Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Πρωτοφανή επεισόδια - δυσφήμηση του μπάσκετ + VIDEO

Θλιβερά επεισόδια μεταξύ των καλαθοσφαιριστών της Ελλάδας και της Σερβίας οδήγησαν σε οριστική διακοπή τη «φιλική» αναμέτρηση με την οποία θα έκλεινε η «αυλαία» του 24ου τουρνουά «Ακρόπολις».

Περίπου τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και ενώ η ελληνική ομάδα βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 74-73, μία διαμάχη μεταξύ του Τεόντοσιτς και του Φώτση δυναμίτισε το κλίμα για να ακολουθήσει σύρραξη μεταξύ των παικτών και θύμα τον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος, ενώ προσπαθούσε να χωρίσει τους παίκτες που είχαν εμπλακεί στη σύρραξη, αποχώρησε αιμόφυρτος από το παρκέ, χτυπημένος από καρέκλα που του πέταξε ο Νέναντ Κρστιτς.

Απέμεναν 2 λεπτά και 40΄΄ για τη .........

λήξη, ο ηλεκτρονικός πίνακας στο ΟΑΚΑ έγραφε 74-73 υπέρ της Ελλάδας, όταν ο Μίλος Τεόντοσιτς υπέπεσε σε φάουλ πάνω στον Αντώνη Φώτση. Ο αρχηγός της Εθνικής διαπληκτίστηκε με τον Σέρβο διεθνή πόιντ γκαρντ, ο οποίος χτύπησε με γροθιά τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού. Ο Φώτσης αντέδρασε, στη μέση μπήκε και ο Κώστας Τσαρτσαρής και μέσα σε δευτερόλεπτα ξέσπασε γενική σύρραξη.

Ο Μάρκο Κέσελι του Ολυμπιακού έδινε γροθιές στον Τσαρτσαρή, ενώ ο Σχορτσιανίτης είχε βάλει στο πάτωμα τον Μπιέλιτσα και τον γρονθοκοπούσε ανελέητα. Κάποια στιγμή ο Τεόντοσιτς αγκάλιασε τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη σε μια προσπάθεια να τον σταματήσει, αλλά τίποτα δεν σταματούσε την οργή του διεθνή σέντερ που στη συνέχεια κυνηγούσε στο παρκέ τον Κρστιτς.

Στη φυσούνα -κατά την αποχώρηση των δύο ομάδων, υπήρξε νέο επεισόδιο ανάμεσα στον τραυματία Μπουρούση και τον Κρστιτς.

Νωρίτερα, 8.53΄΄ πριν τη λήξη, ο τεχνικός της Σερβίας και του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δεχτεί τεχνική ποινή για διαμαρτυρία για ένα φάουλ και όταν είπε στον πρώτο διαιτητή Χρήστο Χριστοδούλου "δεν ντρέπεσαι λίγο;", εκείνος τον τιμώρησε με δεύτερη τεχνική ποινή που σύμφωνα με τον κανονισμό προβλέπει και απομάκρυνση από τον πάγκο... όπερ και εγένετο.

Η σύρραξη συνεχίστηκε και στα αποδυτήρια... μετατρέποντας έναν φιλικό αγώνα προετοιμασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία... σε ντροπιαστική δυσφήμηση του αθλήματος.

Ο Γιάννης Μπουρούσης που δέχτηκε την καρέκλα από τον Νέναντ Κρστιτς, δεν ακολούθησε την ελληνική αποστολή στο ξενοδοχείο και έδωσε κατάθεση για όσα θλιβερά συνέβησαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Μαζί του έμειναν ο συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας, Γιάννης Ελευθεριάδης και ο Πάρις Δερμάνης.

Η αποστολή των Σέρβων έμεινε για περισσότερη ώρα στο ΟΑΚΑ και στο πούλμαν ανακριτής και αξιωματικοί της αστυνομίας τούς πήραν καταθέσεις για τις σκηνές ντροπής στο κλειστό.

Στις 1:45 η αποστολή των Σέρβων έφθασε στο ξενοδοχείο συνοδευόμενη από ένα περιπολικό, δυο μοτοσικλετιστές και δυο κλούβες των ΜΑΤ. Οι Σέρβοι μπήκαν επιφυλακτικά στο λόμπι με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να έχει συνομιλία με τον Γ.Μπορούση. Προσπαθώντας να τον ηρεμήσει του ζητησε ως χάρη να δεχθεί τη συγγνώμη του Κρστιτς.

Εκ των πρωταγωνιστών στη σύρραξη ο Κώστα Τσαρτσαρής εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός για τον γκαρντ του Ολυμπιακού Μίλος Τεόντοσιτς: «Συγνώμη από τον κόσμο για το θέαμα που είδε σήμερα, γιατί δεν συνάδει με το πνεύμα του αθλητισμού. Κρίμα που δεν πρέπει να μιλήσουμε για το ματς, αλλά για όσα έγιναν σήμερα. Πρέπει να τα πούμε όσο κι αν στενοχωρήσουμε μερικούς. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια τους και να δουν τι πραγματικά γίνεται. Συγκεκριμένοι και ίδιοι άνθρωποι δημιουργούν τα ίδια προβλήματα και στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεν τιμωρούνται».

«Επιτέλους», συνέχισε ο Τσαρτσαρής, «πρέπει να γίνει κάτι και αυτοί που είναι πιο ψηλά να πάρουν μέτρα. Δεν θέλω να ανοίξω βεντέτες, αλλά επιτέλους πρέπει να γίνει κάτι με αυτούς που έρχονται και τρώνε ψωμί στην Ελλάδα και παίρνουν τις θέσεις Ελλήνων αθλητών».

Από την πλευρά του, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στάθηκε στη συμπεριφορά των διαιτητών: «Ήταν απογοητευτική η συμπεριφορά των διαιτητών, αλλά δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το πράγμα τώρα. Είμαστε απογοητευμένοι με ό, τι έγινε. Αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν με τον αθλητισμό και το αθλητικό πνεύμα γενικότερα».

Οι τρεις διαιτητές ανέφεραν στο φύλλο αγώνα ότι οι παίκτες των δύο παικτών συνεπλάκησαν χωρίς να όμως να αναφέρουν ονόματα και αυτή η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, όταν το σκορ ήταν 74-73 υπέρ της Εθνικής μας ομάδας.

Στην FIBA εναπόκειται πλέον το θέμα της ενδεχόμενης τιμωρίας αθλητών, για τα πρωτοφανή επεισόδια, που σημάδεψαν τον «φιλικό» αγώνα, ωστόσο από μόνο του το βίντεο της αναμέτρησης δεν αρκεί ως πειστήριο για την επιβολή ποινών.

Η FIBA ζήτησε το DVD του αγώνα, για να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα, ωστόσο, βάσει σχετικού κανονισμού, το βίντεο της αναμέτρησης δεν αρκεί για να τιμωρηθούν οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων.

Δείτε το Video



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.