Αισιοδοξία για τους παραγωγούς αποτελεί η έκθεση "Προβλέψεις στη Γεωργία 2009 - 2018", που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία (ΟΟΣΑ) και Ανάπτυξη και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), καθώς οι τιμές των αγροτικών πρώτων υλών θα καταγράψουν μέτρια άνοδο στις αγορές της τάξης του 10-30%.
Οι δύο διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι «η συνεχής αδυναμία της ευρύτερης οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των πρώτων υλών κατά τα ερχόμενα 2-3 χρόνια».
Ωστόσο, με την ανάκαμψη των οικονομιών, οι τιμές «θα ενισχυθούν στη συνέχεια».
Η πρόβλεψη για τις τιμές στον κλάδο «είναι χαμηλότερη σε ......
σχέση με την περσινή», όταν αναμενόταν να διαμορφωθούν κατά 40% υψηλότερα την ερχόμενη δεκαετία. Παρόλα αυτά, δεν προσδοκάται συρρίκνωση, «χάρη στην πρόσφατη περίοδο σχετικά υψηλών εισοδημάτων και τη σχετικά ανελαστική ζήτηση για τρόφιμα».
Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τότε που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα εκτινάχθηκαν και πυροδότησαν πληθωρισμό τροφίμων και εύφλεκτες καταστάσεις σε αρκετά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, από την Αϊτή και το Μπαγκλαντές ως την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη.
Αν και η κατάσταση σήμερα εκτιμάται ότι έχει αλλάξει, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να υπάρχει επιφυλακτικότητα καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο για το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, η έντονη αστάθεια των τιμών του αργού, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα λόγω της παραγωγής βιοκαυσίμων.
Όπως προβλέπει η έκθεση, οι τιμές των καλλιεργειών θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 10%-20% σε πραγματική βάση το 2009-18 έναντι του 1997-2006. Εκείνες των φυτικών ελαίων εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 30%. Οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών θεωρείται ότι θα αυξηθούν λιγότερο από εκείνες των καλλιεργειών, καθώς εκεί θα είναι μεγαλύτερο το βραχυπρόθεσμο πλήγμα από την κρίση.
Ειδικότερα, η τιμή του κρέατος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ εκείνες των γαλακτοκομικών αναμένεται να διαμορφωθούν οριακά υψηλότερες, ενισχυμένες από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα φυτικά έλαια. Καλλιέργειες και φυτικά έλαια αναμένεται να επωφεληθούν από τη μεγάλη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, αφενός λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, αφετέρου λόγω της αυξανόμενης χρήσης βιοκαυσίμων.
Σε κάποιες χώρες η απότομη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα προκάλεσε ταραχές, ενώ για τα βασικά είδη τροφίμων, άλλες χώρες προσπάθησαν να διατηρήσουν τις τιμές.
Για παράδειγμα, η Αργεντινή αύξησε τους εξαγωγικούς της δασμούς στην προσπάθειά να πιέσει τους παραγωγούς να πουλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην εγχώρια αγορά.
Όλη αυτή η αυξανόμενη τάση προκάλεσε γενική ανησυχία και οδήγησε τις οκτώ ισχυρές χώρες του κόσμου να συγκαλέσουν την πρώτη σύνοδο κορυφής των Υπουργών Γεωργίας, καθώς τέθηκε θέμα για την ασφάλεια των τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.