Το σχέδιο δράσης του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» παρουσίασε, χθες, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στην κατάμεστη από πολίτες της Μεσσηνίας αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Ο κ. Τατούλης μίλησε για την ιδιαιτερότητα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με την κρίση στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο Αρκάς πολιτικός αναφέρθηκε και στον κ. Δράκο, για τον οποίο, αφού είπε πως «τον εκτιμώ ως πολιτικό μου αντίπαλο και συμφωνώ με ορισμένες από τις θέσεις για το μέλλον της Πελοποννήσου», τόνισε: «Ωστόσο, συμφωνώ και μαζί σας, όταν διαπιστώνετε ότι επί των ημερών του λίγα πράγματα άλλαξαν στον τόπο σας».
Δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα έγινε ..........
χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», Πέτρος Τατούλης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης του συνδυασμού του, που συνοδεύτηκε από βολές, πολιτικού περιεχομένου, ενάντια στο συνυποψήφιό του Δημ. Δράκο.
Το Πνευματικό Κέντρο είχε γεμίσει από νωρίς, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να βρουν θέση και αναγκάστηκαν να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από γιγαντοοθόνες, που είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία. Εισηγήσεις για το σχέδιο δράσης και την εκπόνησή του παρουσίασαν οι Ντίνος Μακρόπουλος, διευθυντής ερευνών του «Δημόκριτου», Ανδ. Κανάκης, πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, γεωπόνος, Περικλής Κωνσταντινίδης, διδάκτωρ χρηματοοικονομικών και Σωτ. Βαρελάς, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά στο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα στο συνδυασμό.
Ευκαιρία να ανανήψουμε ο «Καλλικράτης»
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με την κρίση στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα της χώρας, λέγοντας πως «είναι μία μοναδική ευκαιρία ως κράτος να ανανήψουμε. Μας δίνεται η ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε σε περιφερειακό επίπεδο τα προβλήματά μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας, να πατήσουμε γερά στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση, η Πελοπόννησος μπορεί να φύγει από αύριο κιόλας μπροστά. Η Μεσσηνία μπορεί να φύγει από αύριο κιόλας μπροστά».
Αναφέρθηκε στο προηγούμενο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατηγορείται για αναποτελεσματικότητα και κακοδιαχείριση και υπογράμμισε πως «ο “Καλλικράτης” δε δημιουργεί μια άλλη αυτοδιοίκηση, αλλά δίνει την εξουσία στους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος».
Μιλώντας για το χαρακτήρα του συνδυασμού του, είπε πως «είναι ξεκάθαρα μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Κυρίως όμως είναι ανεξάρτητη γιατί δεν αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και δεν είναι υποτελής σε αυτά».
Κρίση, μνημόνιο και βολές κατά Δράκου
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, περιέγραψε το πολιτικό σκηνικό που την προκάλεσε, ενώ έδωσε ξεκάθαρη απάντηση και για το Μνημόνιο: «Την κρίση έφεραν οι πολιτικές που ασκήθηκαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία, η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος. Δεν την έφερε το Μνημόνιο. Διλήμματα που τίθενται ευκαιριακά, για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, δεν είναι απλώς ανόητες σοφιστείες. Είναι επικίνδυνες παλαιοκομματικές πρακτικές και είναι πολύ πιο επικίνδυνες σήμερα, γιατί εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο και στο πρόβλημα, ενώ αδιαφορούν για το κόστος μπροστά στην κομματική σκοπιμότητα. Αυτές οι πρακτικές όμως μας οδήγησαν εδώ και αυτές πρέπει να αποβάλουμε».
Συνδέοντας την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών που εφαρμόστηκαν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στον αντίπαλό του υποψήφιο, νυν νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο. Ξεκίνησε αναρωτώμενος πώς μπορούν κάποιοι που μάχονταν τον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν να τον καταγγέλλουν με σφοδρότητα, να τον υπηρετήσουν. «Το δικό σας νομάρχη, τον κ. Δημ. Δράκο, τον γνωρίζετε καλύτερα εσείς. Ζήσατε μαζί του 14 χρόνια. Η πορεία του τόπου σας, του οποίου εκείνος κρατούσε επί μακρόν το τιμόνι, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δική σας καθημερινότητα. Είναι βαθιά συνδεδεμένη με το παρόν και το μέλλον των παιδιών σας, με τις επιχειρήσεις, τις δουλειές σας, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και την ανάπτυξη».
Όπως είπε στη συνέχεια, «σέβομαι τον κ. Δράκο και τον εκτιμώ ως πολιτικό μου αντίπαλο. Συμφωνώ μαζί του σε ορισμένες από τις θέσεις που διατυπώνει για το μέλλον της Πελοποννήσου. Συμφωνώ με τους υποστηρικτές του, όταν λένε ότι είναι μια “δοκιμασμένη επιλογή”. Συμφωνώ, όμως, και μαζί σας, όταν διαπιστώνετε ότι επί των ημερών του λίγα πράγματα άλλαξαν στον τόπο, ότι τα αναγκαία έργα υποδομής έμειναν πολύ πίσω, ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη, έμειναν χωρίς συγκροτημένο σχέδιο με σημαντικές ολιγωρίες και ανυπαρξία συγκεκριμένης στρατηγικής. Συμφωνώ μαζί σας όταν λέτε ότι έρχεται να δεσμευτεί για όσα δεσμεύτηκε το 1999, το 2003 και το 2007, χωρίς ποτέ να υλοποιεί όσα υποσχόταν. Θα μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι θα ήταν υπαρκτή η “Δυνατή Πελοπόννησος” του κ. Δράκου, αν σήμερα βρισκόμασταν μπροστά σε μια “Δυνατή Μεσσηνία”. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Και αυτό το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν εσείς».
Έθεσε δε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του νομάρχη Μεσσηνίας μετά από 14 χρόνια παρουσίας του στην Ν.Α., αναφερόμενος στην απουσία των σύγχρονων οδικών δικτύων, στην έλλειψη απόκτησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο ελαιόλαδο, σε ελλείψεις αποζημίωσης των παραγωγών ελαιολάδου, στη μη προώθηση των σύκων, των κηπευτικών προϊόντων και του κρασιού, στην αποτυχία δημιουργίας σύγχρονου αεροδρομίου ή λειτουργικού λιμανιού, στην έλλειψη αναπτυξιακής πορείας.
Καινούργιοι δρόμοι
Όπως είπε στη συνέχεια, «αυτό το παρόν δε σας αξίζει. Πρέπει να βρούμε καινούριους δρόμους. Πιστεύουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομη, περιφερειακή ανάπτυξη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, ένα μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και αυτά δεν είναι μεγάλες κουβέντες. Είναι πρόταση που στηρίζεται σε ένα σαφές και συνεκτικό σχέδιο».
Παρουσίασε τον κεντρικό πυρήνα της στρατηγικής του συνδυασμού αλλά και των πηγών χρηματοδότησης που θα τροφοδοτήσουν την υλοποίηση του σχεδίου δράσης με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και κεντρικό στόχο του σχεδιασμού την ανάδειξη μιας δημιουργικής και εξωστρεφούς Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος στα επιχειρήματα που κυκλοφορούν ως υπεκφυγές για τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη», ότι είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους, είπε πως δε δέχεται αυτή τη λογική και έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Ακολούθως, έκανε μια συνοπτική περιγραφή των αξιών που διέπουν το συνδυασμό του στο ζήτημα της διαφάνειας. Υποσχέθηκε διαφάνεια στο σχεδιασμό, στον έλεγχο, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, αλλά και αποτελεσματικότητα.
Πρόσθεσε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι βαθιά πολιτικές, αλλά όχι κομματικές. «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ να συνομιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το αύριο των οικογενειών μας. Τα των κομμάτων, ας τα αφήσουμε στα κόμματα. Και τα κεντρικά προβλήματα, ας τα αφήσουμε να τα διαχειριστούν εκείνοι σε όλα τα κόμματα που τα δημιούργησαν», σημείωσε.
Διλήμματα
Αναφερόμενος στα διλήμματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και την προσωπική του πορεία, έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία του και στις αρχές με τις οποίες πολιτεύτηκε 20 χρόνια. «Τα διλήμματα που σήμερα κάποιοι θέτουν, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και την προσωπική τους ανεπάρκεια. Επέλεξα πάντοτε το δύσκολο δρόμο της αλήθειας, έστω κι αν αυτή ήταν ενοχλητική και δυσάρεστη. Επέλεξα τη δύσκολη λύση της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας και όχι τα μεγάλα λόγια. Προτίμησα να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου, παρά ευχάριστος για το σύστημα.. Μίλησα για την ανάγκη να πέσουν τα κομματικά αναχώματα, προκειμένου να καλλιεργήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή. Απευθυνόμουν σε όλους τους πολίτες, από όποιον χώρο κι αν προέρχονταν. Δε δίστασα να συγκρουστώ για ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας όταν υπηρέτησα στο υπουργείο Πολιτισμού. Εδώ και είκοσι χρόνια μιλάω για την κρίση που σήμερα ζούμε, ως συνέπεια των στρεβλώσεων στην οικονομία, την κοινωνική κρίση, την κρίση θεσμών και αξιών. Δε δείλιασα να πω ότι υπήρξαν πολιτικοί με ονοματεπώνυμο, που υπεξαίρεσαν τον πλούτο της χώρας και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Το σύστημα όμως δεν αντέχει τις μεγάλες αλήθειες. Η προσωπική μου πορεία εγγυάται την αλήθεια της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω σήμερα για το μέλλον. Εγγυάται τη φερεγγυότητα του σχεδίου δράσης που καταθέτουμε για τη Νέα Πελοπόννησο».
Χαρακτηρίζοντας ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι στο μνημόνιο» ή ακόμα και απόπειρα πολιτικής απάτης, έθεσε τα διλήμματα «Ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος», «Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση», «Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν», «Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο, λέγοντας πως «βαραίνουν όλους εκείνους που σιώπησαν. Εκείνους που ήθελαν να είναι αρεστοί στο σύστημα, καθόλου χρήσιμοι όμως για το λαό και τον τόπο. Εκείνους που δεν παρήγαγαν έργο, παραβαίνοντας τις υποσχέσεις που ανέλαβαν. Εκείνους που επιλέγουν να παίξουν με επικοινωνιακά τερτίπια και όχι με ουσιαστικά επιχειρήματα. Όλους εκείνους, τους μικρούς άρχοντες, τους μικρούς Δράκους, που με τη σιωπή και την ανοχή τους στην εξουσία, μπορεί να εξασφάλισαν την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά οδήγησαν στην πραγματικότητα τον τόπο στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα των δικών τους αναποτελεσματικών ιδιοτελών πολιτικών, της επιλογής τους να μιλούν με ψέματα και όχι με αλήθειες, της δικής τους διαχρονικής σιωπής και αβουλίας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και της δικής τους διαφθοράς».
Κάλεσε σε συστράτευση μέσα από την υπέρβαση του συστήματος. «Η αλλαγή είναι η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας και του συστήματος. Έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Η δική μου θέση είναι σαφής. Εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε πως «ως πολιτικός, ήμουν ασυμβίβαστος. Ως υπουργός παρέμεινα ασυμβίβαστος. Σήμερα, θα παραμείνω ασυμβίβαστος, απέναντι στην διαφθορά, στο πολιτικό ψέμα και ταυτόχρονα δημιουργικός. Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις, ειρωνείες ή με χαμερπείς χαρακτηρισμούς».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης έθεσε το διακύβευμα των εκλογών για το συνδυασμό με τη φράση - στόχο και στρατηγική: «Μπορούμε να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση» και υποσχέθηκε πως «θα φτιάξουμε μαζί το φωτεινότερο μέλλον μας».
Από το Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.