Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Πανδημία γρίπης πλέον στην Ελλάδα - Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο

Άρχισε και επισήμως η πανδημία της γρίπης στην χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ιός Η1Ν1 έχει πλέον περάσει στον γενικό πληθυσμό, αν και προς το παρόν η διασπορά του είναι μικρή.
Ωστόσο πρόσθεσε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, και εφ’ όσον η εξέλιξη της πανδημίας συνεχιστεί ως έχει, είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί ένας στους τρεις Έλληνες. Αν, όμως, συμβεί μετάλλαξη του ιού προς το χειρότερο, μπορεί να έχει προσβληθεί ποσοστό έως 54% του πληθυσμού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε πως τα παραπάνω αποτελούν «εκτιμήσεις και προβλέψεις της Παγκόσμιας ...

Επιστημονικής Κοινότητας. Βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία, βασίζονται σε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα».

Όπως είπε, από τα 201 κρούσματα που ανιχνεύτηκαν έως σήμερα στις 8 το πρωί στη χώρα μας, το 78% είναι σε ταξιδιώτες. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται από τους ταξιδιώτες (δευτερογενής μετάδοση), αλλά και ο αριθμός εκείνων που νοσούν δίχως να μπορεί να εντοπιστεί η πηγή της μολύνσεώς τους.

Είναι ενδεικτικό πως με βάση τα σημερινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), τα «ορφανά» κρούσματα της νέας γρίπης - δηλαδή εκείνα για τα οποία παραμένει μυστήριο πως και που μολύνθηκαν - ανέρχονται σε 22 από 12 που ήταν έως την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης πως η νόσος προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών και δεν απέκλεισε να καταγραφούν θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας της.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η πανδημία; Από 12 έως 15 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.

Από Οκτώβριο ο εμβολιασμός

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως από τον Οκτώβριο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης.

Συνολικά, θα εμβολιαστούν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα μας: τα παιδιά ηλικίας άνω του 1 έτους και οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων (ουσιαστικά μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και νέοι ηλικίας έως 30 ετών), όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Προτεραιότητα, όμως, έχουν οι επαγγελματίες της Υγείας, οι κτηνοτρόφοι και οι ομάδες του πληθυσμού που εμπλέκονται με ασθενείς.

Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις, ενώ η χώρα μας έχει παραγγείλει συνολικώς 8 εκατομμύρια δόσεις στις πέντε πολυεθνικές εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος εξήγησε πως το πανδημικό εμβόλιο δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σε άλλους χώρους που προβλέπονται από το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας.

Σταθερός ο ιός

Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν ο ιός Η1Ν1 είναι γενετικά σταθερός - μόνον τρία περιστατικά σε όλο τον κόσμο (σε Δανία, Ιαπωνία και μια Αμερικανίδα στο Χονγκ Κονγκ) έχουν αναπτύξει αντοχή στο ένα από τα δύο αντιϊικά φάρμακα που τον καταπολεμούν.

Ωστόσο, η εξάπλωσή του είναι ραγδαία και πλέον σε χώρες με χιλιάδες κρούσματα - όπως οι ΗΠΑ και η Δανία - έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια αναχαίτισής του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν χορηγούνται πλέον αντιϊικά φάρμακα για προληπτικούς λόγους, όπως γινόταν έως πρότινος, αλλά μόνον για θεραπευτικούς - εάν και εφ' όσον όμως το απαιτεί η κατάσταση ενός ασθενούς, διότι αν η συμπτωματολογία του είναι ήπια, υποβάλλεται στην απλή αγωγή που συνιστάται για την κοινή, εποχιακή γρίπη.

Τι πρέπει να κάνουμε

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως τα καλύτερα όπλα εναντίον της νέας γρίπης είναι η σύνεση, η ψυχραιμία και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής, σύμφωνα με τους ειδικούς:

* Να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίζετε με διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ ή με υγρά αλκοολούχα μαντηλάκια μιας χρήσης.

* Προσπαθήστε να έχετε καλή φυσική κατάσταση – με άλλα λόγια, να κοιμάστε καλά, να περπατάτε καθημερινά, να ελέγξετε το στρες σας, να πίνετε άφθονα υγρά και να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα.

* Μην τρίβετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με γυμνά χέρια.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν φταρνίζεστε ή βήχετε και να το πετάτε αμέσως μετά στα σκουπίδια.

* Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άρρωστους ανθρώπους.

Όσοι νοσήσουν και όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα:

* Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα όμοια με αυτά της νέας γρίπης (δηλαδή πυρετό με βήχα ή πονόλαιμο), πρέπει να θέτουν τον εαυτό τους σε κατ΄ οίκον περιορισμό για επτά ημέρες έπειτα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους.

* Όσοι διατρέχουν αυξημένη κίνδυνο επιπλοκών, εάν μολυνθούν με τον ιό της νέας γρίπης, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, καθώς και τα φιλιά και τις αγκαλιές με άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό ή έχουν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες. Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, οι έγκυοι και οι ηλικιωμένοι.

Πάντως, η συμβουλή «όχι αγκαλιές και φιλιά με ταξιδιώτες» δεν θα έβλαπτε να ακολουθηθεί από όλους και όχι μόνον απ' όσους κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιπλοκές...
ΤΑ ΝΕΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.