Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, για την πλήρη, ηλεκτρονική καταγραφή των συνταγογραφήσεων σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας. Χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να αναλάβουν τη δημιουργία του έργου, δημοσιεύοντάς τη στο Διαδίκτυο. Οι εταιρείες θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως την 1η Μαρτίου.
Μεταξύ των βασικών προδιαγραφών .............
προβλέπεται ότι το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα απόδοσης μοναδικού κωδικού σε όλους τους ασφαλισμένους, τους γιατρούς και τα φαρμακεία, καθώς επίσης και σε κάθε συνταγή. Επίσης σε κάθε γιατρό και φαρμακείο θα διατεθούν μηχανήματα ανάγνωσης (scanner), ώστε να καταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή οι συνταγές από τη στιγμή της έκδοσης ως την εκτέλεσή τους από το φαρμακείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας το διάστημα της τελευταίας διετίας αυξήθηκαν κατά 30%. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν από 7 δισ. ευρώ το 2007 σε 8 δισ. ευρώ το 2008 και σε 9 δισ. ευρώ το 2009. Επίσης το μέσο κόστος κάθε συνταγής ήταν περίπου 100 ευρώ.
Βασικοί στόχοι του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης είναι να καταγράφονται σε συνεχή βάση τα στοιχεία κατανάλωσης φαρμάκων και να διενεργείται πλήρης απολογιστικός έλεγχος και ιχνηλάτηση κάθε συνταγής και φαρμάκου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα πολυφαρμακίας που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέ πει να λάβουν υπόψη τους ότι οι ασφαλισμένοι των διαφόρων Ταμείων ανέρχονται σε περίπου 10 εκατομμύρια και ότι θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση με ΑΜΚΑ, ταυτότητα και ΑΦΜ και ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει επιβεβαίωση με τη χρήση απλής- «έξυπνης» κάρτας (τσιπ) και με ψηφιακά πιστοποιητικά.
Τα σημεία συναλλαγών είναι περίπου 11.000 φαρμακεία, 50.000 γιατροί και νοσοκομεία (εξωτερικά ιατρεία, εσωτερικοί ασθενείς), κέντρα υγείας, ασφαλιστικά ταμεία με κλινικές, ιατρεία. Για όλους απαιτείται άμεση έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για ψηφιακές υπογραφές, κρυπτογράφηση και πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης. Καθημερινά ένα φαρμακείο εξυπηρετεί περίπου 10 συνταγές και κατά μέσο όρο ένας γιατρός περίπου πέντε συνταγές. Από τους βασικούς στόχους του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης είναι η ετήσια, μηνιαία, εβδομαδιαία και ημερήσια κατανάλωση φαρμάκων, ποσοτικά, κατά είδος, κατά αξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.