Κλείσιμο χωματερών, απεργίες πείνας, δημοψηφίσματα αλλά και κατάληψη δημοτικών κτιρίων αποτελούν μερικούς μόνον από τους τρόπους αντίδρασης απέναντι στον «Καλλικράτη».
Ωστόσο, οι διαφωνίες για τον νέο χάρτη της χώρας σε τίποτα δεν θυμίζουν μέρες «Καποδίστρια»...
Oι 6 στους 10 πολίτες αλλά και ο αντίστοιχος αριθμός στους αιρετούς δηλώνουν υπέρμαχοι του σχεδίου των συνενώσεων, σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως μεταξύ των ενστάσεων που καταγράφονται δεν είναι πλέον η άρνηση περιοχών να συνενωθούν.
Αντιθέτως, δήμοι λένε όχι στο χωροταξικό σχέδιο ..........
ζητώντας απλώς να συνυπάρξουν με άλλους δήμους από αυτούς που προβλέπει ενώ υπάρχουν και δήμοι που απορούν γιατί δεν συνενώνονται.
«Μπορεί ο δήμος Νάουσας να περνάει κρίση λόγω ανεργίας, αλλά από πλευράς υποδομών και πλούτου είναι οργανωμένος» αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Αναστάσιος Καραμπατζός. Ωστόσο, μένει αυτόνομος αντί να ενωθεί, όπως πιστεύει ο δήμαρχος, με τους δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης λόγω «μικροπολιτικών συμφερόντων». «Βρίσκονται μία σειρά από μεγάλες βιομηχανίες και εγκαταστάσεις που είναι ανεπτυγμένες μεταξύ Νάουσας και Ανθεμίων. Είναι ο συνδετικός μας κρίκος» επισημαίνει ο κ. Καραμπατζός. «Αλλιώς χάνει νόημα όλη η φιλοσοφία του «Καλλικράτη»» διευκρινίζει.
Για 100 χρόνια. «Μπαίνουν τα θεμέλια για δήμους που θα αλλάξουν έπειτα από 100 χρόνια» αναφέρει και ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός, που δηλώνει υπέρμαχος του θεσμικού πλαισίου, αλλά ως προς το χωροταξικό βλέπει να απομακρύνεται όχι μόνον η συνένωση του δήμου με το Λουτράκι αλλά και εκείνη με το διαμέρισμα των Ισθμίων.
«Ενα τεράστιο φυσικό όριο όπως η Διώρυγα δεν μπορεί παρά να αποτελεί τα όρια με το Λουτράκι» σχολιάζει και υποστηρίζει πως ένα κομμάτι από το δημοτικό διαμέρισμα Ισθμίων πρέπει να έρθει στην Κόρινθο. Σχολιάζοντας τη δυνατότητα που θα δοθεί μελλοντικά να μεταφερθούν δημοτικά διαμερίσματα σε άλλους δήμους, επισημαίνει: «Ή γίνονται με την ψήφιση του νόμου ή δεν θα γίνουν ποτέ».
Ανάλογη είναι η αντίδραση του δημάρχου Μαρώνειας Χρήστου Παπανικολάου. «Δεν διαφωνούμε με τη συνένωση, αντιθέτως πιστεύουμε ότι ο νέος δήμος της Μαρώνειας και των Σαπών είναι μικρός σε πληθυσμό» αναφέρει. Ωστόσο, ένα νέο στοιχείο έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στη Μαρώνεια. «Μαθαίνουμε ότι από τη δημοσίευση του σχεδίου άλλαξε ονομασία του δήμου και από δήμος Μαρώνειας με έδρα τις Σάπες έγινε δήμος Σαπών με την ίδια έδρα» λέει και προειδοποιεί πως «θα αντιδράσουμε κατάλληλα».
Και μάχη εδρών. Η μάχη των εδρών και της ονομασίας δίνεται και σε άλλους δήμους. Στη Φθιώτιδα οι δήμοι Αταλάντης και Στυλίδας επιθυμούν να ονομαστούν σε Λοκρών και Ανατολικής Φθιώτιδας αντιστοίχως, ενώ ο σημερινός δήμος Μώλου ζητά να αποτελέσει την έδρα του νέου δήμου Μαλιακού αντί των Καμένων Βούρλων.
Στην Αρκαδία ο δήμος Λεβιδίου δεν έχει καμία αντίρρηση να συνενωθεί με άλλους τρεις δήμους, αλλά διαφωνεί να αποτελέσει έδρα η Βυτίνα, ενώ στην Εύβοια αντίστοιχη είναι η στάση του δήμου Κηρέως, ο οποίος συμφωνεί να ενωθεί με τους δήμους Νηλέως και Ελυμνίων, όχι όμως και να ονομαστεί ο νέος δήμος Λίμνη. Φωνές διαφωνίας απέναντι στον «Καλλικράτη» ακούγονται από διάφορες περιοχές και με διαφορετικά επιχειρήματα. Ετσι, η Κύμη Ευβοίας βρίσκει θετικό το ένα από τα δύο σενάρια που προβλέπει το σχέδιο για συνένωσή της με το δήμο Ταμυνέων, ενώ δεν αποκλείει να ενταχθεί και ο δήμος Αυλώνος. Αντιθέτως, αντιδρά κατηγορηματικά στο άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στους δήμους αυτούς θα προστεθούν άλλοι δύο, δημιουργώντας ένα αχανές νέο σχήμα. «Θα είναι ολέθριο για την ανάπτυξη της περιοχής» σχολιάζει ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς.
Να μη συνενωθεί με την Ξάνθη ζητά ο δήμος Σταυρούπολης, καθώς, όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τα κριτήρια του «Καλλικράτη» θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ορεινός και να παραμείνει αυτόνομος.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.