Διοικητικές ανωμαλίες στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να επιφέρει η νέα χωροταξική κατανομή των Δήμων της Μεσσηνίας, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη».
Αν ισχύσει το σχέδιο, όπως παρουσιάσθηκε προχθές από τον υπουργό Εσωτερικών, τότε περιοχές που ανήκουν γεωγραφικά στον ίδιο Δήμο θα έχουν διαφορετικά σημεία αναφοράς σχετικά με τη Δικαστική Αρχή που θα ανήκουν, την Αστυνομική και, φυσικά, την Εφορία.
Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Δωρίου θα ανήκουν .......
γεωγραφικά στο Δήμο Μελιγαλά, όμως ποινικό μητρώο θα μπορούν να πάρουν από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, ενώ, αν συμβεί κάτι, αρμόδιο θα είναι το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου!
Το ίδιο θα συμβεί και με πολλές άλλες περιοχές στη Μεσσηνία. Το Χαρακοπιό με το νέο διοικητικό χάρτη θα ανήκει πια στο Δήμο Πύλου. Η Πύλος διαθέτει ΔΟΥ, αλλά οι φορολογούμενοι από το Χαρακοπιό είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται με τη ΔΟΥ Καλαμάτας (!).
Πάντως, παρά τις ανορθόδοξες αυτές καταστάσεις, θεωρείται απίθανο να υπάρξει χωροταξική ανακατανομή στα εν λόγω ζητήματα.
Στα ίδια Πρωτοδικεία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, πράγματι θα δημιουργηθούν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, αφού οι δικαστικές περιφέρειες δεν αλλάζουν: «Και παλαιότερα υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις με τον “Καποδίστρια”. Τα Δικαστήρια, όμως, δεν αλλάζουν περιφέρειες. Όπου ανήκει η κάθε περιοχή τώρα, θα συνεχίσει να ανήκει και με τον “Καλλικράτη”. Στο νέο Δήμο Οιχαλίας, για παράδειγμα, οι περισσότερες περιοχές θα αναφέρονται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και οι υπόλοιπες στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας. Είναι αλήθεια ότι θα υπάρξουν δυσλειτουργίες».
Και φορολογικά μπερδέματα
Ίδια προβλήματα θα δημιουργηθούν και με τις αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και με τις Εφορίες. Κατά τον πρόεδρο του Λογιστικού και Φοροτεχνικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παύλο Κρανιώτη, οι ΔΟΥ δεν επηρεάζονται από τα γεωγραφικά όρια των περιοχών και έχουν ανεξάρτητη χωροταξική κατανομή.
Για παράδειγμα, η Κορώνη, όπως και το Χαρακοπιό, αν και θα ανήκουν στο Δήμο Πύλου, θα έχουν ΔΟΥ αυτή της Καλαμάτας.
Η κατανομή έχει γίνει από παλιά και δεν άλλαξε ούτε με τον «Καποδίστρια». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημοτικού διαμερίσματος Πέτρας στο Δήμο Είρας Μεσσηνίας, που φορολογικά ανήκει στη ΔΟΥ Ανδρίτσαινας στην Ηλεία.
Πηγή: Θάρρος
Εν ολίγοις θα γίνει... Της Επι χρήμασι εκδιδομένης Γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμ βεβαια. Αρπακολατζίδικο σχέδιο είναι ο Καλλικράτης. Κανονικά έπρεπε να τον λένε ΔΙΑΛΥΚΡΑΤΗ.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΣΟΥ. ΤΗΣ ΠΟΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί θέλεις να με κάνεις να το γράψω πρόστυχα?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης Που_ _ _ _ς το κάγκελο. Ορίστε. Τώρα το κατάλαβες??
Το ίδιο γίνεται και με την Δ.Ε.Η. Το Δώριο ανήκει στην Δ.Ε.Η. Φιλιατρών ενώ η Κόκλα η Μάλθη και το Βασιλικό στην Δ.Ε.Η. Καλαμάτας. Το ίδιο και με το Κορυφάσιο - Ρωμανό που ανήκουν στην Δ.Ε.Η. Καλαμάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφή