Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Big Brother και στις αποδείξεις - Αλλάζει ο τρόπος που θα ψωνίζουμε από το 2011!

- Ηλεκτρονική κάρτα θα καταγράφει κάθε μας συναλλαγή
- Θα είναι συνεδεμένη με τράπεζες και γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων
- Δεν θα μαζεύουμε αποδείξεις
- Ολα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση με τους τραπεζίτες

Αλλάζει εντελώς ο τρόπος που θα κάνουμε τις αγορές μας.

'Οπως ανακοινώθηκε σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών με τους τραπεζίτες, θα δημιουργηθεί μια ειδική κάρτα με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών.
Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα .........

είναι διασυνδεδεμένες με τις τράπεζες αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και έτσι θα γίνεται καταγραφή και διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών (ΦΠΑ, κ.λπ.).

Η κάρτα, θα έχει τον ΑΦΜ του καταναλωτή και σε αυτήν θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους.

Η κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά επετεύχθηκε συμφωνία πέντε σημείων μεταξύ της κυβέρνησης και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με στόχο τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και τη βελτίωση του μηχανισμού των φορολογικών ελέγχων.

Τα άλλα 4 σημεία είναι τα εξής:

- Η σύναψη Συμφώνου Ρευστότητας με τις τράπεζες, προκειμένου η ενίσχυση των τραπεζών με το νέο πακέτο των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, να διοχετευθεί μέσω δανείων στην αγορά. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες

- Η συνδρομή των τραπεζών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα προσέλθουν στην επικείμενη ρύθμιση των φορολογικών θεμάτων από το υπουργείο Οικονομικών (περαίωση, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και υποθέσεις που εκκρεμοδικούν)

- Η βοήθεια του πιστωτικού συστήματος στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου (π.χ., λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις, μείωση των συναλλαγών με μετρητά, κ.λπ.)

Και τέλος, η αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοοικονομικών εργαλείων και των νέων επενδυτικών μέσων που προωθούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) , το οποίο θα είναι και επενδυτικό και ταμείο παροχής εγγυήσεων (ίδια κεφάλαια, μετοχικό κεφάλαιο, εγγυήσεις μέσω ανοικτών διαγωνισμών, κ.λπ.). Η δημόσια δαπάνη για το ΕΤΕΑΝ μέσω του ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011, ενώ αναμένονται συνολικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος και ο αντιπρόεδρος Νίκος Νανόπουλος, διαβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες τίθενται στη διάθεση της πολιτείας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Επισήμαναν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι διατεθειμένο να ενταχθεί στο νέο πακέτο των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα «μετεξελιχθεί» σε δάνεια, αρκεί, όπως είπαν, να υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστική στο συγκεκριμένο σημείο η αποστροφή του λόγου του κ. Ράπανου ότι «η κάνουλα είναι ανοικτή, η δεξαμενή είναι άδεια». Παράλληλα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ διαβεβαίωσαν ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι υγιές και ισχυρό.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του οίκου Moody’s να διατηρήσει αμετάβλητο το αρνητικό out look για τις ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι είναι σαφείς η σταθερότητα και η ευρωστία των τραπεζών, που υποστηρίζεται από την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις εγγυήσεις του Δημοσίου και από το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ. Ενώ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεφάλαιο 10 δις. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα γίνεται ισχυρότερο όσο ξεπερνιούνται οι δυσκολίες.

NEWS IT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.