Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Επιχείρηση «ανοικτόν και τις Κυριακές» τώρα για τα καταστήματα

Και μετά την απελευθέρωση των προσφορών, τι; Το ωράριο των καταστημάτων και συγκεκριμένα η αργία της Κυριακής, θα είναι η επόμενη «μεταρρυθμιστική» κίνηση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στο χώρο του λιανικού εμπορίου, λένε οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια στους διαδρόμους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να θεσμοθετηθεί άλλη μία Κυριακή με ανοικτά καταστήματα τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για 5 ή 8 επιπλέον Κυριακές, κατά τα...

πρότυπα και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Προσεκτικά βήματα
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες να ανοίξει το φάκελο «Αργία Κυριακής», διερευνώντας κατ’ αρχήν τις διαθέσεις τόσο των εμπόρων όσο και των εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι αποτελούν τον πιο «σκληρό πυρήνα» των αντιδρώντων σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία των καταστημάτων, έστω και για λίγες Κυριακές του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει ήδη το έδαφος για να ανοίξει η συζήτηση για «μία ακόμη Κυριακή τον Δεκέμβριο».

Πέρσι είχε επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων της Αθήνας και την τελευταία Κυριακή του Δεκεμβρίου, ως έκτακτο μέτρο, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από τα εκτεταμένα επεισόδια. Στα σχέδια του υπουργείου είναι σε πρώτη φάση να επαναληφθεί το περσινό πείραμα, να μονιμοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση το άνοιγμα των καταστημάτων μία ακόμη Κυριακή το Δεκέμβριο και βεβαίως να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, καθώς εκτιμά ότι αντιμετωπίσθηκε πολύ θετικά από τους καταναλωτές.

Ως αντιστάθμισμα, θα δώσει μια ημέρα επιπλέον αργία σε εμπόρους και υπαλλήλους, ενώ θα προβλέπεται αυξημένη αμοιβή για τους εμποροϋπαλλήλους που θα δουλέψουν αυτή την Κυριακή.

Οι πρώτες νύξεις έχουν γίνει ήδη προς στελέχη των εμπορικών συλλόγων και των εμποροϋπαλλήλων, αλλά μάλλον η «υποδοχή» δεν ήταν και η καλύτερη. «Δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο συζήτησης», τονίζει στέλεχος του εμπορικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από το παρεμπόριο, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.

Αντιδράσεις
«Θα ήταν προτιμότερο, υπογραμμίζει, να μην επιχειρήσει το υπουργείο να ανοίξει το θέμα της Κυριακής και μάλιστα σε μία περίοδο που υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην αγορά λόγω των ρυθμίσεων που προώθησε χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση, για τις προσφορές και τα ‘παζάρια’».

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το θέμα της μίας επιπλέον Κυριακής το Δεκέμβριο θα ανοίξει το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Από εκεί και πέρα, τονίζουν, όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Οσο θα παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο εκλογών έστω και το Μάρτιο, πολύ δύσκολα θα τολμήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει με δική της πρωτοβουλία σε ένα γενικότερο άνοιγμα του φακέλου της αργίας της Κυριακής.

Η πρωτοβουλία, όμως, μπορεί να προέλθει «εκ των ένδον», δηλαδή από φορείς της αγοράς που επιθυμούν να «ανοίξουν παραθυράκια» για τη λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο.

Ενας τέτοιος φορέας είναι ο ΣΕΛΠΕ (σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα), ο οποίος πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα, αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

Υπέρμαχοι και αντίπαλοι

Το κύριο επιχείρημα των υπέρμαχων της μεταρρύθμισης είναι ότι με τη διεύρυνση του ωραρίου θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, που θα έχουν περισσότερο χρόνο για τις αγορές τους, ενώ θα ενισχυθεί και ο ανταγωνισμός.

Αντίθετα, οι υπέρμαχοι του συνθήματος «Ποτέ την Κυριακή», τονίζουν ότι θα αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και θα ενισχυθεί η τάση περαιτέρω συγκεντροποίησης της αγοράς, ενώ ο τζίρος θα παραμείνει ο ίδιος, αφού τα προς κατανάλωση εισοδήματα θα παραμείνουν αμετάβλητα. «Απλά, υποστηρίζουν, μοιράζουμε την ίδια πίτα σε επτά μέρη αντί για έξι».

Διχασμένοι εμφανίζονται και οι καταναλωτές, οι οποίοι μάλιστα καταλήγουν ακόμη και σε αντιφατικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΕΒΕΑ και του ΣΕΛΠΕ, οι 8 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από το σημερινό ωράριο, αλλά οι 6 στους 10 θεωρούν ότι ένα ελαστικότερο ή πλήρως απελευθερωμένο ωράριο θα λειτουργούσε προς όφελος του καταναλωτή. Ειδικότερα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι καταναλωτές εμφανίζονται μοιρασμένοι, με ελαφρά υπεροχή των αντιτιθέμενων σε κάτι τέτοιο. Το 51% δηλώνει ότι δεν θέλει ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές, ενώ το 49% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης.

Τι ισχύει στο εξωτερικό
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γαλλία, ωστόσο, φαίνεται ότι έδωσαν την αφορμή για να επιχειρηθεί και στη χώρα μας το «δεύτερο βήμα», που στοχεύει στον πολλαπλασιασμό των Κυριακών που δεν θα είναι αργίες. Στο νέο επεισόδιο του σίριαλ που ανεβαίνει σταθερά στη σκηνή κάθε φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια, θα πρωταγωνιστήσουν δύο προτάσεις που έχουν διατυπωθεί παλαιότερα:

* Από τον Δ. Σιούφα, όταν κατείχε τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, για 5 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα, κατανεμημένες στις παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και των δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων (χειμερινές και θερινές).
* Από τον ΣΕΛΠΕ, για 8 Κυριακές: η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο).

Ένα παρεμφερές σύστημα ισχύει, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, στην Ισπανία, όπου τα καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργούν μία Κυριακή το μήνα.

Επίσης, στη Νορβηγία τα καταστήματα είναι ανοικτά το Δεκέμβριο και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Στην Ολλανδία η αγορά λειτουργεί 12 Κυριακές το χρόνο και στο Λουξεμβούργο έξι Κυριακές.

Κατάργηση
Η αργία της Κυριακής, σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες της Νέας Διεύρυνσης, όπου τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σλοβακία κ.λπ.), καθώς επίσης και στην Αγγλία, την Πορτογαλία κ.α.

Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Αυστρία η αγορά είναι κλειστή τις Κυριακές, ενώ στη Γαλλία με πρόσφατη ρύθμιση ελαστικοποιήθηκε περαιτέρω το καθεστώς της αργίας της Κυριακής.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.