήνα, έχουν ένα κοινωνικό έργο και μάλιστα πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρέπει να χαθούν. Πρέπει να είναι υγιείς».
Τάχθηκε επίσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να φύγουν από τα χέρια της κοινωνίας». «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία πρέπει να παραμείνουν στα κοινωνικά χέρια, χρειάζεται ωστόσο, να δούμε με ποιον τρόπο, η απελευθέρωση της ενέργειας η οποία θα γίνει, θα έχει θετικές συνέπειες και στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία. Και το τονίζω, διότι τα πολλά χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο της ΝΔ, η απελευθέρωση της ενέργειας λειτούργησε υπέρ των επιχειρήσεων και όχι υπέρ της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και της κοινωνίας», παρατήρησε.
Λέξη κλειδί η ανάπτυξη
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε λέξη κλειδί για την έξοδο από την ύφεση την ανάπτυξη και ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα ο αναπτυξιακός νόμος.
«Δεν βγαίνει αν συλλέγουμε μόνο φόρους και τελικώς υπάρχει μία διαδικασία περικοπής των δαπανών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε και να επιβιώσουμε ως χώρα έτσι. Η λέξη κλειδί και απάντηση είναι ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ωστόσο τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στον αναπτυξιακό τομέα και στην προσέλκυση επενδύσεων λόγω της ύφεσης. «Αυτή τη στιγμή, κανένας μεγάλος επενδυτής, ιδιώτης, από μόνος του, δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Έρχονται οι Κινέζοι, γιατί είναι μία απόφαση της κυβέρνησής τους, είναι μία πολιτική απόφαση, θέλουν στρατηγικά να χρησιμοποιήσουν τη χώρα για την Ευρώπη, έρχονται οι Άραβες, γιατί και αυτοί έχουν πάρει κάποιες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την Ευρώπη, ή την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι δύσκολο σε μία χώρα η οποία δεν έχει ακόμη κριθεί στα μάτια τους η διάσωσή της, να έρθουν», επισήμανε.
Αισιοδοξία για τις εξαγωγές
Από την άλλη εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τομέα των εξαγωγών, εκτιμώντας ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε μία θεαματική αύξηση», ενώ αναφέρθηκε και στις καινοτομίες που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία χρηματοδοτικών ταμείων. «Ρίχνουμε λεφτά στην αγορά και μαζί με τις τράπεζες, δημιουργούμε μία μόχλευση, κρατικών χρημάτων από το ΕΣΠΑ και τραπεζικών πόρων», σημείωσε.
Αναφερόμενος τέλος στα λουκέτα που μπαίνουν στην αγορά, ο υπουργός τόνισε πως ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 25% θα κλείσει και το ίδιο διάστημα θα ανοίξει ένα ποσοστό 10-15%. «Το ζήτημα είναι να μην χαθούν επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και δεν σώζονται γιατί δεν χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, δηλαδή είναι υγιείς επιχειρήσεις και χάνονται επειδή υπάρχει αυτή η στενότητα του χρήματος στην αγορά», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.