Σημαντική επιτυχία για το μεσσηνιακό και ειδικότερα το κρασί της Τριφυλίας συνιστά η συμπερίληψη δύο οίνων μεταξύ εκείνων που δοκιμάζει, αξιολογεί και προτείνει το αμερικανικό περιοδικό Wine Advocate (σημαίνει «συνήγορος του κρασιού»). Πρόκειται για τα κρασιά με τις ονομασίες “Anny’s animus”, εσοδείας 2000, που είναι ερυθρός τοπικός οίνος Τριφυλίας, καθώς και «Φτελιά», του 1999, που επίσης είναι κόκκινο κρασί, τοπικός οίνος Τριφυλίας. Και τα δύο παράγονται από την εταιρεία «Μεσσηνιακοί Αμπελώνες-Κωνσταντίνος Τσώλης», που εδρεύει στο Μουζάκι, κοντά στους Γαργαλιάνους.
Το γεγονός ότι ένα περιοδικό με επιρροή στους καταναλωτές, και μάλιστα στους μύστες του κρασιού, ασχολείται με την Ελλάδα, τη βγάζει από την αφάνεια και τη γενικότητα ως παραγωγό χώρα. Πέραν αυτού, όταν απλοί τοπικοί οίνοι της Τριφυλίας τυγχάνουν δοκιμής και μπαίνουν σε μια λίστα επωνυμίας, έχοντας να ανταγωνιστούν κρασιά από ζώνες μεγάλης αναγνωρισιμότητας, όπως οι ζώνες ΟΠΑΠ της Ελλάδας, το γεγονός λέει πολλά για το μέλλον που έχει το τοπικό μας αμπελοτόπι.
Σημειώνεται πως παλιότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δρόμοι Κρασιού Τριφυλίας», ο .......
χημικός και οινολόγος Γιάννης Αλαγεωργίου είχε χαρακτηρίσει μιλώντας στο «Θ» «ευλογημένο αμπελοτόπι» την Τριφυλία, κάτι που δείχνει τι μπορεί να φέρει το μέλλον.
Αξιολόγηση
Τα δύο κρασιά της εταιρείας «Μεσσηνιακοί Αμπελώνες-Κωνσταντίνος Τσώλης» βαθμολογήθηκαν στη βάση εκατοντάβαθμης κλίμακας που χρησιμοποιεί το περιοδικό Wine Advocate, το οποίο εκδίδει ο δικηγόρος (γι’ αυτό και η ονομασία που σημαίνει «συνήγορος του κρασιού») Ρόμπερτ Πάρκερ. Τα κρασιά δοκίμασε και αξιολόγησε ο συνεργάτης του Μαρκ Σκουάιρς. Το μεν “Anny’s animus” βαθμολογήθηκε με 84, η δε «Φτελιά» με 83.
Η αξιολόγηση από ειδικούς είναι εκείνη που βγάζει τα καλά ελληνικά προϊόντα από την αφάνεια και τους προσδίδει επωνυμία. Σχετικά με το θέμα, η εξειδικευμένη μηνιαία εφημερίδα «Το Αμπελοτόπι», στο τεύχος Δεκεμβρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Εξαιρετικής σημασίας ντεμπούτο και μάλιστα με αξιόλογες βαθμολογίες, έκανε το ελληνικό κρασί στο διάσημο έντυπο The Wine Advocate, του γνωστού Αμερικανού οινοκριτικού Robert Parker Jr.
Οι βαθμολογίες και ένα γενικό σχόλιο, δημοσιεύθηκαν τέλη Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική σελίδα του εντύπου.
Πρόκειται για μία αναγνώριση που βάζει για πρώτη φορά την οινική Ελλάδα τόσο γερά στο παιχνίδι της αμερικανικής αγοράς κρασιού, αφού είναι γνωστή η επιρροή που ασκεί στις ΗΠΑ η προσωπικότητα του Ρόμπερτ Πάρκερ.
Η εξαιρετική αυτή επιτυχία αποτελεί κορύφωση των ήδη σημαντικών αποτελεσμάτων που έχει φέρει η συντονισμένη και σοβαρή δουλειά του All About Greek Wine, που λειτουργεί ως γραφείο προώθησης του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ.
“Η πρόσφατη αναφορά στο ελληνικό κρασί από το Wine Advocate φανερώνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον αναγνωριστεί ως χώρα παραγωγής κρασιών ποιότητας και αξίζει να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών”, δήλωσε στο “Αμπελοτόπι” η Σοφία Πέρπερα, διευθύντρια του AAGW. (…)
Το AAGW δημιουργήθηκε το 2003 πάνω σε μια ιδέα της οινολόγου Σοφίας Πέρπερα και με τις κατάλληλες κινήσεις, συνέπεια και σοβαρή δουλειά πρωταγωνίστησε στη σταδιακή δημιουργία της εικόνας που υπάρχει σήμερα για το ελληνικό κρασί στην Αμερική και μάλιστα σε λιγότερο από 6 χρόνια. “Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος του AAGW, όταν ξεκίνησε μία καμπάνια προβολής του εμφιαλωμένου ελληνικού κρασιού ποιότητας στην αγορά των ΗΠΑ, με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας του.
Η ιδέα αυτή υποστηρίχθηκε από μερικά από τα σημαντικότερα ελληνικά οινοποιεία και έτσι ξεκίνησε το AAGW, καλύπτοντας τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας”, εξηγεί η κα Πέρπερα».
Και εις ανώτερα λοιπόν, για τα ελληνικά και δη τα μεσσηνιακά κρασιά!
Πηγή: Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.