Η βασική σύνταξη θα δίνεται σε όλους τους ασφαλισμένους στο 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους.
Το υπουργείο Εργασίας διαμορφώνει τα τελευταία σημεία του Ασφαλιστικού, το οποίο θα καθορίζει το νέο καθεστώς χορήγησης των συντάξεων, και ετοιμάζεται για την τελική διαπραγμάτευση με τους ελεγκτές της τρόικας αύριο και την Παρασκευή, προκειμένου να οριστικοποιήσει τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το ύψος των επικουρικών συντάξεων, τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων και τον τρόπο υπολογισμού των πλασματικών ετών ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας (στρατός, σπουδές, λοχεία κτλ.).
Χθες ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ..........
υπουργείου Εργασίας κ. Ρ. Σπυρόπουλος (φωτογραφία) ανακοίνωσε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν μόνο τις περιπτώσεις χορήγησης της βασικής σύνταξης σε ανασφάλιστους, ενώ αυτή θα δίδεται σε όλους τους ασφαλισμένους κατά το 65ο έτος της ηλικίας. Συγκεκριμένα:
1. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων στα 65 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι δανειστές της χώρας όμως ζητούν τα εισοδηματικά κριτήρια να ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους με υψηλά εισοδήματα. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.
2. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και πριν από το 65ο έτος, θα είναι όμως μειωμένη κατά 6% ετησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα δει τόσο την αναλογική όσο και τη βασική σύνταξη να μειώνονται κατά 30%.
3. Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική θα πρέπει οι συντάξεις να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.
4. Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο οι κυβερνητικές ενστάσεις εστιάζονται στον χρόνο για τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος, διεκδικώντας να λαμβάνεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.
Μείωση δαπάνης για φάρμακα
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5% στο ΙΚΑ κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας κατά τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον Μάιο του 2009 και περίπου 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010. Στόχος είναι η μείωση της δαπάνης του φαρμάκου να φθάσει το 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που θα βελτιώσει τα οικονομικά των Ταμείων, με αποτέλεσμα να μη χρειαστούν νέα μέτρα. Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων πέρυσι έφθασε τα 5 δισ. ευρώ όταν στο Βέλγιο- που έχει τον ίδιο περίπου πληθυσμό με τη χώρα μας- δεν ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι με τα νέα μέτρα σε όλες τις συνταγές θα πρέπει να αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του γιατρού που συνταγογραφεί, ενώ επισημαίνει ότι θα διακόπτεται η συνεργασία των Ταμείων με τους γιατρούς που συνταγογραφούν αδικαιολόγητα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.