Ενα ευρύ πλέγμα θεσμικών και διοικητικών αλλαγών περιλαμβάνει η «κόκκινη γραμμή» του Γ. Παπανδρέου στη φορολογική πολιτική. Ως απάντηση στο ερώτημα «μετά την τελευταία περαίωση, τι;», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη δημιουργηθεί πέντε φάκελοι: άμεση φορολογία, έμμεση φορολογία, ΦΠΑ, τεκμήρια και κίνητρα.
Η κατεύθυνση που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι το νέο σύστημα να είναι «αντικειμενικό και αδιάβλητο, απλό και αποδοτικό».
Ο πρώτος μεγάλος πονοκέφαλος που .........
είχαν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου λεγόταν ΦΠΑ. Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τον παρακρατούν, οι εφορίες αδυνατούν να τους ελέγξουν και αυτοί θησαυρίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Και όσοι είναι συνεπείς, ταλαιπωρούνται είτε στις ουρές των εφοριών, είτε στις οθόνες των υπολογιστών τους, κρατώντας στο γραφείο τους μια απέραντη χαρτούρα τιμολογίων και αποδείξεων.
Η βασική ιδέα προβλέπει την προαιρετική έκδοση μιας κάρτας συναλλαγών, την οποία θα προμηθευτούν όσοι την επιθυμούν. Με αυτή θα μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς εστιατορίων, ρούχων και πάσης φύσεως υπηρεσιών.
Για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η ένταξή τους στο νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτική. Με κάθε πληρωμή ο λογαριασμός του εμπόρου θα πιστώνεται με το 77% της συναλλαγής και ο λογαριασμός του κράτους με το 23% του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό εξυπηρετεί και τις τράπεζες, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους και περιορίζοντας τις μικροαναλήψεις και μικροκαταθέσεις. Η προφανής αντένδειξη που έχει, έμπορος και καταναλωτής να τα βρίσκουν στα μαύρα ισχύει και σήμερα, οπότε δεν αποτελεί παράγοντα αξιολόγησης. Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται από τις πιθανές αντιδράσεις όσων θα μιλήσουν για ηλεκτρονικό φακέλωμα.
Οικονομίες κλίμακος
Από την άλλη οι οικονομίες κλίμακος καθιστούν το μέτρο ελκυστικό, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών που γίνονται πάνω από το τραπέζι. Πρόκειται για μια εξέλιξη της κάρτας συναλλαγών για τις αποδείξεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να θεμελιώνουν δικαίωμα για το αφορολόγητο όριο.
- Ο δεύτερος πονοκέφαλος είχε να κάνει με τις εργοδοτικές εισφορές. Την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή του 20% του μπλοκ παροχής υπηρεσιών και τις υποχρεώσεις τους προς ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτές οι πληρωμές προτείνεται να γίνονται μέσω τραπεζών, ώστε και πάλι τα ποσά που δικαιούνται τα δημόσια ταμεία να εισπράττονται αυτόματα.
Ο λογαριασμός του εργαζομένου θα πιστώνεται από τον εργοδότη του με το σύνολο των αποδοχών, αλλά στη διάθεσή του θα είναι μόνο οι καθαρές. Οι υπόλοιπες θα κατατίθενται αυτόματα σε εφορίες και ταμεία. Είναι προφανές ότι και αυτό το μέτρο επιφυλάσσει διακριτικό ρόλο για τις τράπεζες. Και οι επιχειρηματίες θα αποκτούν αυτόματα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, στην οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το νέο σύστημα, θα επιτρέψει και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών της άμεσης φορολογίας. Και, ίσως, σε δεύτερο χρόνο και της έμμεσης φορολογίας.
Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. «Με τις σημερινές συνθήκες το 10% της Κύπρου μπορεί να μοιάζει άπιαστο όνειρο, αλλά αν όλοι προσπαθήσουμε μπορεί κάποτε να ξυπνήσουμε και να είναι πραγματικότητα», δήλωσε με μία δόση ρομαντισμού στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο «Εθνος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.