Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ενημέρωση από την ΔΕ Φιλιατρών για την ύδρευση και την αποχέτευση στη Δ.Κ. Φιλιατρών

Με αφορμή την επιστολή του συμπολίτη μας κ. Νικόλαου Λυκούδη, που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ στις 6 Απριλίου 2019, οφείλω ως Πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών που εκτός των άλλων, ασχολούμαι και με την ύδρευση και με την αποχέτευση της πόλης μας, να σας ενημερώσω για τα εξής:


1. Ο Δήμος Τριφυλίας για τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, εξασφάλισε από το Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδότηση 250.000 € και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, για τη μεταφορά των 600 περίπου συνδέσεων σπιτιών της πόλης μας που έχουν απομείνει από το παλιό, στο καινούργιο δίκτυο ύδρευσης.
Αυτό σημαίνει ότι σύντομα όλα τα σπίτια της πόλης μας, θα είναι συνδεδεμένα σε ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, με ελάχιστα προβλήματα και βλάβες. Σε σπάνια δε περίπτωση σπασίματος του αγωγού ύδρευσης, θα υπάρχουν παντού κλειδιά και θα γίνεται διακοπή νερού μόνο στην περιοχή της βλάβης και όχι σε όλη την πόλη όπως γίνεται μέχρι τώρα.

2. Ο Δήμος Τριφυλίας για τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, εξασφάλισε από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών, χρηματοδότηση 380.000 Ευρώ, για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επεξεργασίας του νερού των πηγών της Πλάτης της Δ.Ε. Φιλιατρών, από όπου υδρεύεται η πόλη μας μαζί με τις πέντε γεωτρήσεις που έχουμε. Σύντομα λοιπόν θα λυθεί άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά το νερό που έρχεται από τις πηγές της Πλάτης στα Φιλιατρά.

3.Ο Δήμος Τριφυλίας, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου 400.000 Ευρώ, για την αποκατάσταση με άσφαλτο, των ζημιών στους δρόμους της πόλης μας που προέρχονται είτε από φυσιολογική φθορά, είτε από σκαψίματα για την ύδρευση και την αποχέτευση. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα από τον εργολάβο Στάθη Τζικάκη, που μετά από διαγωνισμό ανέλαβε το έργο. Επίσης, η ΔΕΥΑ Τριφυλίας με δικό της πρόγραμμα, θα κλείσει με άσφαλτο λακκούβες που προέρχονται από δική της υπαιτιότητα και αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση.

4. Σε σκαψίματα που έγιναν για διάφορους λόγους, στο οδικό δίκτυο της πόλης μας διαπιστώσαμε πολλά προβλήματα που αφορούσαν την ύδρευση και την αποχέτευση. Βρήκαμε σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης περασμένες στην επιφάνεια του εδάφους, άλλες που ήταν μικρότερες από το προβλεπόμενο μέγεθος, άλλες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και φρεάτια όμβριων υδάτων να μην είναι συνδεδεμένα με σωληνώσεις για να φεύγουν τα νερά. Με λίγα λόγια, όπου κι αν σκάβαμε, όλο και κάτι ανακαλύπταμε. Φυσικά, αποκαταστήσαμε αμέσως τις κακοτεχνίες που είχαν γίνει. Στον καινούργιο κεντρικό δρόμο που φτιάξαμε, τοποθετήσαμε καινούργια φρεάτια αποκομιδής όμβριων υδάτων, γιατί τα υπάρχοντα δεν ήταν επαρκή. Αυτό βοήθησε στις τελευταίες θεομηνίες, γιατί μπορεί λόγω του μεγάλου όγκου του νερού να πλημμύριζε ο κεντρικός δρόμος, αλλά μετά το πέρας της καταιγίδας, σύντομα καθάριζε από τα πολλά νερά.

5. Με τη βοήθεια της ΔΕΥΑ Τριφυλίας και φίλων εθελοντών, περιφράξαμε, βάψαμε μέσα και έξω την καινούργια δεξαμενή της πόλης μας και φυτέψαμε διάφορα δέντρα στον προαύλιο χώρο. Πρώτα, η είσοδος στη δεξαμενή ήταν ελεύθερη και ευτυχώς που δεν είχαμε απρόβλεπτα γεγονότα. Τώρα, πράγματι είναι ένα στολίδι για την πόλη μας και αξίζει τον κόπο κάποιος να την επισκεφτεί.

6. Η ΔΕΥΑ του Δήμου Τριφυλίας, για την ανακούφιση των συνδημοτών μας που χρωστούν σε αυτήν από τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, ξεκίνησε από την 1η Απριλίου έως και την 30η Ιουνίου 2019, διακανονισμό των οφειλών τους σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις, καθώς και τη διαγραφή μέρους των οφειλομένων τόκων και των προσαυξήσεων εκπροθέσμου καταβολής.

7. Κλείνω με το πιο σημαντικό που αφορά τις διακοπές νερού στην πόλη μας.
Όταν αναλάβαμε, οι διακοπές νερού ήταν πολύ συχνές, σχεδόν καθημερινές και η κατάσταση φαινόταν δύσκολη, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Σιγά – σιγά κατορθώσαμε να διορθώσουμε την κατάσταση και έτσι το 2018 είχαμε 11 διακοπές νερού στις 365 ημέρες του χρόνου και όχι κάθε εβδομάδα, όπως γράφτηκε. Επίσης, το περσινό καλοκαίρι, που λογικά η ζήτηση και κατανάλωση του νερού είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν προβλήματα σε όλες τις πόλεις, εμείς είχαμε συνέχεια επάρκεια, δεν έγινε καμία διακοπή νερού από έλλειψη και χρειάστηκε να γίνει διακοπή μόνο 3 φορές, από βλάβη στο δίκτυο. Φέτος το 2019, έχουμε μέχρι τώρα 3 διακοπές νερού. Περίπου η αναλογία είναι μία φορά το μήνα πράγμα που είναι φυσικό και θεωρείται θετικό, σε σχέση με το παρελθόν. Φυσικά, μετά τις συνδέσεις που θα γίνουν, οι διακοπές του νερού θα είναι ελάχιστες.

Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν από τύχη αλλά από καθημερινή φροντίδα, εργασία, πρόβλεψη και προσπάθεια.
Και κάτι ακόμη. Ευχαριστώ από καρδιάς το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου μας που ασχολείται με την ύδρευση και είμαι υπερήφανος που τους έχω όλους κοντά μου, γιατί με την εργατικότητά τους, το φιλότιμό τους και τις γνώσεις τους, προσφέρουν καθημερινά πάρα πολλά. Πολλές φορές δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, Σαββατοκύριακα, αργίες και γενικά πάντα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όταν αυτό τους ζητηθεί. Προχθές την Κυριακή, ημέρα αργίας, αυτοί δεν ξεκουράστηκαν, αλλά αποκατέστησαν βλάβη στον αγωγό ύδρευσης στο Λιμενάρι.

Σημαντικό, επίσης, είναι και πρέπει να το αναφέρω, ότι στην τελευταία πολύωρη διακοπή του νερού που έγινε την περασμένη Παρασκευή, η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης στο δρόμο της πλατείας ήταν πολύ μεγάλη, γιατί στο παλιό δίκτυο υπήρχε σπάνιο σπάσιμο επάνω στο σταυρό ( διακλάδωση αγωγών ) και υπήρχε πιθανότητα, οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης να κρατήσουν ακόμα και δύο ημέρες. Αυτοί όμως, μαζί με τον χειριστή της τσάπας κατόρθωσαν κάτω από βροχή και κολυμπώντας στην κυριολεξία μέσα στη γούβα που ανοίχτηκε, να αποκαταστήσουν τη βλάβη και να δώσουν νερό την ίδια ημέρα το απόγευμα στην πόλη μας. Ας είμαστε, λοιπόν, πιο επιεικείς στις κρίσεις μας.

Πάντα σε κάθε διακοπή νερού που γίνεται, μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης ενημερώνουμε από την προηγούμενη ημέρα έγκαιρα τους συμπολίτες μας. Ακόμα και σε έκτακτες περιπτώσεις ενημερώνονται την ίδια ημέρα, και έχουν δυο ώρες περίπου χρόνο για να αποθηκεύσουν νερό. Όταν σκάβουμε σε μία διαρροή νερού, δε γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν θα γίνει διακοπή, γιατί πολλές φορές και σε μεγάλο ποσοστό, η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται χωρίς διακοπή νερού. Αυτό εξαρτάται από το σημείο επάνω στον αγωγό που έχει σπάσει και από το άνοιγμα που θα έχει το σπάσιμο, πράγμα που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά το σκάψιμο και όταν ο αγωγός είναι γεμάτος με νερό. Για ενημέρωση, όταν παρθεί απόφαση να γίνει διακοπή της υδροδότησης, χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να αδειάσει το δίκτυο και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για όσες ώρες χρονικά αυτές κρατήσουν, χρειάζονται επιπλέον άλλες 3 περίπου ώρες για να γεμίσει το δίκτυο και να φθάσει το νερό στα σπίτια μας. Έτσι εξηγείται η πολύωρη διακοπή, η οποία εξαρτάται και από το σε ποιο σημείο της πόλης κατοικούμε. Δυστυχώς, δε γίνεται η αποκατάσταση της βλάβης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όπως βλέπετε, ούτε κοροϊδεύουμε, ούτε απαξιώνουμε τους συμπολίτες μας αλλά και ούτε πρέπει να ντρεπόμαστε για τα έργα μας στην ύδρευση, όπως γράφτηκε. Αντίθετα, είμαστε υπερήφανοι, γιατί έγκαιρα φροντίσαμε και κατορθώσαμε να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα έργα που χρειάζονται για την αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που αφορούν την ύδρευση στην πόλη μας. Σε λίγο καιρό, μετά τις απαραίτητες εργασίες που θα γίνουν, οι βλάβες και οι διακοπές θα είναι ελάχιστες και αυτό θα οφείλεται στην παρούσα Δημοτική Αρχή.

Φυσικά και δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι τέλεια και ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί.
Φυσικά και δε σταματάμε αλλά ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την προσπάθεια, για ακόμη καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους τομείς, για τους συμπολίτες μας και για τους συνδημότες μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Κ. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.