Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Το πωλητήριο στη Wind Ελλάς και οι μνηστήρες

Το περασμένο φθινόπωρο η διαδικασία για την πώληση της Wind Ελλάς δεν οδήγησε σε κάποια αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του τρίτου σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας, με τη Weather Investments του Ναγκίμπ Σαουίρις να συνεχίζει να έχει το 100% της εταιρείας. Στη φετινή διαδικασία, όμως, η κατάσταση μοιάζει αρκετά διαφορετική. Πέρσι, η εταιρεία μείωσε τις δανειακές υποχρεώσεις της από 3,2 δισ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ.

Η μείωση μπορεί να ήταν σημαντική, αλλά .........

και πάλι το ύψος των υποχρεώσεων δεν ήταν τέτοιο που να κάνει ελκυστική τη Wind Ελλάς στα μάτια των ενδιαφερόμενων είτε πρόκειται για παρόχους είτε για funds.

Επίσης οι συνθήκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν δικαιολογούσαν εύκολα επενδύσεις σε σχετικά ώριμες αγορές κινητής τηλεφωνίας, όπως η ελληνική.

Αν, όμως, οι δανειακές υποχρεώσεις πέσουν στα επίπεδα των 700-800 εκατ. ευρώ ή έστω κινηθούν στο 1 δισ. ευρώ, τότε γίνεται πολύ πιο ελκυστική για πολλούς επενδυτές: τόσο funds όσο και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία τους. Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος μιλά για μερική ή ολική πώληση της Wind Ελλάς.

Πακέτο

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να προτείνει να πάρει ένα μειοψηφικό ή ένα πλειοψηφικό πακέτο, αφήνοντας και τη Weather Investments του Αιγύπτιου επιχειρηματία μέσα στο «παιχνίδι». Ή να δούμε ένα επενδυτικό fund να αποκτά το 51% και το μάνατζμεντ, και το υπόλοιπο 49% να περάσει στα χέρια των ομολογιούχων (κυρίως αυτών χωρίς υψηλή εξασφάλιση που αποτελούν και τον κύριο όγκο), οι οποίοι θα κεφαλαιοποιήσουν τις ομολογίες τους. Σε συνδυασμό με τη μείωση των υποχρεώσεων, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις θα πέσουν ενδεχομένως και κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, οπότε αν η Wind Ελλάς μέσα στην επόμενη τριετία καταφέρει να έχει ένα EBITDA στα 300 εκατ. ευρώ και άνω, τότε θα μπορούσε είτε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή να πουληθεί σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό όμιλο σε εξαιρετική τιμή. Πρόκειται για ένα «υβριδικό» σενάριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πείραμα και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Υποχρεώσεις

Βέβαια, ακόμη και με 1 δισ. εκατ. ευρώ υποχρεώσεις η Wind Ελλάς θα μπορούσε να είναι ελκυστική σε τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που ενδιαφέρονται για επέκταση. Εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί στους κύκλους της τηλεπικοινωνιακής αγοράς η φήμη ότι η France Telecom ενδιαφέρεται για τη Wind Ιταλίας και τη Wind Ελλάς ή ότι ο κ. Σαουίρις θέλει να πουλήσει «πακέτο» τις δύο αυτές εταιρείες.

Οι σχέσεις των Γάλλων με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία έχουν βελτιωθεί μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη για τον έλεγχο της αιγυπτιακής Mobinil, που ήταν και η αφορμή για να πυροδοτηθούν τα σενάρια. Όμως, η France Telecom δείχνει να προτιμά τις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές με έμφαση την Αφρική, αποφεύγοντας τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου κυριαρχεί η Deutsche Telekom. Σημειωτέον πως μόλις σε δύο χώρες (Πολωνία και Ρουμανία), η FT και η DT είναι ανταγωνιστές, μετά τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Βρετανία.

Από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς ομίλους, η ισπανική Telefonica προτιμά τη Λατινική Αμερική και ειδικά τη Βραζιλία, ενώ περιφερειακοί «παίκτες», όπως η ολλανδική KPN, η νορβηγική Telenor (παλιός γνώριμος της ελληνικής αγοράς λόγω της συμμετοχής της στην Cosmote) και η σουηδο-φινλανδική TeliaSonera, δείχνουν να έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται για επέκταση. Πριν από δύο χρόνια, η Telekom Austria, η οποία έχει έντονη παρουσία στα Βαλκάνια, θα μπορούσε να είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους για τη Wind Ελλάς, αλλά και αυτή προτιμά πλέον να επικεντρωθεί στις υπάρχουσες δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και για τις ρωσικές εταιρείες (MTS και Vimpelcom).

Οι ανερχόμενοι

Την τελευταία διετία οι ανερχόμενες δυνάμεις του τηλεπικοινωνιακού στερεώματος έρχονται από την Ασία. Στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης της -τότε επονομαζόμενης- ΤΙΜ, η Etisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν από τους κύριους ενδιαφερόμενους, ενώ γενικότερα είναι από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που έχουν μεγάλη ρευστότητα και ίσως να ήθελε να κάνει το βήμα προς την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους άλλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους από τη Μέση Ανατολή, όπως η Zain από το Κουβέιτ, ενώ υψηλή ρευστότητα διατηρούν και ινδικοί όμιλοι, όπως η Reliance και η Bharti Airtel.

Η Vodafone

Ενα άλλο σενάριο που είχε κυκλοφορήσει σε κύκλους της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς αφορούσε τη συγχώνευση μεταξύ της Wind Ελλάς και της Vodafone. Το σενάριο μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα δημιουργούσε έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο που θα ήταν μεγαλύτερος από την κυρίαρχη -αυτή τη στιγμή- Cosmote. Το συγκεκριμένο σχήμα εκτιμάται ότι θα είχε περίπου το 55% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Όμως, το «σχήμα» αυτό είναι μάλλον απίθανο ότι θα έπαιρνε τις εγκρίσεις που χρειαζόταν από τις ρυθμιστικές αρχές. Και ιδίως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επ' ουδενί λόγο δεν θα ήθελε να υπάρξει περίπτωση κράτους-μέλους με δυοπώλιο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Άλλωστε, υπάρχει και πρόσφατο παράδειγμα έστω και από χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε. Τον περασμένο Απρίλιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελβετίας απέρριψε τη συγχώνευση της Orange Swiss (θυγατρικής της France Telecom) με τη Sunrise, καθώς η νέα εταιρεία θα είχε το 60% της εκεί αγοράς κινητής τηλεφωνίας και θα υπήρχε δυοπώλιο με τη Swisscom.

O ρόλος του Ν. Σαουίρις και της νοτιοαφρικανικής ΜΤΝ

Το πιο απλό σενάριο είναι, πάντως, να παραμείνει η εταιρεία στον έλεγχο του Ναγκίμπ Σαουίρις. Μοιάζει λίγο παράδοξο, όμως, η Weather Investments που ελέγχεται από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, παρά το γεγονός ότι ελέγχει το 100% της Wind Ελλάς, μέσω της Weather Finance III, θα κληθεί να καταθέσει και αυτή προσφορά. Κάτι που είχε γίνει και πέρσι στην προηγούμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας με τη Weather Investments να αναδεικνύεται νικητής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ομάδας ομολογιούχων που επίσης είχαν καταθέσει πρόταση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σαουίρις δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν να επενδύσει κεφάλαια στη Wind Ελλάς, αρκεί να μειώνονταν τα δάνεια. Σημειωτέον πως η Weather Investments είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο περί τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική επένδυσή της για την εξαγορά της TIM Ελλάς την άνοιξη του 2007 ήταν μόλις 500 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι του αρέσει η Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν είναι και έτοιμος να αλλάξει ρότα. Άλλωστε, ο όμιλός του έχει αρχίσει να επεκτείνεται με τις πιο πρόσφατες επενδύσεις να είναι στον Καναδά και τη Βόρεια Κορέα! Επιπλέον, δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώληση στην νοτιοαφρικανική ΜΤΝ των δραστηριοτήτων της Orascom Telecom (το 51% της οποίας ελέγχει η Weather Investments) στην Αφρική έναντι ενός ποσού που εκτιμάται ότι θα κινείτο μεταξύ 7 και 9 δισ. δολαρίων. Μία συμφωνία που θα έδινε τρομερή ρευστότητα στη Weather Investments Οι συνομιλίες ναυάγησαν λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της Αλγερίας να συναινέσει στην πώληση της Djezzy, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής στη χώρα αυτή, που αποτελούσε και τον «πόθο» της ΜΤΝ.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι και η ΜΤΝ θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την Ελλάδα. Ο νοτιοαφρικανικός όμιλος έχει μεν επεκταθεί, αλλά κυρίως στην αφρικανική ήπειρο.

Η πρόσφατη προσπάθεια για συγχώνευση με την ινδική Bharti Airtel δεν προχώρησε, αλλά η ΜΤΝ διαθέτει σημαντικά κεφάλαια προς επένδυση. Και ο νοτιοαφρικανικός όμιλος έχει ήδη πατήσει πόδι στην Ευρώπη, καθώς κατέχει το 51% της MTN Cyprus, της δεύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Κύπρου. Το υπόλοιπο 49% της ΜΤΝ Cyprus ανήκει στην Amaraco Holdings, μία εταιρεία συμφερόντων του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Σιακόλου και του Έλληνα επιχειρηματία, Π. Γερμανού.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.