Ξεκινάει αύριο το παζάρι της Μεσσήνης και θα διαρκέσει έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.
Ο χώρος τέλεσής του ανήκει κατά το ήμισυ στον Δήμο και ένα μεγάλο τμήμα στην εκκλησία, όπου και βρίσκεται η ιεράς εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «η ιστορηθείσα υπό του Αποστόλου Λουκά Ιεροτάτου η Οδηγήτρια», ώστε να διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη στο διάβα του χρόνου.
Η παράδοση και η ιστορία της ......
ίδρυσης της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, επί της κορυφής του όρους Ιθώμη, είναι στενά συνδεδεμένη με την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι η ιερά εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας απολαμβάνει πολύ μεγάλου σεβασμού υπό του ευσεβούς και φιλόθρησκου μεσσηνιακού λαού, και αυτός ο σεβασμός και η πίστη των χριστιανών ήτο θερμός και μεγάλος από τους παλαιούς χρόνους και με την ίδια ευλάβεια συνεχίζεται αμείωτος ως σήμερα.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η μεταφορά και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας γίνεται σε ανάμνηση της διάσωσης των κατοίκων της πόλης και της γύρω περιοχής από το λοιμό που είχε πέσει κατά το 17ο αιώνα. Με τη μεταφορά της θαυματουργού εικόνας στη Μεσσήνη εξαφανίσθηκε η θανατηφόρος νόσος.Το πανηγύρι γινόταν τότε στις 23 Αυγούστου, όταν η εκκλησία γιορτάζει και τιμά την απόδοση της κοίμησης της Θεοτόκου.
Αυτή την ημέρα κατέβαινε η εικόνα από την Ιερά Μονή Βουλκάνου στο μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής. Όμως, το 1927 αποφασίσθηκε η κάθοδος της εικόνας να γίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου και η εξήγηση που δίνεται στην αλλαγή αυτή είναι το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε και εμπορικό πανηγύρι. Ήδη από την δεκαετία 1850 – 1860 το πανηγύρι ετελείτο επί τριήμερο. Ήδη είχε εφαρμοσθεί από το 1923 το νέο ημερολόγιο και η μετάθεση έγινε προκειμένου να έχουν συλλεγεί και πωληθεί τα βασικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής (σύκα, σταφίδες). Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να προχωρήσουν στις αγορές τους στο πανηγύρι, που γνώριζε πρωτοφανή συρροή εμπόρων από διάφορα σημεία της χώρας.
Ο χώρος στον οποίο γινόταν και συνεχίζεται το εμπορικό πανηγύρι ήταν η περιοχή γύρω από το Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, στην «Πανηγυρίστρα».
Σε χώρο που ανήκει στην Ιερά Μονή Βουλκάνου και σε άγνωστο χρόνο είχαν κατασκευαστεί τα λεγόμενα ως σήμερα ακόμη «μπεζεστένια». Πρόκειται για στεγασμένους χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την έκθεση εμπορευμάτων. Φαίνεται πως ο χώρος είχε πάντα τέτοια χρήση, γιατί η λέξη είναι τούρκικη και ερμηνεύεται ως «σύνολο καταστημάτων μέσα σε στοά».
Τέτοια είναι και η μορφολογία του χώρου, που διατηρεί τα αρχικά μορφολογικά χαρακτηριστικά.
Πηγή: Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.