Αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς να μην αποτρέπουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη, απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής για το θέμα.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι είναι μεν θεμιτή κάθε τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με το εμβόλιο αλλά ταυτόχρονα οι γιατροί θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους και να μην αποτρέπουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό.
«Η ευθύνη της διακυβέρνησης και των ..........
επιστημονικών φορέων είναι να λαμβάνουν μέτρα και για το χειρότερο σενάριο» ξεκαθάρισε η κα Ξενογιαννακοπούλου υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό «όπλο» που αξιοποιούν όλες οι χώρες της Ευρώπης.
«Δεν χρειάζεται, ούτε πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. Απαιτείται στάση ευθύνης και γι΄αυτό πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα» πρόσθεσε η κα Ξενογιαννακοπούλου.
Αναφερόμενη, παράλληλα, στο ζήτημα του εμβολιασμού των ίδιων των γιατρών η υπουργός σημείωσε ότι η προσέλευση μπορεί να μην είναι αθρόα αλλά δεν είναι και τόσο χαμηλή όσο παρουσιάζεται. Τόνισε, μάλιστα, ότι σημειώνεται αυξητική τάση σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Η συζήτηση στην επιτροπή διεξήχθη σε ήπιους τόνους με τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υφυπουργό Υγείας Θ. Γιαννόπουλο να προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλιστούν κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε περίπτωση έξαρσης της νόσου.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκης πρότεινε να εμβολιαστούν όλοι οι βουλευτές προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός δεν είναι επικίνδυνος.
«...το εμβόλιο είναι ασφαλές...»
Μιλώντας στην ίδια επιτροπή η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε πως «το εμβόλιο είναι ασφαλές ενώ για τα παιδιά κάτω των 10 ετών και όσους λαμβάνουν ανοσοκαταστολή απαιτούνται δύο ισόποσες δόσεις».
Δριμεία επίθεση εναντίον των γιατρών οι οποίοι τηρούν δημοσίως αρνητική στάση για τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης εξαπέλυσαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σε συνέντευξη Τύπου.
Τα βέλη τους στράφηκαν εναντίον και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την προβολή των αρνητικών αυτών απόψεων.
Οι λοιμωξιολόγοι έκαναν έκκληση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν και επεσήμαναν ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του κύματος πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 50% την τελευταία εβδομάδα.
Υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκε και ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί στο ΑΧΕΠΑ.
Ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι οι επιπλοκές της γρίπης είναι πολύ περισσότερες και πολύ δραματικότερες από αυτές του εμβολίου και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες.
Έως τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατομμύρια δόσεις πανδημικών εμβολίων.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων, τις δύο πρώτες ημέρες του μαζικού εμβολιασμού, εμβολιάστηκαν συνολικά 4.000 γιατροί και νοσηλευτές.
Νέα κρούσματα
Την ίδια ώρα αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς τα κρούσματα της νέας γρίπης στα μαθητικό πληθυσμό. Από χθες και για 7 ημέρες άλλες 235 τάξεις σε 89 σχολεία από όλη τη χώρα έκλεισαν. Για άλλη μία εβδομάδα κλείνουν και 29 νηπιαγωγεία, κυρίως στη Δράμα, και 2 ειδικά σχολεία.
Βέλγιο: Μείωση περιστατικών λόγω διακοπών
Βρυξέλλες
Οι σχολικές διακοπές στο Βέλγιο είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των κρουσμάτων της γρίπης Η1Ν1 την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το σχολείο είναι η σοβαρότερη εστία μετάδοσης της ασθένειας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων την περίοδο μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου ανήλθε σε 29.744 έναντι 47.448 που ήταν την ακριβώς προηγούμενη βδομάδα.
Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 40%, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αποδίδεται στο γεγονός ότι την εν λόγω περίοδο όλα τα σχολεία στο Βέλγιο ήταν κλειστά, λόγω των θρησκευτικών διακοπών της «εβδομάδας των ψυχών».
Η υποχώρηση της γρίπης είχε σαν αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση των απουσιών από την εργασία λόγω ασθένειας από το 5% τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου στο 3,7% μια εβδομάδα αργότερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 11 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Βέλγιο εξαιτίας της γρίπης Η1Ν1, αλλά όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο δεν καταγράφεται συνολική αύξηση του αριθμού των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό και στο Βέλγιο η ιατρική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη προσέλευση του κοινού. Μάλιστα, η απροθυμία για εμβολιασμό καταγράφεται και στους κόλπους του νοσηλευτικού προσωπικού.
Πηγή: Ναυτεμπορική
"Αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς να μην αποτρέπουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα καούρα η Ξενογιαννακοπούλου.
Τι λες Κα Υπουργέ???
Για να μην σου μείνουν τα εμβόλια στις αποθήκες ζητάς από τον κόσμο να γίνει πειραματόζωα????
Εγω Δεν κανω το εμβόλιο που να σας δώ όσους υποστηρίζετε τον εμβολιασμό να χτυπιέστε κάτω σαν χταπόδια.
ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ κ.Ξενογιαννακοπούλου.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΡΟΛΟΓΟ.ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ