Επισημαίνοντας ότι ο Νομός μας ανήκει στις περιοχές της Ελλάδας που θα πληγούν από τις κλιματικές αλλαγές και δεδομένου του απειλούμενου προβλήματος λειψυδρίας, ο συνδυασμός «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας παρουσιάζει, σε ανοιχτή επιστολή, τα έργα, τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που θεωρεί απαραίτητο να αναληφθούν.
Ο Συνδυασμός, μέσω των κ.κ. Πετράκου και Πατσαρίνου, που υπογράφουν το πλάνο προτάσεων, κρίνει αναγκαία, μεταξύ άλλων, «τη σύσταση Υπουργείου Περιβάλλοντος, την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Μελετών (ως ουσιαστικό εργαλείο στην ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων ανά λεκάνη απορροής και να μην αποτελέσουν απλώς μια θεωρητική προσέγγιση), του καθορισμού του αιγιαλού κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Νομού (σήμερα έχει υλοποιηθεί περίπου το 60%) και την οριοθέτηση όλων των ρεμάτων, καθώς και την ενεργοποίηση κι έλεγχο της εφαρμογής της Νομαρχιακής κανονιστικής .........
απόφασης επιβολής μέτρων για την προστασία του υδατικού δυναμικού του Νομού μας που ψήφισε το 2005 το Νομαρχιακό Συμβούλιο».
Ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν, η «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» θεωρεία πολύτως απαραίτητη «την κατασκευή μικρών φραγμάτων ταμίευσης επιφανειακών νερών σε θέσεις που ήδη έχουν υποδειχθεί και σε περιοχές που αποδεδειγμένα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό άρδευσης με προτεραιότητα (Μιναγιώτικο, Μαύρη Λίμνα, Σελλά, Γιαννούζαγα, Αίπης, φράγμα του Αρκαδικού στο Κρίτσι κ.λπ.). Ιδιαίτερα πρέπει να προωθηθούν τα έργα ύδρευσης που προτείνονται από το ΙΓΜΕ με βάση την πρόσφατη Προγραμματική Σύμβαση ΙΓΜΕ - ΚΕΔΚΕ - ΥΠΕΣΔΔΑ 2008, τα οποία είναι άμεσης εκτέλεσης από πλευράς αναγκαίου χρόνου και δαπάνης, αλλά και μεικτά έργα μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού τα οποία έχουν διαδημοτικό χαρακτήρα. Μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει και η Ν.Α.Μ.», σημειώνουν.
Επίσης προτείνουν: Κατασκευή των 6 λιμνοδεξαμενών και των 13 υδατοδεξαμενών. Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών σταθμών σε πόλεις πάνω από 2.000 κατοίκους. Επισκευή, συντήρηση και σύγχρονη παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης. Καταγραφή όλων των υδρογεωτρήσεων στον Νομό και καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου των αντλούμενων υπόγειων νερών.
Επισκευές και συντηρήσεις στα υπάρχοντα συστήματα ύδρευσης. Ποιοτικούς ελέγχους που υποδεικνύονται από την Οδηγία 2000/60 για τα επιφανειακά και υπόγεια νερά σε πρόγραμμα νομαρχιακό, ώστε «να μην περιμένουμε την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων η οποία μεθοδεύει την υλοποίηση ενός γενικού ενδιαφέροντος έλεγχο τυπικής σημασίας και όχι ουσιαστικής σε περίπου 230 υδροσημεία σε όλη την εθνική επικράτεια». Σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμύρων και διαρκή καθοδήγηση κι ενημέρωση των πολιτών.
Πηγή: Επικαιρότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.