Προβλήματα δημιουργεί στις καλλιέργειες κηπευτικών στην περιοχή της Τριφυλίας η αυξημένη υγρασία, λόγω των πολλών και συχνών βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί.
Γι‘ αυτό και από το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας συστήνεται αυξημένη προσοχή από τους παραγωγούς, προκειμένου να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους σε μια περίοδο που οι φυτεύσεις στα θερμοκήπια είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ο υπεύθυνος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, μας ενημερώνει:
«Αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις και η καλλιεργητική περίοδος μέσα στα θερμοκήπια.
Ηδη οι μονάδες που διαθέτουν συστήματα θέρμανσης έχουν φυτευτεί και αυτό συνεχίζεται και στις υπόλοιπες που διαθέτουν αντιπαγετική προστασία.
Κατά κύριο λόγο καλλιεργούνται αγγούρια και σε μικρότερες ποσότητες ντομάτες και πιπεριές.
Αυτή την περίοδο όμως λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει αυξημένη σχετική υγρασία, γι‘ αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αρδεύσεις τους, που θα πρέπει να γίνονται μόνο όσο είναι απολύτως αναγκαίες.
Αυτό οι παραγωγοί μπορούν να το εκτιμήσουν είτε εμπειρικά είτε με τα ειδικά όργανα, τα τασίμετρα.
Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών με την σχετικά υψηλή υγρασία έχουν δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων (μύκητες και βακτήρια), γι‘ αυτό χρειάζεται ρύθμιση των συνθηκών του περιβάλλοντος χώρου μέσα στα θερμοκήπια, αξιοποιώντας τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού. Επίσης πρέπει να εξασφαλίζονται μέτρα υγιεινής, κρατώντας οι παραγωγοί καθαρά τα θερμοκήπια από ζιζάνια - και να μην κάνουν πυκνές φυτεύσεις.
Μετά τα κλαδέματα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες επεμβάσεις για προστασία από παθογόνα, όπως και να καθαρίζουν από ζιζάνια τους χώρους γύρω από τα θερμοκήπια, ενώ θα πρέπει να φροντίζουν την ορθολογική θρέψη των φυτών για την ανάπτυξη πλούσιου ριζικού συστήματος.
Από εκεί και πέρα πρέπει καθημερινά να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους και σε συνεργασία με τους γεωπόνους συμβούλους τους να κάνουν τις απαραίτητες επεμβάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο».
Οσον αφορά τις υπαίθριες καλλιέργειες, που κυρίως αυτή την εποχή είναι φυλλώδη λαχανικά, σημειώνει: «Στα φυλλώδη λαχανικά λόγω της υγρασίας θα πρέπει όπου κρίνεται αναγκαίο να γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα.
Με ιδιαίτερη προσοχή όμως, καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες και οι ημερομηνίες ψεκασμού/συγκομιδής (η οποία και πλησιάζει), καθώς δεν υπάρχουν πολλά εγκεκριμένα σκευάσματα».
Ο κ. Παρασκευόπουλος παρατηρεί ότι «στα φυλλώδη λαχανικά λόγω των πολλών βροχώνδεν έχουν πολλά νιτρικά, και καθώς τα εδάφη είναι αμμώδη και δεν συγκρατούν μεγάλες υγρασίες, δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα με παθογόνα. Η τεχνική καλλιέργειας που ακολουθείται με την επίστρωση μαύρου πλαστικού κάτω από τα φυτά τα προστατεύει από προσβολές παθογόνων».
Πηγή: Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.