Στην Πύλο την Τρίτη 10 Μαρτίου μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του δημάρχου Πύλου, Γιώργου Χρονόπουλου, έλαβε χώρα σύσκεψη συνεργασίας των δημάρχων: Πύλου, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, Βουφράδος, Αίπειας (αντιδήμαρχος), Κορώνης, Παπαφλέσσα και Νέστορος με αντικείμενο την εξεύρεση χώρου για την προσωρινή επί διετία εγκατάσταση του συστήματος «μπαλοποίησης - δεματοποίησης αστικών απορριμμάτων».
Κατά την έναρξη της συσκέψεως ο δήμαρχος Πύλου ενημέρωσε αναλυτικώς τους λοιπούς δημάρχους για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου που αντιτίθενται, κατά πλειοψηφία, στην προσωρινή τοποθέτηση του συστήματος για δύο χρόνια στη θέση Άγιος Νικόλαος και για την εξεύρεση εναλλακτικής θέσης σε .........
ημιορεινή δασική περιοχή εντός ή εκτός των ορίων του Δήμου Πύλου καθώς και για τη θέση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μετά την ενημέρωση ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και έλαβε χώρα διαλογική συζήτηση που ομοφώνως κατέληξε στα εξής συμπεράσματα - θέσεις.
Συμπεράσματα και θέσεις
Οι δήμαρχοι Πύλου, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, Βουφράδος, Αίπειας (αντιδήμαρχος), Κορώνης, Παπαφλέσσα και Νέστορος θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της διαχειρίσεως των σκουπιδιών αποτελεί ζήτημα μείζονος προτεραιότητας, συνδεόμενο με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος την αρχή της αειφορίας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Συμφωνούν ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των οικείων Δήμων που έχουν εκχωρήσει τη σχετική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μεσσηνίας καθώς και από την εξουσιοδότηση του Ενιαίου Συνδέσμου προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λύση του ζητήματος της διαχειρίσεως των σκουπιδιών. Δηλώνουν ότι δεσμεύονται απολύτως από τις αποφάσεις περί οριστικής παύσεως της λειτουργίας των ΧΑΔΑ καθώς και από τις επιταγές της Εθνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αποδέχονται ότι ο Δήμος Πύλου ως οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Πυλίας σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση εντός των ορίων της επενδύσεως της ΠΟΤΑ έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επίλυση του ζητήματος της διαχειρίσεως των απορριμμάτων. Τονίζουν ότι ο πολιτισμός της κοινωνίας μας εξαρτάται άμεσα απ΄ την διαχείριση των σκουπιδιών που σήμερα μπορούν να συμβάλουν στο ενεργειακό απόθεμα της χώρας και στην ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και προσκαλούν τις τοπικές κοινωνίες να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του ζητήματος προσεγγίζοντάς το με την απαιτούμενη υπευθυνότητα.
Προτάσεις για τον χώρο εγκατάστασης
Τέλος προτείνουν: Έχοντας υπ’ όψιν τη θέση της διαμορφωθείσας πλειοψηφείας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου, όπως το σύστημα μπαλοποίησης - δεματοποίησης εγκατασταθεί σε ημιορεινή δασική περιοχή και προτείνουν τη δασική περιοχή που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Πύλου, Αίπειας και Πεταλιδίου μεταξύ Αμπελοκήπων και Μηλίτσας ή τη δασική περιοχή μεταξύ Άνω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου και Πλατανόβρυσης του Δήμου Χιλιοχωρίων ή σε οποιαδήποτε άλλη ημιορεινή δασική περιοχή προκρίνει επιτροπή της Περιφέρειας ως λειτουργική και κατάλληλη σε οποιονδήποτε από τους Δήμους. Οι δήμαρχοι δεσμεύονται ότι θα ανεύρουν εναλλακτικές διαδρομές πρόσβασης προς τον χώρο εγκατάστασης του «μπαλοποιητή - δεματοποιητή», ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση της κυκλοφορίας σε Τοπικά Διαμερίσματα που είναι ήδη επιβαρημένη και αντιμετωπίζουν κυκλοφοριακά προβλήματα.
Πηγή: Επικαιρότητα
Δεν είναι τυχαίο που κράτος και αφεντικά αποφάσισαν για άλλη μια φορά να υποβαθμίσουν τον τόπο μας. Μετά το έκτρωμα της Π.Ο.Τ.Α., τις λεηλατημένες περιοχές Natura, τις απαλλοτριώσεις κατοικιών, την έλλειψη του νερού από τα χωριά (γεωτρήσεις – πότισμα γκολφ), τις φωτιές που στοχεύουν κάθε κομμάτι γης στο οποίο σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα καταστροφικά τους έργα (μην ξεχνάμε ότι το κομμάτι μεταξύ Αμπελοκήπων και Μηλίτσας που αναφέρατε ως πιθανό προορισμό του μπαλοποιητή, καίγεται κάθε καλοκαίρι), ο βιολογικός στον Άγιο Νικόλα που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει λόγω ατομικών συμφερόντων των λίγων (βίλες, μεσίτες κ.τ.λ.) έρχονται να προσθέσουν ακόμα μια μέγγενη που θα σώσει τον άνθρωπο από τα απόβλητα που ο ίδιος παράγει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι στον μπαλοποιητή… στα σπίτια σας όμως.
Υπάρχει υποδομή στον Άγιο Νικόλα. Γιατί δηλαδή πρέπει να κατασπαράξετε κάθε κομμάτι φυσικής ομορφιάς; Τα απόβλητα του καπιταλισμού τι δουλειά μπορεί να έχουν στο δάσος; Τι θα γίνει με το νερό που κυλάει από τα βουνά και θα φιλτράρεται μέσα από τα απορρίμματα; Τα χωριά ζητάνε νερό και σεις τους πάτε σκουπίδια;
Για τολμήστε….
Θα μας βρείτε μπροστά σας.
Η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.
Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία.
Σχετικό link: www.chameleontas09.blogspot.com