Από τον Γιάννη Πετσέλη
Η επιλογή ενός κινητού δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ίσως να έχετε βρεθεί αρκετές φορές στο εσωτερικό ενός καταστήματος κοιτώντας με τις ώρες τις διαθέσιμες προτάσεις και προσπαθώντας με την βοήθεια των υπάλληλων να πάρετε την τελική σας απόφαση. Ωστόσο, κάποιοι όροι ίσως να σας μπερδεύουν.
Τι είναι τα megapixels, πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bluetooth, σε τι σας χρησιμεύει το GPRS ή το 3G;
Τα ερωτήματα είναι πολλά οπότε δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε τι περίπου ψάχνετε μια συσκευή για τηλεφωνήματα η κάποια άλλη που να επιτρέπει ακόμη και την παρακολούθηση τηλεόρασης; Ένα κινητό για να ανταλλάξετε SMS η για να κάνετε απρόσκοπτα ασύρματο σερφινγκ στο internet;
Ακουστέ αυτά που θα σας πούμε και ίσως σταματήσετε να αναρωτιέστε τι πραγματικά.........
χρειάζεστε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τις επιθυμίες σας. Μια λανθασμένη επιλογή ίσως να σας απογοητεύσει. Αντίθετα, ένα κινητό κατάλληλα προσαρμοσμένο στις δικές σας απαιτήσεις μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα σας και να αναδειχτεί σε πολύτιμο και αχώριστο εργαλείο. Σε αυτά που ακολουθούν καταγράφουμε τα κυριότερα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή ενός κινητού. Παρουσιάζονται όλες οι κύριες ομάδες συσκευών, αλλά και οι τεχνολογίες που αυτά ενσωματώνουν.
Επιλέγοντας με κριτήριο την εμφάνιση.
Σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου παίζει αναμφίβολα και η εξωτερική εμφάνιση. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επιλογή αγοράς μας έτσι συμβαίνει και με το κινητό τηλέφωνο. Αν μας γοητεύσει εξωτερικά, θα προχωρήσουμε να το εξετάσουμε και στον τομέα των τεχνικών χαρακτηριστικών που προσφέρει. Βέβαια το κριτήριο της εξωτερικής εμφάνισης είναι ίσως το μοναδικό που δεν έχει αντικειμενικές παραμέτρους. Έγκειται αποκλειστικά στο προσωπικό γούστο του ενδιαφερόμενου αγοραστή.
Μολονότι λοιπόν η αισθητική είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την αγορά ενός κινητού, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου, ώστε να εξακριβωθεί ότι αυτό ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσωπικές απαιτήσεις κάθε χρήστη. Αν και κάθε τηλέφωνο διαφέρει από τα υπόλοιπα, υπάρχουν ορισμένα κοινά γνωρίσματα με τα οποία επιτρέπεται η κατηγοριοποίηση τους σε διαφορετικές ομάδες. Ανάλογα με τον σχεδιασμό τους οι συσκευές είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε αδιάσπαστες (candy-bar), αναδιπλούμενες( clam-shell) και συρόμενες (slider).
Κάποιες διακρίνονται για το design τους και συνήθως διαθέτουν ορισμένα πολυτελή χαρακτηριστικά. Αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία των fashion phones. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία της εμφάνισης που μπορούν να αξιολογηθούν και να επηρεάσουν την τελική επιλογή του χρήστη.
Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετά κινητά, τα οποία έχουν πολύ μικρό πάχος. Πρόκειται για την κατηγόρια των slim και ultra-slim κινητών, το πάχος των οποίων ξεκινάει από τα 16 περίπου χιλιοστά και μπορεί να φτάσει έως και τα 6,9. άλλα στοιχεία είναι το μικρό μέγεθος /όγκος, η ελαφρότητα, η ύπαρξη ακριβών μέταλλων στην κατασκευή κ.α.
Τρεις βασικοί τύποι συσκευών.
Candy-Bar
Η βασικότερη μορφή κινητών είναι η μονοκόμματη η αδιάσπαστη αν και ο αγγλικός όρος δεν μπορεί να μεταφραστεί επακριβώς στα ελληνικά. Κάθε candy-bar κινητό είναι μια ενιαία κατασκευή, χωρίς κινούμενα μέρη, εκτός φυσικά από τα πλήκτρα και ίσως κάποια προστατευτικά καλύμματα. Τα πλήκτρα και η οθόνη των αδιάσπαστων κινητών είναι πάντοτε ορατά στον χρήστη της. Για να αποτραπεί η πίεση των πλήκτρων κατά την μεταφορά των συγκεκριμένων συσκευών, παρέχεται, τις περισσότερες φορές, η δυνατότητα του αυτόματου κλειδώματος. Τα περισσότερα από τα κινητά που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι αυτής της μορφής.
Clam-Shell
Τα Clam-Shell η αναδιπλούμενα κινητά αποτελούνται από δυο ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται το δίπλωμα και το ξεδίπλωμα τους. Το άνω τμήμα των αναδιπλούμενων κινητών περιέχει συνήθως το ακουστικό και την οθόνη. Στο κάτω τμήμα τοποθετείται το πληκτρολόγιο. Τα περισσότερα αναδιπλούμενα κινητά διαθέτουν και μια δεύτερη εξωτερική οθόνη μικρότερων διαστάσεων από αυτή που κρύβουν στο εσωτερικό τους ώστε ο κάτοχος τους να μπορεί να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναδιπλούμενων συσκευών τρίτης γενιάς συναντάται και δεύτερη ψηφιακή κάμερα για την πραγματοποίηση βίντεο-κλήσεων.
Slider
Τα Slider η συρόμενα κινητά έχουν αρκετές ομοιότητες με τα αναδιπλούμενα. Αποτελούνται από δυο ξεχωριστά τμήματα, στο ανώτερο εκ των οποίων βρίσκεται συνήθως η οθόνη και στο κατώτερο το πληκτρολόγιο. Το κατώτερο τμήμα σύρεται και κρύβεται κάτω από το ανώτερο. Για να μπορέσει ο κάτοχος ενός slider κινητού να εισάγει αλφαριθμητικό κείμενο, θα πρέπει να ανασύρει το πληκτρολόγιο της. Σε αντίθεση με τα clam-shell η οθόνη των συρόμενων κινητών είναι πάντοτε ορατή.
Για λόγους ευκολίας, τα ειδικά πλήκτρα των συρόμενων τοποθετούνται στο ανώτερο τμήμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η μετακίνηση του πληκτρολογίου. Για την προστασία των συγκεκριμένων πλήκτρων από ατυχείς πιέσεις υιοθετείται ένα σύστημα κλειδώματος τους το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε αυτόματα (με την απόκρυψη του πληκτρολογίου) είτε χειροκίνητα.
Άλλοι εξωτερικοί παράγοντες.
Λεπτότητα
Τον τελευταίο καιρό οι εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους κατασκευής, ώστε να ελαχιστοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το πάχος των συσκευών τους. Αρκετές συσκευές χαρακτηρίζονται πλέον ως slim η ultra slim, ώστε να υπογραμμιστεί η λεπτή τους γραμμή. Στην αγορά διατίθενται πλέον αρκετά κινητά με πάχος μικρότερο των 16 χιλιοστών. Εφόσον αρκετοί έλκονται από τα λεπτά κινητά, θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας μπορεί να έχει αξία κατά την επιλογή ενός κινητού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το πάχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εργονομία και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Προτού επιλέξετε μια λεπτή συσκευή, βεβαιωθείτε ότι οι δυνατότητες της καλύπτουν τις ανάγκες σας.
Design
Η ομορφιά είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες σε συνεργασία πολλές φορές με γνωστούς σχεδιαστές κατασκευάζουν κινητά που διακρίνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση.
Οι συγκεκριμένες συσκευές κατατάσσονται στην κατηγορία των fashion phones και κατά κανόνα στοιχίζουν περισσότερο από τις κοινές συσκευές χωρίς ωστόσο να προσφέρουν καλύτερες λειτουργίες. Όπως και στην περίπτωση των slim κινητών θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την εργονομία τους, ώστε να διαπιστώσετε αν είναι άνετη η χρήση τους.
Επιλέγοντας με κριτήριο την οθόνη.
Κάθε κινητό διαθέτει οθόνη. Ωστόσο δεν είναι όλες ίδιες. Η ποιότητα και οι ικανότητες τους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση τους, ενώ επιπρόσθετα η ανάλυση τους καθορίζει την ευκρίνεια, αλλά και το πλήθος των πληροφοριών που μπορούν ταυτόχρονα να εμφανίσουν. Ορισμένα κινητά διαθέτουν ακόμα και σήμερα ασπρόμαυρες οθόνες ανάλογες με αυτές που ενσωμάτωναν οι συσκευές της περασμένης δεκαετίας. Μπορούν να απεικονίσουν μόνο δυο χρώματα (άσπρο και μαύρο ) ενώ η ανάλυση τους είναι κατά κανόνα αισθητά μικρή.. οι κατασκευαστές συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν σε ορισμένες απλές συσκευές ώστε να περιορίσουν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό το τελικό κόστος. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακές όπως οι έγχρωμες ωστόσο έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την υπερβολικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Γι αυτό το λόγο ορισμένες εταιρείες επιλέγουν οθόνες αυτής της μορφής ως δευτερεύουσες σε μοντέλα με καπάκι.
Τεχνολογία
Πολλοί διαφορετικοί και πολύπλοκοι παράγοντες καθορίζουν την ποιότητα των έγχρωμων οθονών. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η τεχνολογία κατασκευής τους. Οι οθόνες STN χρησιμοποιούνται κυρίως σε απλές συσκευές αφού η παραγωγή τους δεν κοστίζει ακριβά. Μειονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ο αργός ρυθμός ανανέωσης των απεικονιζόμενων πληροφοριών και τα συνήθως ξεθωριασμένα χρώματα. Τα περισσότερα έγχρωμα LCD που απαντώνται ωστόσο σε κινητά είναι TFT. Χαρακτηριστικό τους η συνήθως άριστη απεικόνιση των χρωμάτων και η πολύ γρήγορη ανανέωση τους. Μειονέκτημα τους η υψηλή κατανάλωση ενέργειας που μειώνει αισθητά την αυτονομία του τηλεφώνου. Για τον λόγο αυτό πολλοί κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στη λήψη διαφόρων μέτρων όπως οι καταστάσεις ύπνου η νάρκης που τις απενεργοποιούν όταν το κινητό βρεθεί για αρκετή ώρα σε κατάσταση αναμονής.
Ανάλυση-χρωματικό βάθος.
Η ανάλυση εκφράζεται με τον αριθμό των πιξελς (εικονοστοιχειων) κάθε οθόνης. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση τόσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να παρουσιαστούν ταυτόχρονα. Μια μέση ανάλυση οθόνης αυτή τη περίοδο είναι 170χ220 pixels ωστόσο υπάρχουν αρκετές συσκευές με LCDs των 240χ320 pixels. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη σχέση ανάλυσης /φυσικών διαστάσεων. Όπως και στις τηλεοράσεις το μέγεθος ενός display εκφράζεται σε ίντσες της διαγωνίου του.
Φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διαγώνιος τόσο πιο ευκρινείς θα είναι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό. Το 240χ320 pixels πάντως τείνουν να καθιερωθούν ως στάνταρ αφού ο συγκεκριμένος λόγος ανάλυσης είναι παρόμοιος με αυτόν των οθονών των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να παρουσιάσει μια έγχρωμη οθόνη καθορίζει την ποιότητα των απεικονιζόμενων γραφικών σε αυτήν.
Όσα περισσότερα είναι τα χρώματα τόσο πιο ικανοποιητικά θα προβληθούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο αλλά και τα στοιχεία του περιβάλλοντος εργασίας.
Οι πρώτες έγχρωμες οθόνες των κινητών παρουσίαζαν 256 χρώματα. Μετά ακολούθησαν οι οθόνες των 4096 και των 65536 χρωμάτων.
Αυτή τη περίοδο επικρατούν στην αγορά οι οθόνες με 262144 χρώματα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές που απεικονίζουν 16,7 εκατομμύρια χρώματα. Για την αποφυγή άσκοπων συγκρίσεων θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αριθμός των χρωμάτων που μπορεί να απεικονίσει μια οθόνη καθορίζεται από το χρωματικό της βάθος. Αυτό εκφράζει τον αριθμό των μπιτ που χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση ενός χρώματος σε ένα pixel. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των bit τόσο περισσότερα τα χρώματα.
Οι μονόχρωμες οθόνες έχουν χρωματικό βάθος 1bit δηλαδή 21 χρώματα. Μια οθόνη 12 bit παρουσιάζει 212 χρώματα, δηλαδή 4096. εφόσον ο αριθμός των χρωμάτων μετριέται σε δυνάμεις του 2 δεν είναι δυνατόν μια οθόνη να παρουσιάζει 262.144 χρώματα και μια άλλη 260.000. Και οι δυο παρουσιάζουν ακριβώς 218 χρώματα, ενώ οι μικρές διαφορές που παρατηρούνται συνήθως στα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις που πολλές φορές μπερδεύουν τους καταναλωτές.
Επιλέγοντας με κριτήριο την ψηφιακή φωτογραφία.
Σχεδόν όλα τα κινητά που διατίθενται στην αγορά ενσωματώνουν ψηφιακή κάμερα. Η ανάλυση τους μετριέται σε αριθμό megapixels. Ο αριθμός αυτός εκφράζει στην πράξη την ποιότητα και την καθαρότητα των εικόνων, η οποία όμως μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο όταν αυτές μεταφερθούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή η να εκτυπωθούν. Αν σκοπεύετε να κρατήσετε τις φωτογραφίες που θα απαθανατίσετε με το κινητό, τότε θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο που η ψηφιακή του κάμερα να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάλυση.
Σε γενικές γραμμές οι φωτογραφίες με ανάλυση 2 megapixel η καλύτερη μπορούν να εκτυπωθούν σε επιφάνεια 10χ15 εκατοστών, χωρίς να παρατηρούνται θολά σημεία η παραμορφώσεις. Όσο χαμηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο λιγότερες λεπτομέρειες καταγράφονται στις φωτογραφίες και σίγουρα αν επιχειρηθεί η εκτύπωση τους το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.
Οι ψηφιακές κάμερες ανάλυσης VGA είναι ιδανικές για την διαμοίραση των φωτογραφιών με MMS και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο ο αριθμός των megapixel δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των φωτογραφιών. Αρκετά χαρακτηριστικά μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Το κυριότερο από αυτά είναι η ποιότητα των οπτικών τμημάτων του φακού. Λόγω των φυσικών τους ιδιοτήτων, οι φακοί με μεγαλύτερη διάμετρο αποδίδουν καλύτερες φωτογραφίες και καταγράφουν περισσότερες λεπτομέρειες. Μια ακόμη σχετική λειτουργία είναι αυτή της αυτόματης εστίασης η auto focus.
Η χρήση της επιτρέπει τον υπολογισμό ανάμεσα στον φακό της κάμερας και το προς φωτογράφηση αντικείμενο. Στη συνέχεια ο φακός εστιάζει σωστά στο θέμα, ώστε αυτό να καταγράφεται χωρίς θολούρες και όσο το δυνατόν πιο καθαρά. Η ύπαρξη της αυτόματης εστίασης είναι κάτι που θα πρέπει να αναζητήσετε, αν θέλετε ευκρινείς φωτογραφίες. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των λήψεων είναι η ύπαρξη φλας (με λευκό led η με αέριο ξένον με το δεύτερο να πλεονεκτεί ασύγκριτα) καθώς και οι ψηφιακές ευκολίες που βελτιώνουν τη λήψη, διορθώνουν τα χρώματα, αυξομειώνουν τη φωτεινότητα και σταθεροποιούν τις εικόνες.
Το ζουμ είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να εκτιμηθεί. Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ψηφιακό ζουμ αφού η μεγέθυνση των αντικειμένων πραγματοποιείται με τη μέθοδο του διπλασιασμού του μεγέθους των καταγεγραμμένων pixels. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των εικόνων. Αντίθετα το οπτικό ζουμ γίνεται στο φακό και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καθαρό. Δυστυχώς το οπτικό ζουμ δεν παρέχεται παρά μόνο σε ελάχιστα κινητά αφού συνήθως προϋποθέτει την ύπαρξη μηχανικών τμημάτων τα οποία αυξάνουν τον όγκο της κατασκευής.
Επιλέγοντας με κριτήριο τη συνδεσιμότητα.
Η συνδεσιμότητα εκφράζει τόσο τις ικανότητες αλληλεπίδρασης του κινητού με άλλες ψηφιακές συσκευές όσο και τις δυνατότητες του στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το συγκεκριμένο κριτήριο μπορεί να είναι πιο ειδικευμένο από τα υπόλοιπα, ωστόσο αφορά τόσο τους απλούς χρήστες όσο και τους περισσότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία. Χαρακτηριστικά όπως το blue tooth η θύρα υπέρυθρων και πρόσφατα το Wi-Fi διευκολύνουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό λειτουργίες όπως τη χρήση ασύρματων ακουστικών, την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες συσκευές (κινητά υπολογιστές PDAs φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές) την πρόσβαση στο internet σε γρήγορες ταχύτητες κ.α. Προτού επιλέξετε ένα κινητό αξιολογώντας τις δυνατότητες του σε αυτό το τομέα θα πρέπει αρχικά να δείτε αν αυτές σας ενδιαφέρουν. Εφόσον επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ασύρματο ακουστικό η να ανταλλάσσετε φωτογραφίες ήχους και άλλα αρχεία με τα οικεία σας πρόσωπα χωρίς χρέωση, σίγουρα θα πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με blue tooth.
Αν επιθυμείτε την ασύρματη πρόσβαση σε τοπικά δίκτυα υπολογιστών που προσφέρονται σε εργασιακούς αλλά και δημόσιους χώρους, θα χρειαστείτε κινητό με υποστήριξη Wi-Fi. Αν θέλετε να συγχρονίσετε τις επαφές, τις σημειώσεις και τα γεγονότα του ημερολογίου με το Microsoft Outlook αλλά και εφ όσον επιθυμείτε να μεταφέρετε στο κινητό από τον υπολογιστή σας μεγάλο όγκο δεδομένων όπως τραγούδια, βίντεο κ.α. συνιστάται η αγορά ενός κινητού με καλώδιο USB.
Οι επαγγελματίες χρήστες καθώς και όσοι επιθυμούν την ασύρματη πρόσβαση στο ιντερνετ θα πρέπει να επιλέξουν μια συσκευή που να υποστηρίζει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες επιτρέπουν την ταχύτατη λήψη πληροφοριών και διευκολύνουν την πλοήγηση στο intermet, την ανάκτηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τη δημοσίευση περιεχομένου σε blocks κ.α.
Αν το internet δεν είναι μέρος της καθημερινότητας σας μπορείτε να αρκεστείτε σε μια απλή συσκευή δεύτερης γενιάς, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποστηρίζει τις απλές υπηρεσίες GPRS οι οποίες επαρκούν για το κατέβασμα Java παιχνιδιών φόντων και μελωδιών από τα δίκτυα των παροχων κινητών τηλεφωνίας.
Το 3G είναι πάντως απαραίτητη προϋπόθεση για τη πρόσβαση σε υπηρεσίες Mobile TV, πραγματοποίηση βίντεο κλήσεων αλλά και την λήψη ολοκληρωμένων τραγουδιών από τα συγκεκριμένα portals.
Επιλέγοντας με κριτήριο τον αποθηκευτικό χώρο.
Τα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και για την ακρόαση μουσικής. Ωστόσο, οι δυο αυτές ιδιαίτερα δημοφιλείς λειτουργίες έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Τα κινητά που τις παρέχουν θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία αναρίθμητων φωτογραφιών και πολλών τραγουδιών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση μιας ψηφιακής κάμερας τόσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν οι φωτογραφίες που θα ληφθούν με αυτήν.
Για παράδειγμα, μια εικόνα στα 3,2 megapixels απαιτεί περίπου έως και 1ΜΒ αποθηκευτικού χώρου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μουσική. Τα ψηφιακά αρχεία που περιέχουν μουσική ικανοποιητικής ποιότητας και διάρκειας περίπου 3 λεπτών θα καταλάβουν από 3 έως 5 ΜΒ πολυτίμου χώρου. Είναι λογικό λοιπόν ότι μια συσκευή που παρέχει μικρή εσωτερική μνήμη ανεξάρτητα από το αν διαθέτει κάμερα και MP3 Player, δεν θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τις λειτουργίες της.
Προτού επιλέξετε μια συσκευή θα πρέπει να γνωρίζετε το διαθέσιμο χώρο της εσωτερικής της μνήμης. Όσο μεγαλύτερος είναι τόσο το καλύτερο. Πάντοτε όμως θα είναι περιορισμένος και δεν θα μπορεί να επεκταθεί, ώστε να επιτραπεί η φιλοξενία ακόμη περισσότερων αρχείων. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες λειτουργίες θα πρέπει να επιλέξετε μια συσκευή με υποδοχή για την τοποθέτηση καρτών μνήμης. Οι συγκεκριμένες κάρτες έχουν συνήθως το μέγεθος γραμματοσήμου και τοποθετούνται εύκολα στο κινητό.
Μια κάρτα ονομαστικής χωρητικότητας 1 GB μπορεί να χωρέσει 1.000 φωτογραφίες υπερυψηλής ανάλυσης η 200 περίπου τραγούδια. Το κόστος για την απόκτηση της είναι πλέον αρκετά χαμηλό και δεν θα δυσκολευτείτε να τις βρείτε σε κάθε κατάστημα του χώρου. Φροντίστε ωστόσο να επιλέξετε την κάρτα που είναι συμβατή με το κινητό σας, αφού διατίθενται πολλοί και διαφορετικοί τύποι.
Αποφασίζοντας.
Πολλοί ακόμη παράγοντες μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μιας συσκευής. Εκτός από τα κριτήρια που αναλύσαμε διεξοδικά, η απόφαση μπορεί να επηρεασθεί από την ύπαρξη ειδικευμένων χαρακτηριστικών. Κάποιος χρήστης νεαρής ηλικίας ίσως να θέλει ραδιόφωνο FM, ενώ κάποιος επαγγελματίας να προτιμά να συντάσσει μηνύματα και να οργανώνει τις υποχρεώσεις του με πληκτρολόγιο QWERTY. Ευτυχώς στην αγορά υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές που σίγουρα δεν θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε την πλέον κατάλληλη για τις προσωπικές σας ανάγκες.
Μην παρασυρθείτε από τις πρόσφορες των καταστημάτων και μην επιλέξετε με κλειστά μάτια ένα τηλέφωνο. Θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για τις δυνατότητες του από έγκυρες πηγές και παράλληλα να είστε βέβαιοι για την επιλογή σας διότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Γιάννης Πετσέλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.