Ο επανασχεδιασμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ειδικότερα του ρόλου κάθε τράπεζας που ελέγχεται από το Δημόσιο είναι στα άμεσα σχέδια του νέου οικονομικού επιτελείου, αποσκοπώντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του και στην αποτελεσματική ενίσχυση της αγοράς.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πόλου, ο οποίος θα αποτελέσει και τον leader του τομέα. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μάλιστα...
η προοπτική αυτή προεξοφλείται και στο ΧΑ, με τις μετοχές των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων να σημειώνουν άλμα τις τελευταίες μέρες.
Στην περίπτωση της Εθνικής, η οποία από μόνη της διατηρεί ισχυρή δύναμη, δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε σε ένα «μητροπολιτικό» μοντέλο με την τράπεζα να αναλαμβάνει ρυθμιστικό ρόλο, όπως επί διοίκησης Καρατζά, με τον διοικητή να στελεχώνουν πολλοί υποδιοικητές ή ενδεχομένως να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς που θέλει επικεφαλής έναν άνθρωπο της αγοράς και λειτουργία του οργανισμού με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πάντως, όποια σκέψη επικρατήσει θα φιλτραρισθεί με μεγάλη προσοχή και ακολουθώντας πιστά όλους τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, με τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά στις πιθανές αντιδράσεις της αγοράς.
Τον σεβασμό στην εταιρική διακυβέρνηση, υπογράμμισαν, εξάλλου, σήμερα και οι δύο υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι προς το παρόν δεν επέρχεται καμμία αλλαγή στις διοικήσεις των τραπεζών που ελέγχονται από το δημόσιο. Εν τω μεταξύ, όμως, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Δ. Μηλιάκος, έσπευσε έχει ήδη θέσει στη διάθεση των υπουργών την παραίτησή του.
Επίσης, σχετικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του, αντίθετα η νέα κυβέρνηση θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια της.
Κέρδος
Η κυβέρνηση δείχνει ότι ξέρει να χειρίζεται οικονομικά θέματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτόν τον τρόπο θα μπορεί το κράτος, καθορίζοντας τα επιτόκια της ελεγχόμενης απο αυτό τράπεζας, να αναγκάσει και τις υπόλοιπες να προσαρμοστούν στα ίδια επιτόκια, ειδικά δανεισμού.