Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη
Καλά-καλά δεν είδαμε ακόμη ψηφιακή τηλεόραση-εκτός και αν αυτά που εκπέμπει η επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θεωρούνται ψηφιακή τηλεόραση-και μας προέκυψε και σε αμφίδρομη έκδοση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η νέα υπηρεσία ενσωματώνει και ταχύτατο δορυφορικό internet. Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να εγκαταστήσουμε υποδομή γρήγορου ευζωνικού ADSL σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Αθήνα και ήδη βάζουμε τις τελευταίες πινελιές και ρυθμίζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για προσφορά ταχύτατου ευρυζωνικου internet μέσω του δορυφόρου Hellas Sat.
Έτσι όμως είμαστε στην Ελλάδα: η του ..........
ύψους η του βάθους- η το καλύτερο η τίποτα. Και γιατί θέλουμε να εγκαταστήσουμε διαδραστικα δορυφορικά συστήματα διανομής δεδομένων;
Για να βελτιώσουμε-λέει- εκτός των άλλων, την εκπαιδευτική υποδομή προς τα απομακρυσμένα σχολεία της χωράς, που αδικούνται ως προς αυτά που λειτουργούν σε αστικά κέντρα. Μπορεί να μην έχουμε βρει λύση στο πρόβλημα των μαθητικών καταλήψεων και των απεργιών που αποσαρθρώνουν το εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρουν από τις χειρότερες εκπαιδεύσεις στην Ευρώπη, αλλά μας απασχολεί σοβαρά πως θα φτάσει η εκπαιδευτική διαδικασία στο επίπεδο της δορυφορικής τελειότητας.
Το Υπουργείο Παιδείας μόλις λύσει το πρόβλημα των απεργιών και καταλήψεων, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα με στόχο να συνδέσει 1000 απομακρυσμένα σχολεία στον ελληνικό δορυφόρο Hellas-Sat για την παροχή διαδραστικης διδασκαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Από το Μαυροπίνακα στο DVB-RCS.(Digital Video Broadcasting- Return Channel via Satellite)
Και μπορεί στην χώρα μας να το παλεύουμε ακόμη, όμως στην Αλβανία έχει ήδη επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος!
Ο ελληνικός δορυφόρος HELLAS SAT2 παρέχει ευρυζωνικό ιντερνετ σε 300 απομακρυσμένα σχολεία της γειτονικής χωράς. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 300 δορυφορικών ευρυζωνικων συνδέσεων σε σχολεία της Αλβανίας, οι οποίες παρέχονται από τον ελληνικό δορυφόρο HELLAS SAT και την εταιρεία STARSAT της Αλβανίας. Το έργο χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συντονίζεται από το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο της Αλβανίας και αφορά στην εγκατάσταση υπολογιστών και ευρυζωνικης σύνδεσης σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αλβανίας. Κύριος ανάδοχος του έργου είναι ο Αλβανικός Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός Albtelecom, του οποίου υπεργολάβος είναι η εταιρεία STARSAT, η οποία εγκαθιστά τις ευρυζωνικες συνδέσεις HELLAS SAT NET στις απομακρυσμένες περιοχές της Αλβανίας.
Ας επανέλθουμε όμως στη πεζή πραγματικότητα. Η ζήτηση ευρυζωνικων συνδέσεων μπορεί να ικανοποιηθεί και με τη χρήση δορυφορικών συνδέσεων. Η λύση αυτή είναι βιώσιμη και οικονομικά εφικτή. Μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή, εκεί όπου τα επίγεια δίκτυα και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) είναι ανεπαρκή η δεν υπάρχουν. Η απαιτούμενη υποδομή περιλαμβάνει το σταθμό εκπομπής και το δορυφόρο, που αποτελούν το ακριβό τμήμα της και το σταθμό λήψης που αποτελείται από την κεραία, το ειδικό modem και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η σύνδεση είναι αμφίδρομη και όλη η επικοινωνία διεξάγεται δορυφορικά. Στο πνεύμα αυτό, λοιπόν, η εταιρεία Hellas Sat που λειτουργεί τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat2 εισάγει την πρώτη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα DVB-RCS που ονομάστηκε HELLAS SAT net.
Ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat2 είναι γεοστατικός και έχει σαν μοναδική αποστολή την παροχή τηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Εκτοξεύτηκε στις 13 Μαΐου 2003 στο ακρωτήριο καναβεραλ και η τροχιακή του θέση είναι 39 μοίρες ανατολικά. Πρόκειται για έναν από τους πλέον συγχρόνους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Κατασκευάστηκε από την γαλλική εταιρεία ASTRIUM. Έχει ύψος 4,9 μέτρα μήκος 1,7 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα ενώ το άνοιγμα των ηλιοσυλλεκτων του είναι 32 μέτρα.
Προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης χωρητικότητας, video stream διανομής ειδήσεων, τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, και ευρυζωνικες υπηρεσίες. Διαθέτει τα κατάλληλα τερματικά DVB-RCS παρέχοντας αμφίδρομες δορυφορικές ζεύξεις με την διαμεσολάβηση Κομβικού Σταθμού Ελλάδος.
Η HELLAS SAT είναι θυγατρική του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει αδειοδοτηθει από τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου και ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2001.
Η HELLAS SAT κατέχει και διαχειρίζεται τον υψηλής ισχύος και προηγμένης τεχνολογίας δορυφόρο Hellas Sat2.
Έτσι λοιπόν, το Δορυφορικό Ιντερνετ μπήκε στην ζωή μας, προσφέροντας ταυτόχρονα εικόνα, ραδιόφωνο και τηλέφωνο. Και είναι λύσεις πραγματικά εξ ουρανού, εκεί όπου η επίγεια υποδομή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες για ιντερνετικη πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες, λόγω της τροπολογίας του εδάφους, αλλά και των υπόλοιπων δυσλειτουργιών της ελληνικής διοικητικής μηχανής. Το δορυφορικό ιντερνετ απευθύνεται κυρίως σε υπηρεσίες, επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις η άλλους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο λήψης και εκπομπής μεγάλου όγκου δεδομένων. Μπορεί να υποστηρίξει πλήθος εφαρμογών, όπως είναι η τηλεκπαιδευση, η τηλεϊατρική, αυτόματες ταμειακές μηχανές, διασύνδεση λογισμικού, εγκατάσταση WIFI Hot Spots, video on demand, Voice over IP, Video conference, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών της περιοχής. Ειδικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές η νησιωτικά συμπλέγματα, ενδέχεται να αποτελέσει ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση, καθώς στις περιοχές αυτές είτε υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων επίγειων υποδομών ευρυζωνικης σύνδεσης είτε η παρεχόμενη ποιότητα είναι χαμηλή. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός αποτελείται από το δορυφορικό μοντεμ, έναν υπολογιστή και το δορυφορικό κάτοπτρο με διάμετρο συνήθως 90 εκατοστά.
Οι τιμές σύνδεσης και χρήσης της υπηρεσίας Hellas Sat net κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ το μήνα για οικιακή χρήση, με κόστος εγκατάστασης του εξοπλισμού από 400 ευρώ και κόστος ενεργοποίησης 60 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.Hellas-sat.net. Για τις επιχειρηματικές συνδέσεις, το κόστος αυξάνει και κυμαίνεται από 141 μέχρι 653 ευρώ με κόστος εξοπλισμού 1.142 ευρώ.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών από την εταιρεία Hellas Sat, οι συνδρομητές των υπηρεσιών δορυφορικού ιντερνετ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πλοήγησης στο διαδίκτυο, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.