Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δίκη δολοφονίας Ιωάννου. Καταγγελίες συγγενών κατά Αστυνομίας

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καλαμάτας η δίκη ενός Βορειοηπειρώτη και ενός Αλβανού για τη δολοφονία στις 26 Ιανουαρίου του 2009 του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στην Κυπαρισσία. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ανθρωποκτονία από κοινού και με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Η δίκη χθες ξεκίνησε με τις καταθέσεις της συζύγου του άτυχου δικηγόρου, Σοφίας Ιωαννίδου και του αδελφού του, επίσης δικηγόρου και συνήγορου πολιτικής αγωγής, Παναγιώτη Ιωάννου, ενώ σήμερα θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων.

Στην αίθουσα του Δικαστηρίου αναβίωσαν ...........

και πάλι οι τραγικές εκείνες στιγμές, ενώ οι δύο συγγενείς που κατέθεσαν χθες κατηγόρησαν αστυνομικό της Κυπαρισσίας για πλημμελή άσκηση καθηκόντων.
Από την πλευρά τους, ερωτώμενοι από την Έδρα οι δύο κατηγορούμενοι, ο μεν Βορειοηπειρώτης αρνήθηκε κάθε κατηγορία, ο δε Αλβανός είπε πως ό,τι έχει να πει θα το πει στην απολογία του.

«Θα τον φάει το χώμα»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δράστες μπήκαν στο γραφείο του δικηγόρου βράδυ και ενώ αυτός εργαζόταν, φορώντας κουκούλες και γάντια. Με ένα σιδηρολοστό τού κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες να καταλήξει.
Η σύζυγος του θύματος ξεκίνησε την κατάθεσή της, λέγοντας ότι ο Σπύρος Ιωάννου καταγόταν από την Κύπρο απ’ όπου έφυγε κατατρεγμένος από τους Τούρκους. Ήρθε στην Ελλάδα να σπουδάσει, ενώ υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις στρατού. Η κα Ιωαννίδου, η οποία είναι δικαστικός λειτουργός, σημείωσε ότι ο σύζυγός της συνήθιζε να κάθεται έως αργά στο γραφείο του και να εργάζεται, ενώ συζητούσαν για όλες τις υποθέσεις που χειριζόταν. Τον χαρακτήρισε δε τον εντιμότερο των εντιμοτέρων.

Εξ αρχής κατέθεσε ότι ο Αλβανός δεν είχε πάει ποτέ στο γραφείο του συζύγου της, ενώ επικαλέστηκε και τη μαρτυρία της γραμματέας του θύματος. Σε ό,τι αφορά το Βορειοηπειρώτη, ο οποίος εργαζόταν στην περιοχή ως εργολάβος, ανέφερε ότι φιλικό τους ζευγάρι, μαζί με άλλον φίλο τους, είχαν ακάλυπτες επιταγές του. Επίσης, υπήρχε προσημειωμένο ένα ακίνητο. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι δεν είχε ορισθεί δίκη με το Βορειοελλαδίτη μία ημέρα μετά τη δολοφονία του συζύγου της, όπως είχε ακουστεί. Η κα Ιωαννίδου πρόσθεσε ότι οι πελάτες του συζύγου της που είχαν δώσει τις ακάλυπτες επιταγές του Βορειοηπειρώτη, σε συζήτηση στο γραφείο τού είπαν να προσέχει, διότι ο Βορειοηπειρώτης είχε ακουσθεί να λέει ότι «όποιος πειράξει κεραμίδι από το σπίτι του, θα τον φάει το χώμα».

Εξήγησε, επίσης, ότι ο σύζυγός της δεν είχε καμία προσωπική αντιδικία με τον κατηγορούμενο Βορειοηπειρώτη, πλην της υπόθεσης αυτής.
Το βράδυ του περιστατικού η σύζυγος του θύματος είπε ότι ο άντρας της τής τηλεφώνησε στις 10.05 από το γραφείο και της ζήτησε να του ετοιμάσει ψάρι, για να φάει επιστρέφοντας. Ωστόσο, μέχρι τις 11.00 δεν είχε επιστρέψει, ενώ δεν απαντούσε στις κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο και το γραφείο. Ενώ ετοιμαζόταν να τον αναζητήσει, την πήρε τηλέφωνο συνάδελφος δικηγόρος, ο οποίος την ενημέρωσε να πάει στο νοσοκομείο, γιατί ο «Σπύρος είχε πέσει και είχε χτυπήσει». Πηγαίνοντας στο Νοσοκομείο, βρήκε πολλούς δικηγόρους εκεί, ενώ αναρωτήθηκαν για την παρουσία συγκεκριμένου ανθρώπου, ο οποίος πήγαινε συχνά στο γραφείο του θύματος. Τη νύχτα εκείνη είχε πάει και στο γραφείο και στο νοσοκομείο. Αυτό, όπως είπε, που την προβλημάτισε πολύ, ήταν πως τον βρήκε στα σκαλιά του νοσοκομείου να μιλάει στο κινητό και να λέει: «Δεν πάμε καλά».

«Ανικανότητα Αστυνομίας Κυπαρισσίας»

Συνεχίζοντας η κα Ιωαννίδου κατέθεσε ότι τις πρώτες στιγμές που οι γιατροί προσπαθούσαν να εξετάσουν τον άντρα της και να βγάλουν ακτινογραφία, συνάδελφός του, του ανέφερε, μεταξύ άλλων ονομάτων, κι αυτό του Βορειοηπειρώτη ως δράστη και το θύμα έγνεψε καταφατικά. Μάλιστα, την ίδια στιγμή ενημερώθηκε ο τότε διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας.
Στο σημείο αυτό, η κα Ιωαννίδου καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου αστυνομικού, λέγοντας πως το ίδιο βράδυ που τον ρώτησαν αν θα συλλάβει το Βορειοηπειρώτη, απάντησε ότι θα περιμένει να συνέλθει το θύμα για να του τα πει καλύτερα, ενώ υπογράμμισε ότι η Εισαγγελέας Κυπαρισσίας ενημερώθηκε για το περιστατικό την άλλη μέρα από το δήμαρχο και όχι την Αστυνομία.Αναφέρθηκε πολλές φορές σε ελλείψεις στο έργο της Αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αγροτόσπιτο του δράστη δεν έγινε ποτέ έλεγχος, μήπως υπάρχει το φονικό εργαλείο ή άλλα στοιχεία.
«Για να είμαστε νομοταγείς πολίτες πρέπει να έχουμε άξια Αστυνομία», πρόσθεσε, ενώ προχώρησε σε σοβαρότερες καταγγελίες. Κατά την ίδια, η Αστυνομία της Κυπαρισσίας αδράνησε, ενώ έγιναν πολλά λάθη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως, όταν ο νοσηλευτής έβγαλε τα ρούχα του θύματος, ρώτησε το διοικητή του Α.Τ. τι να τα κάνει και αυτός του απάντησε να τα πετάξει. Κατάφερε, όπως είπε, να τα βρουν την άλλη μέρα με τη βοήθεια του δημάρχου στη χωματερή για να σταλούν για εξετάσεις. Επίσης, κατήγγειλε το συγκεκριμένο αστυνομικό ότι διόρθωσε την ημερομηνία στην κατάθεση του Βορειοηπειρώτη, ώστε να φαίνεται ότι έχει γίνει μια ημέρα μετά το έγκλημα και όχι μέρες μετά. Ο ίδιος ο αστυνομικός έχει παραδεχθεί ότι το έγγραφο, ότι έχει κάνει έρευνα στο αυτοκίνητο του δράστη, είναι ψεύτικο. Σύμφωνα με την ίδια, ουσιαστικές έρευνες ξεκίνησαν, όταν, μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέλαβε η Διεύθυνση Ανθρωποκτονιών από την Αθήνα. Επίσης, σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο Βορειοηπειρώτη ακούγονται πολλά για παράνομες πράξεις, καθώς και ότι ήταν πληροφοριοδότης της Αστυνομίας.

«Συγγνώμη»

Αναφερόμενη στην κατάσταση του συζύγου της, είπε ότι δε θα ξεχάσει ποτέ αυτό που είδε, ενώ ο ιατροδικαστής τής είπε ότι το «κεφάλι του ήταν λιωμένο» και τα χτυπήματα δε θα μπορούσαν να γίνουν με τα χέρια.
Καταλήγοντας κατέθεσε την πεποίθησή της ότι τον σκότωσαν από κοινού οι 2 κατηγορούμενοι, ενώ, όταν ο Αλβανός οδηγούνταν στον ανακριτή και τον ρώτησε γιατί το έκανε, της ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως τον παραπλάνησε ο Βορειοηπειρώτης. Αμέσως μετά κατέθεσε ο αδελφός του θύματος και συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Παναγιώτης Ιωάννου. Όπως δήλωσε, 16 ή 17 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από το έγκλημα, του τηλεφώνησε το θύμα και του είπε ότι ο Βορειοηπειρώτης περνάει συνέχεια έξω από το γραφείο και φοβάται ότι θα έχει φασαρίες μαζί του.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκείνη ότι στιγμή ήταν σε δουλειά και δεν μπορούσε να μιλήσει, λέγοντας στον αδελφό του ότι θα συζητήσουν κάποια άλλη στιγμή, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν. Μάλιστα, το φέρει βαρέως, γιατί δεν αξιολόγησε αυτό που του είπε ο αδελφός του. Μίλησε κι αυτός για αδράνεια της Αστυνομίας Κυπαρισσίας και απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας και των συνηγόρων.

Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.