Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ημιυπαίθριοι: Βάσει αντικειμενικής αξίας πιθανότατα ο υπολογισμός του προστίμου

Στον υπολογισμό των προστίμων για τους ημιυπαίθριους όχι επί της τιμής ζώνης, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά επί της αντικειμενικής αξίας προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, «η αντικειμενική αξία θα μπορούσε να είναι, τελικά, η βάση στην οποία στηρίζεται η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους».

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η ........

υπουργός εξήγησε ότι η αντικειμενική αξία ουσιαστικά εμπεριέχει την παλαιότητα του κτηρίου και είναι μια πολύ πιο αντιπροσωπευτική βάση, ιδιαίτερα στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου η διαφορά στην τιμή ζώνης μπορεί να είναι πολύ χαμηλή και οι υπεραξίες να είναι εντελώς διαφορετικές.

Σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα του νόμου, υποστήριξε ότι ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη των βουλευτών που έθεσαν το θέμα, δεδομένου -όπως είπε- ότι εκεί πρέπει να εμφανίζεται η συνέπεια του κράτους.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να είναι καμία ημερομηνία μετά την έναρξη της αναστολής για την προηγούμενη ρύθμιση, του κ. Σουφλιά». Ανακοίνωσε δε ότι τη Δευτέρα θα προτείνει ημερομηνία έναρξης του νόμου στην Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη να προσμετρηθούν οι ημιυπαίθριοι στο συντελεστή δόμησης, διευκρίνισε όμως ότι είναι ένα θέμα που προβληματίζει και προανήγγειλε ότι σύντομα θα φέρει πρόταση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Ελ. Αυγενάκης, έκανε λόγο για «επικοινωνιακό κακέκτυπο μια λησιτελούς ρύθμισης του υπουργείου». Τόνισε, πάντως, ότι συζητείται αυτή τη στιγμή ένας νόμος απέναντι στον οποίο η ΝΔ διάκειται θετικά, διότι το θέμα των αυθαιρεσιών πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και για την ουσία του νομοσχεδίου εξέφρασε η κ. Βέρα Νικολαϊδου, κάνοντας λόγο για άδικη εισπρακτική μεταχείρισης των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζητεί την απόσυρσή του επισημαίνοντας ότι κινείται στη λογική της ρύθμισης Σουφλιά και πάντως δεν έχει καμία σχέση με την παρέμβαση Τρίτση με την οποία θέλει να συγκριθεί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο εξαιτίας του εισπρακτικού χαρακτήρα του», δήλωσε η ειδική αγορήτρια Λίτσα Αμμανατίδου, η οποία όμως είπε «ναι» στη ρύθμιση για τον Φαληρικό Όρμο με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί η υπουργός για την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και την κατασκευή αντιπλημμυρικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.