Απορρίπτουν οι Βρυξέλλες το αίτημα για σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση...συμμόρφωση της με το κοινοτικό δίκαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ερχόμενων ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης την απόφαση της για απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής πλευράς το οποίο υποβλήθηκε μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Μάρτιος 2009). Έτσι είναι προ των πυλών επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς 140.000 γυναικών καθώς απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 17 χρόνια.
Το...τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο που η ............
κυβέρνηση εξετάζει σειρά σκληρών εισπρακτικών μέτρων προσμετρώντας παράλληλα και το κοινωνικό κόστος ενόψει των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων. Επιπλέον θα πρέπει να «διαγράψει» τα σχέδια της για σταδιακή εξίσωση με χρονικό ορίζοντα 10έτιας.
Πιο αναλυτικά οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή στέκεται στην καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και καλεί την ελληνική κυβέρνηση ή να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή να μειώσει τα αντίστοιχα των ανδρών κάτι βέβαια που θεωρείται αδύνατο.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για την ισότητα μεταχείρισης ανδρών και γυναικών καθώς στην χώρα μας οι συντάξεις προκύπτουν ως ποσοστό του μισθού και ως εκ τούτου αποτελούν τη συνέχεια του. Με αυτό το δεδομένο ισχυρίζεται ότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 141 της Συνθήκης. Σε αυτό σημειώνεται πως «κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής των ανδρών και των γυναικών για όμοια εργασία ή εργασία της ίδιας αξίας».
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως οι συνταξιοδοτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2003 και μετά, ενέχουν λιγότερο ευνοϊκούς όρους συνταξιοδότησης για τους άνδρες σε σχέση με τους αντίστοιχους όρους που αφορούν στις γυναίκες.
Συνεπώς οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν παραβιάσεις του άρθρου 141 της Συνθήκης. Οι «ενστάσεις» της Επιτροπής μεταξύ των άλλων αφορούν στις ακόλουθες ρυθμίσεις:
-Από το 2003 η σύνταξη των γυναικών, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 1998 μπορεί να καταβληθεί μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους . Μειώνεται δε κατά το 1/267 του ποσού για κάθε μήνα που υπολείπεται από την έναρξη καταβολής μέχρι τη συμπλήρωση της κατά περίπτωση ηλικίας συνταξιοδότησης. Από την ίδια χρονιά η σύνταξη των ανδρών, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 1998 καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 60ου έτους .
Σύμφωνα με την Επιτροπή στην περίπτωση αυτή υπάρχει διακριτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γι΄ αυτό ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να προσαρμόσουν την ελληνική νομοθεσία στο Κοινοτικό Δίκαιο.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.