Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Προς επέκταση ζώνης σε όλο το νομό Μεσσηνίας το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα» για το ελαιόλαδο σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, μετά την απόρριψη της ένστασης, που είχε υποβάλει ο συνεταιρισμός Δολών, από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έτσι σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αποδοχή του αιτήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ και τα σχετικά έγγραφα θα προωθηθούν στις Βρυξέλλες για την κατοχύρωσή ή μη της ονομασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει περίπου ένα ........

χρόνο και δικαίωμα ένστασης σε κοινοτικό επίπεδο δεν έχουν πλέον Έλληνες παραγωγοί, αλλά ελαιοπαραγωγοί των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο με το οποίο ζητούσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας τη τροποποίηση είναι:

«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας αιτείται την τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισμένης ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, όπως αυτές ορίζονται στην αρ. 379567/20-08-1993 (ΦΕΚ Β 821/7-10-1993) Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω Ένωση αιτείται την τροποποίηση των παρακάτω προδιαγραφών:
α) Περιγραφή προϊόντος:
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Η ολική οξύτητα, η οποία εκφράζεται σε ελαϊκό οξύ κατά βάρος, δεν υπερβαίνει τα 0,50 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λαδιού.
- Οι σταθερές για τους δείκτες παρουσίας διαφόρων τύπων οξειδωμένων ουσιών στο ελαιόλαδο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις κατωτέρω τιμές κατά την τυποποίηση του ελαιολάδου:
Κ232: 2,00
Κ270: 0,15
- Δείκτης υπεροξειδίων δεν θα υπερβαίνει τα14 MeqO2/kg
- Ελαϊκό οξύ: >75%
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (άρωμα - γεύση - οσμή) του ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, δεν μεταβάλλονται και παραμένουν όπως στις αρχικές προδιαγραφές, με πράσινο έως πρασινοκίτρινο χρώμα, με φρουτώδη γεύση και εξαιρετικό άρωμα καρπού, οφειλόμενο στη μεγάλη αναλογία πτητικών αρωματικών ουσιών

ΟΛΗ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ
β) Γεωγραφική ζώνη παραγωγής:
Η γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται το ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, οροθετείται σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές που καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα και παράγεται το εν λόγω προϊόν και όχι μόνο οι περιοχές της επαρχίας Καλαμάτας.
γ) Μέθοδος παραγωγής:
Στη μέθοδο παραγωγής προστίθενται για την συγκομιδή του ελαιόκαρπου, η χρήση μηχανικών μέσων (χρήση ραβδιστικών μηχανών), διότι ο συγκεκριμένος τρόπος συγκομιδής αποτελεί πλέον συνηθισμένη διαδικασία κατά τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου στο Νομό Μεσσηνίας από τους ελαιοπαραγωγούς.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
Η μεταφορά του ελαιόκαρπου στους χώρους των ελαιοτριβείων γίνεται με πλαστικά άκαμπτα διάτρητα τελάρα ή σάκους κατασκευασμένους αποκλειστικά από φυτικά υλικά, χωρητικότητας 30-50 kg. Η μεταφορά στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός 24 ωρών και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διατήρησης του καρπού (αποθήκευση σε σκιερό μέρος και πάνω σε παλέτες για την κυκλοφορία του αέρα και την αποφυγή άμεσης επαφής με το έδαφος), έτσι ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση του. Η διατήρηση των ελιών μέχρι την έκθλιψή τους πρέπει να γίνεται σε δροσερό μέρος.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
Η επεξεργασία του ελαιόκαρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός 3 ημερών κατά ανώτατο όριο από της συλλογής του.
Ο ελαιόκαρπος, για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ - KALAMATA» ΠΟΠ, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
- δεν πρέπει να περιέχει ξένες ύλες,
- δεν πρέπει να έχει δακοπροσβολές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%,
- δεν πρέπει να περιέχει αλλοιωμένους καρπούς -σπασμένες ελιές, σάπιες κλπ- σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται σε κλασικά η φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 27 oC, της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη, όπως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας.
Η τοποθεσία των ελαιοτριβείων είναι υποχρεωτικά εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το κλίμα που επικρατεί στο Νομό είναι ιδανικό για την ελαιοκαλλιέργεια. Χαρακτηρίζεται ασθενές μεσογειακό (ξηροθερμικό - εύκρατο) έως υποτροπικό, χωρίς απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και με κατάλληλο ύψος και κατανομή βροχοπτώσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των άριστων συνθηκών του ετήσιου κύκλου της ελιάς. Ο χειμώνας είναι ήπιος, ενώ το καλοκαίρι εκτεταμένο και θερμό.
Το έδαφος είναι αργιλλοαμώδες με ουδέτερο ΡH, πολύ εύφορο στα πεδινά έως πετρώδες μικρής γονιμότητας στα ορεινά, όπου η καλλιέργεια της ποικιλίας είναι πολύ μικρή. Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών είναι λοφώδες και από μηχανικής απόψεως κατατάσσονται στα ελαφρά έως μέσης συστάσεως. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται κυρίως σε επικλινείς λοφώδεις εκτάσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό των δέντρων και την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Το σύνολο σχεδόν της παραγόμενης ποσότητας του ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, καθώς διαθέτει οξύτητες αρκετά πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο, ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης (Κ232) κυμαίνονται κάτω των ανωτέρω επιτρεπτών ορίων. Παράλληλα από αναλύσεις των λιπαρών οξέων στο ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ προκύπτει ότι, το 70 - 80% αυτών είναι μονοακόρεστα και το 10% πολυακόρεστα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κ.α) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης.
Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το χρόνο συγκομιδής και τον τρόπο επεξεργασίας στα ελαιοτριβεία.

ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ
Οι παράγοντες που προσδίδουν την άριστη ποιότητα στην πρώτη ύλη, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιόλαδου, είναι:
-ο συνδυασμός του άριστου κλίματος της περιοχής (μεγάλη περίοδος ηλιοφάνειας, άριστο ύψος βροχοπτώσεων περίπου 600 mm, κτλ),
-ο ήπιος χειμώνας και το εκτεταμένο θερμό καλοκαίρι
- τα ιδανικά εδάφη της περιοχής για την άριστη ανάπτυξη των ελαιόδεντρων,
- οι μέτριας έντασης άνεμοι και το λοφώδες της περιοχής (στο οποίο ευνοείται ο άριστος φωτισμός και αερισμός των ελαιώνων, στοιχεία που καθορίζουν την άριστη ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου), συντελούν ώστε το παραγόμενο ελαιόλαδο να είναι πλούσιο σε χρωστικές, με έντονο χρωματισμό και ευχάριστη γεύση,
- τα ελαφρά ασβεστολιθικά εδάφη με το ουδέτερο προς αλκαλικό ΡH,
- οι ικανοποιητικές συγκεντρώσεις φωσφόρου, καλίου, βορίου κ.α, επηρεάζουν τα μέγιστα, ώστε το ελαιόλαδο να είναι φυσικώς διαυγές και πλούσιο σε αρωματικές ουσίες.
- οι ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες των αγροτεμαχίων, με σεβασμό στο περιβάλλον και με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις,
- ο μικρός κλήρος, που επιτρέπει στους παραγωγούς την περιποίηση των αγροτεμαχίων τους με ιδιαίτερη φροντίδα,
- η σχολαστική διαδικασία της συγκομιδής του ελαιοκάρπου στο σωστό βαθμό ωρίμανσης, και
- οι άριστες συνθήκες επεξεργασίας του ελαιοκάρπου για την παραγωγή του ελαιόλαδου».

Πηγή: Αγροτύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.